Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Eigen risico

 Bewerkt 
Bezoeker

Hier kan oude informatie staan. Lees ons Kennisbankartikel over het eigen risico. Die informatie is altijd up-to-date.

 

Hallo ik heb net in december een rekening gehad voor het eigen risico van 2012. Ik weet  dat ik mijn eigen risico van 2013 ook ga op gebruiken.
wanneer krijg ik daar weer een rekening van krijg ik die zodra de zorgaanbieder de rekening naar jullie stuurt. Of sturen julliein bepaalde maanden.

Meer onderwerpen bekijken die zijn gelabeld met:

Eigen risico

OPGELOST
3 ANTWOORDEN

Re: Eigen risico

Fanatiekeling
De zorgverzekeraar moet de rekening van de zorgverlener afwachten. Dat kan in geval van een ziekenhuis 365 dagen duren, omdat de "dbc"s 365 dagen open kunnen blijven staan. ( hoeft niet maar kan wel) . De begindatum van een dbc is op de dag van het eerste consult bij een specialist. Alle onderzoeken e.d. horen dan bij dit dbc en deze datum. Na een klinische opname wordt de dbc standaard op de 43ste dag gesloten. 
Dus het is ook maar helemaal afhankelijk van uw situatie, of uw eigen risico in 2013 aangesproken wordt. Als het gaat om een operatie, waarvan u het eerste gesprek met de specialist al in 2012 heeft gehad, dan worden deze kosten op 2012 geboekt. Of als u nog een paar keer een consult bij hetzelfde specialisme en voor dezelfde klacht hebt, dan hoort dat allemaal bij 2012 ( mits gestart in 2012). 
En wat het tijdstip van het versturen van de eigen risico rekening betreft: dat is voor elke zorgverzekeraar anders. Ik weet niet hoe dat precies gaat bij ZK. Meestal worden kleine facturen opgespaard, totdat ze over een bepaalde grens gaan, bijvoorbeeld 100 euro. Maar als de zorgverzekeraar in februari al een factuur ontvangt van bijvoorbeeld 3000 euro, dan wordt het hele bedrag van 350 euro direct bij u in rekening gebracht. Veelal mag u wel in enkele termijnen betalen. Dit moet soms aangevraagd worden. 

Re: Eigen risico

Expert
Paulien schreef:
Hallo ik heb net in december een rekening gehad voor het eigen risico van 2012. Ik weet  dat ik mijn eigen risico van 2013 ook ga op gebruiken.
wanneer krijg ik daar weer een rekening van krijg ik die zodra de zorgaanbieder de rekening naar jullie stuurt. Of sturen julliein bepaalde maanden.


Hoi Paulien,

Als toevoeging op het antwoord van Elze nog even het volgende.
Wij bieden inderdaad de mogelijkheid om een betalingsregeling af te sluiten op het moment dat er kosten van het verplicht eigen risico in rekening gebracht worden.
Het is niet mogelijk om dit vooraf vast te leggen in termijnen. Ik verzoek je tegen die tijd contact op te nemen met onze afdeling Klantenservice.

Re: Eigen risico

Fanatiekeling
Een belangrijke toevoeging over de geldigheidsduur van dbc's. Sinds 1 januari 2012 blijken dbc's slechts 90 dagen (poliklinisch) open te staan. Na een klinische opname worden ze na 42 dagen gesloten. 

Conclusies:
1. Hierdoor worden de facturen voortaan sneller verstuurd. Een ziekenhuis zal de rekening dus sturen 3 maanden na het laatste consult. Of 6 weken na ontslag. Na die eerste periode gaat weer een eind/vervolg/herhalingstraject in van 365 dagen. Als tijdens die laatste periode zorg wordt genoten in het kader van de oorspronkelijke zorgvraag, wordt die laatste factuur 365 dagen later gestuurd. 
2. Dit heeft gevolgen voor het eigen risico. De kans dat het eigen risico van twee opeenvolgende jaren wordt aangesproken ivm dezelfde klacht is sinds 1 januari 2012 heel groot.