Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vergoeding dietiste

Vaste bezoeker

Mijn man is door de specialist doorgestuurd naar een dietiste omdat zijn suikerspiegel erg hoog bleef en hij al 4 keer per dag insuline spuit en aan het maximum aan medicijnen zit. Nu heeft hij een koolhydraatarm dieet en volgens mij krijgen we maar 3 uur vergoed van de dietiste maar volgens haar is dat niet zo omdat ze vanuit het ziekenhuis werkt. Hoe zit dit??

Vergoeding dietiste

15 ANTWOORDEN

Re: Vergoeding dietiste

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hoi Nanny,

 

Goed dat je man in overleg is met de arts om zijn suikerspiegel te verlagen! Ik kan mij voorstellen dat jullie alternatieven zoeken wanneer de medicatie en insuline al aan een maximum zitten. De basisverzekering dekt inderdaad 3 uur dieetadvisering. Er moet dan sprake zijn van een medische indicatie en er moet een verklaring opgemaakt worden. Je kunt dat allemaal nalezen op onze vergoedingspagina: klik hier en klik vervolgens op de basisverzekering.

 

De ziekenhuisarts heeft duidelijk aan jou aangegeven dat er meer vergoeding is voor een diëtist omdat zij de verwijzing maakt. Helaas is dat voor de vergoeding van dieetadvisering niet het geval. Er zijn nog andere categorieën waar de vergoeding uit kan komen - zoals preventieve cursussen e.d. maar die zijn uitzonderlijk en die vergoeden wij niet vanuit de basisverzekering. Omdat ik er vanuit ga dat de arts niet zomaar iets roept ben ik nieuwsgierig op welke zorg de arts precies doelt? De basisverzekering is namelijk hetzelfde voor alle Nederlanders.

 

Weet jij of het hier gaat om een diëtist of dat het gaat om andere zorg waar ook een diëtist bij komt kijken? Er is anders helaas geen vergoeding van meer dan drie uur in totaal per jaar. Bovendien betaal je hierover het wettelijk eigen risico wanneer je dit nog niet hebt volgemaakt.

 

Laat vooral van je horen Nanny! Op die manier kunnen wij het samen met jou duidelijk krijgen.

 

Anton

Vind je een bericht leuk en wil je graag je waardering geven? Dit kan door op de Like button te klikken onderaan het bericht.

Re: Vergoeding dietiste

Fanatiekeling

Indien blijkt dat de diëtist dit fout heeft, vind ik dat de diëtist of het ziekenhuis dat verantwoordelijk is voor deze diëtist terecht moet worden gewezen. Dit is in eerste instantie de taak van Zilveren Kruis, omdat Zilveren Kruis een contract heeft met deze zorgverlener. Ik ben namelijk van mening dat de verzekerden ervan uit mogen gaan dat gecontracteerde partijen de juiste informatie verstrekken. 

Ook kan bij de Nederlandse Zorg Autoriteit ( NZA) een zogenaamde " MELDING" gedaan worden. Het is dan handig als u de informatie van de diëtist " ik werk vanuit het ziekenhuis, dus u krijgt het vergoed vanuit de basisverzekering" op schrift heeft staan . 

Ik verwacht eigenlijk dat Zilveren Kruis het haar zaak niet vindt. Maar ik vermoed en hoop dat de NZA dit anders ziet: dus ook de ( liefst aantoonbare, schriftelijke) weigering van Zile ren Kruis om de diëtist op de vingers te tikken is een " MELDING" bij de NZA waard. Het is voldoende als Zilveren Kruis op dit forum zegt dat u het zelf moet uitzoeken. 

Groet, Feina.

Re: Vergoeding dietiste

Vaste bezoeker

De specialist heeft hem doorgestuurd naar die dietist. En de dietist beweert dat alles vergoed wordt ongeacht de tijd die het kost omdat het vanuit het ziekenhuis komt en wil niet geloven dat het maar 3 uur is. We zijn niet van plan om hier zelf iets aan te betalen en het eigen risici is akkang op dus dat is het probleem niet.

Re: Vergoeding dietiste

Fanatiekeling

Het zou handig zijn als Zilveren Kruis dit met het ziekenhuis/diëtist zou kortsluiten. 

