Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Achtergrondinformatie berichtgeving rondom afkopen schulden door de Gemeente Rotterdam

Webcare
Donderdag 21 november berichtte het Algemeen Dagblad dat de Gemeente Rotterdam eind 2011 schulden heeft afgekocht bij Zilveren Kruis. Graag leggen we u uit waarom dit is gedaan.


Eind 2011 liepen ongeveer 2500 verzekerden van de collectiviteit voor minima uit Rotterdam ver achter met hun betalingen aan ons. Deze groep moet rondkomen van het minimumloon of minder, en wordt hierdoor ook wel minima genoemd.

Doordat zij zo?n grote betalingsachterstand hadden, stonden deze minima op het punt om bij overheidsinstantie College voor Zorgverzekeringen (CVZ) als wanbetaler te worden geregistreerd. Zij zouden dan, naast hun schuld, een boete moeten betalen. Dit zou het nog lastiger maken om de achterstand aan Zilveren Kruis te voldoen. Met de afkoop van hun schulden is dit voorkomen.


Hoeveel schuld is er afgekocht?In totaal hadden de verzekerden ongeveer 6 miljoen euro schuld. De gemeente Rotterdam betaalde ons 1 miljoen euro. Met de minima trof de gemeente een regeling om het bedrag dat namens hen aan ons was betaald in termijnen terug te betalen.

Van het CVZ ontvingen we een compensatie voor wanbetalers van ongeveer 2,5 miljoen. De 2,5 miljoen schuld die overbleef, hebben we afgeboekt. Het ging hierbij om oude schulden waarvan geen uitzicht was dat zij nog afbetaald zouden worden.


Dus iedereen kan besluiten niet meer te betalen?Nee, uiteraard is iedereen verplicht om zijn of haar premie netjes te betalen. Maar als mensen in de financiële problemen komen, kunnen zij gelukkig voor hulp terecht bij de gemeente of de rechter. Uiteraard zijn er voorwaarden: de schulden mogen niet te wijten zijn aan onverantwoord koopgedrag, fraude of een misdrijf.

Soms kan de schuld ondanks alle hulp toch niet afbetaald worden. Wij doen er veel aan om te zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt, zodat de premies niet onnodig moeten worden verhoogd.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Achtergrondinformatie berichtgeving rondom afkopen schulden door de Gemeente Rotterdam