Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Behandeling vergoed, consult niet?

 Bewerkt 
Starter

Eind 2013 is er een consult bij een dermatoloog van het Erasmus MC geweest. Dit met een verwijsbrief van de huisarts.

De behandeling vond plaats in januari 2014. Deze behandeling viel onder de cosmetische chirurgie zonder medische noodzaak.
Doordat ik een Beter Af Plus Polis 4**** heb wordt de behandeling vergoed tot ?250 per 3 jaar. Hiervoor heb ik de nota ingediend.

Nu kreeg ik net een rekening voor het (neem ik aan) consult van de dermatoloog, wat ik zelf moet betalen uit mijn eigen risico.
Klopt dit? Als de behandeling wordt vergoed, moet men dan wel het voorafgaande consult betalen?

Bij voorbaat dank!

Meer onderwerpen bekijken die zijn gelabeld met:

Behandeling vergoed, consult niet?

OPGELOST
4 ANTWOORDEN

Re: Behandeling vergoed, consult niet?

Fanatiekeling
Ja, dit gebeurt overal zo. Ik ben het wel met je eens dat dit raar is. Maar het gebeurt ook bij plastische chirurgie, bij spataders, kaakimplantaten etc. Het consult wordt dus door de basisverzekering vergoed, maar ja, dat kost dus eigen risico. 
Zorgverzekeraars en zorgverleners zijn hier niet duidelijk genoeg over. Als de patiënt van te voren een schatting van de kosten vraagt bijvoorbeeld, dan wordt het eerste consult vaak niet vermeld. Maar dat kan ook duur uitvallen, afhankelijk van het specialisme. Want daat kunnen ook onderzoeken en foto's aan verbonden zijn. 
De meeste patiënten, zoals u , bemerken dit pas als het ze overkomt. Het betreft best veel mensen, dus  het wordt tijd dat de zorgverzekeraar EN het ziekenhuis hier duidelijker over worden. 

Re: Behandeling vergoed, consult niet?

Starter
Bedankt voor het antwoord Elze30! Inderdaad mogen zorgverzekeraars en zorgverleners hier wel wat duidelijker in zijn.

Om nog even door te gaan op mijn vraag.

Ik heb nogal wat problemen om de behandeling vergoed te krijgen. Allereerst moest ik na behandeling gelijk betalen in het ziekenhuis. Vond dit nogal vreemd, normaal wordt er toch een factuur gestuurd? Maar goed, ik heb gelijk betaald.

Ik kreeg een nota mee waar het ZK niks mee kon, er werd me verteld dat er op moest staan dat het cosmetische chirurgie betrof en een verrichtingscode. Nou goed, ik bellen naar het EMC en deze hebben een nieuwe nota opgestuurd.

Na het declareren van deze nota kreeg ik te horen dat de nota weer niet volledig was en dat er ook de naam van de arts en zijn AGB-code op moest staan. De nota werd dus weer niet vergoed, als reden stond er "Shave-excisie wordt niet vergoed". Snap dit ook niet helemaal, want dit staat volgens mij nergens in de voorwaarden. Ik weer bellen naar het EMC voor een nieuwe nota en deze heb ik vorige week weer ingediend.

Nu stond er een dag na indienen al precies hetzelfde als bij de vorige nota, namelijk "behandeling wordt niet vergoed, shave excisie wordt niet vergoed". Als status stond er nog in behandeling. Weer gebeld naar het ZK, het kon 10 werkdagen duren voordat het afgehandeld zou zijn, ik moest afwachten. Ik nam hier geen genoegen mee en na enig aandringen werd er overlegd met de declaratie-afdeling. Er werd me nu meegedeeld dat de behandeling eigenlijk had moeten worden uitgevoerd door een plastisch chirurg en niet door een dermatoloog, dus dat het eigenlijk niet vergoed wordt. Ik ben alle voorgaande keren dat ik contact had opgenomen met ZK ervan verzekerd dat het wel vergoed werd, dus wat dat betreft ga ik daar natuurlijk niet mee akkoord. Ook staat nergens in de voorwaarden dat een plastisch chirurg de behandeling moet uitvoeren, er staat "medisch specialist".

Vervolgens werd me verteld dat de declaratie-afdeling er mee bezig was en dat ze wisten dat de vergoeding me meer dan eenmalig was toegezegd. Nu kijk ik vandaag weer bij ´Mijn Zilveren Kruis´ en nu staat er dat de declaratie is afgehandeld en dat het WEER niet vergoed wordt.
Is hier nu nog iemand mee bezig of niet?

Wordt een beetje moe van het bellen, dit jaagt mij weer op kosten, dus daarom dit (lange) bericht hier.

Kan iemand dit ophelderen?

Re: Behandeling vergoed, consult niet?

Fanatiekeling
Het EMC declareert kennelijk niet goed, in ieder geval niet in de ogen van ZK. Je zou deze zogenaamde foute declaraties moeten voorleggen aan de NZA, 0900-7707070, om te informeren wat er fout is. Ik kan me namelijk niet zo goed voorstellen dat het EMC, een gerenommeerd ziekenhuis, dit " fout" zou kunnen doen. Misschien doet ZK zelf iets fout? 

Een parallelle weg die je kan volgen is om uitleg te vragen aan de zorgadministratie van het ziekenhuis. Misschien kunnen zij je  enige achtergrond informatie geven.

Het feit dat het EMC contante betaling wenste, duidt erop dat het geen basisverzekering betref. De rekening moet dan door de patient zelf betaald worden. Het ziekenhuis is soms niet op de hoogte van de aanvullende verzekeringen en de voorwaarden. 

Re: Behandeling vergoed, consult niet?

Medewerker
Hallo Rinde,


Het klopt inderdaad wat Elze aangeeft. Het eerste consult wordt vergoed uit de basisverzekering omdat er bepaald moet worden of er daarbinnen een vergoeding mogelijk is. Wanneer dit niet gebeurd zou het betekenen dat dit consult altijd voor eigen rekening komt als blijkt dat er geen vergoeding uit de basisverzekering komt.

Graag zou ik met je mee willen kijk naar de afgewezen nota om te achterhalen waarom die steeds wordt afgewezen. Zou ik daarom je polisnummer in een privébericht mogen hebben.


Groet,
Michiel