Ik hoop dat Zilveren Kruis dit voor u doet als u uw gegevens en de naam van het ziekenhuis en de specialist en diëtist aan hen doorgeeft.

 

NB voor Zilveren Kruis: aanwezigheid van diëtisten en fysiotherapeuten in het ziekenhuis leidt vaak tot verwarring. Is het mogelijk om daar een apart onderwerp aan te wijden?

Groet, Feina.

Re: Vergoeding dietiste

Webcare

Hallo Nanny,  snap dat je duidelijkheid wilt van ons. 
We willen graag voor je nagaan of er meer dan drie uur vergoeding voor dieetadvisering mogelijk is  vanuit de basisverzekering zoals jouw man dit heeft gehoord van de diëtiste. 

Mijn collega Niels van afdeling ziekenhuizen zoekt dit uit en we komen er op terug bij je.  

 

Het is handig als we eventueel contact  kunnen opnemen met je man. Kan je man mij daarom  een privébericht stuurt met zijn postcode, huisnummer en geboortedatum sturen? Dit doet hij door op mijn naam te klikken. Dan ziet hij een roze balk: bericht verzenden.

We zijn gebonden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens, ik mag daarom zijn polisgegevens niet  met jou bespreken. Wil je vragen of hij mij een privébericht stuurt?

 

Feina, welke informatie denk je dat  verwarrend is? Waar wil je meer info over?

 

groet Pauline

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding dietiste

Community Manager

Hoi Nanny,

 

Ik heb inmiddels een reactie gekregen van collega Niels waarover Pauline spreekt. 

 

Hij geeft het volgende aan:
Vergoeding van de diëtist heet dieetadvisering. Hiervoor is een vergoeding mogelijk uit de basisverzekering met een maximum van 3 behandeluren per kalenderjaar uit de basisverzekering. 

Alle informatie over deze vergoeding (inclusief de verschillende voorwaarden) lees je ook op de vergoedingspagina of in de reactie van collega Anton.

 

In het besluit zorgverzekering artikel 2.6 lid 7 staat het volgende: 

Dieetadvisering omvat voorlichting met een medisch doel over voeding en eetgewoonten, zoals diëtisten die plegen te bieden, tot een maximum van 3 behandeluren per kalenderjaar.

 

Het is dus niet zo dat er andere regels gelden wanneer je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt. 

De enige uitzondering heeft te maken met je aanvullende verzekering. Als je een aanvullende verzekering hebt met 4 sterren, dan krijg je een vergoeding voor 5 behandeluren. 

 

Vervelend dat jullie via de diëtiste tegenstrijdige informatie krijgen. Ook dit heb ik met mijn collega besproken. Hij neemt graag contact op met de diëtist /  het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat het voor iedereen duidelijk is. Pauline vraagt of dat je man een privébericht stuurt naar haar. Zou hij dan ook de volgende informatie mee kunnen sturen? 
Naam ziekenhuis, afdeling diëtist, naam diëtist en de naam van de behandelende arts (als die er is). 
Als we deze gegevens hebben kan (en gaat) collega Niels contact opnemen met de zorgverlener. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding dietiste

Fanatiekeling

Hulde Zilveren Kruis!

Groet, Feina.

Re: Vergoeding dietiste

Fanatiekeling

 

@nanny, bij het doorgeven van de gegevens van het ziekenhuis zou je direct aan Zilveren Kruis kunnen vragen of ze aan jou willen terug-rapporteren. Dat kan verheldering geven en dat kun jij dan weer op dit forum zetten, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Trouwens Zilveren Kruis kan ook het resultaat van de navraag bij het ziekenhuis op dit forum zetten. 

 

Groet, Feina.

Re: Vergoeding dietiste

Vaste bezoeker

Mijn man heeft een bericht gestuurd naar de dietiste met jullie reactie en dit was wat hij terug kreeg.

 

Dag meneer ,

 

Dit geldt NIET voor als u in het ziekenhuis behandeld wordt door internistm diabetesverpleegkundige en dietist.Nog eens goed navragen bij uw verzekering, zij hebben het over de 1e lijns-zorg dietist (via huisarts) 

Met vriendelijk groet,

 

 

Re: Vergoeding dietiste

Community Manager

Hoi @nanny

Goed dat je dit hier aangeeft. Ik heb je bericht meteen doorgestuurd naar mijn collega, zodat hij hier naar kan kijken. 

 

Ik heb de persoonlijke gegevens van jullie en de dietist even uit het topic gehaald. Aangezien dit voor iedereen zichtbaar is. 

 

Ik plaats een nieuwe reactie zodra ik meer weer van mijn collega. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding dietiste

Fanatiekeling

Hallo Nanny, 

fijn dat je de reactie van de dietist/ziekenhuis nu op schrift hebt. 
Dag meneer ,Dit geldt NIET voor als u in het ziekenhuis behandeld wordt door internistm diabetesverpleegkundige en dietist.Nog eens goed navragen bij uw verzekering, zij hebben het over de 1e lijns-zorg dietist (via huisarts)

Maar het zou wel handig zijn als duidelijk was of dit de individuele dietist is die dit schrijft of is of het ziekenhuis? En ook zou het handig zijn dat ze de dbccode vermelden van de behandeling van uw man en en vermelden om welke zogenaamde " zorgactiviteiten" het gaat. 

In feite zou u dus een soort prijsopgaaf mogen verwachten, inclusief codes, omschrijvingen en uitleg, waarbij ook vermeld wordt of dit onder de basisverzekering valt. 

Het probleem met dietetiek-zorg is dat altijd gezegd kan worden dat het onder de basisverzekering valt ( doordat 3 consulten vergoed worden), maar dat het ziekenhuis geen rekening houdt met de mogelijkheid dat die 3 consulten al " op" kunnen zijn. 

Ik ben op de hoogte van situaties waar het ziekenhuis wel rekeningen verstuurden voor dieetzorg, die vanuit het ziekenhuis werd geïnitieerd. 

Groet, Feina.

Re: Vergoeding dietiste

Community Manager

Hallo allemaal,

 

Ik heb zojuist Nanny een privébericht gestuurd. Mijn collega heeft namelijk contact gehad met de diëtist. Ook hier wil ik graag een (openbare) terugkoppeling plaatsen. 

 

Mijn collega en de diëtist hebben het volgende besproken:

 

De diëtist heeft aangegeven dat in deze situatie de arts hoofdverantwoordelijk blijft. Je man is dus niet doorverwezen naar een diëtist, maar het is onderdeel van de ziekenhuisbehandeling. De arts blijft de hoofdverantwoordelijke en niet de diëtist. De diëtist werkt als het ware in opdracht van de arts. Hierdoor worden de afspraken gedeclareerd onder de DBC, de declaratiecode van de ziekenhuisbehandeling. Met als gevolg dat het niet valt onder de noemer 'dieetadvisering', waar wij steeds over praten in dit topic. Hierdoor kan je man dus langer dan 3 uur consulten krijgen.
De verwarring en onduidelijkheid zat hem in de doorverwijzing en het wel of niet aanwezig zijn daarvan.  

 

Uiteindelijk zijn we afhankelijk van hoe er wordt gedeclareerd. Als een arts de behandeling declareert met een DBC is er langer dan 3 uur vergoeding mogelijk. De diëtiste geeft aan dat dit in jullie geval zo is. Dus eigenlijk zoals Feina  aangeeft in haar laatste reactie. 


Ik hoop dat het zo duidelijk is en je man zonder deze extra zorgen verder kan met zijn behandeling! 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding dietiste

Vaste bezoeker

Het is nu een stuk duidelijker gelukkig. Bedankt voor alle moeite die jullie gedaan hebben. 

Re: Vergoeding dietiste

Community Manager

Graag gedaan @nanny. Fijn dat het nu duidelijk is. 

Wens je man succes met de rest van zijn behandeling! 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Vergoeding dietiste

Fanatiekeling

@nanny: we moeten ervan uitgaan dat je de rekening van de dietist nu niet zelf krijgt. In het onwaarschijnlijke geval dat het toch fout gaat ( goed blijven controleren in de Mijnomgeving), reageer dan alsjeblieft op dit forum. Ik kan je adviseren aan welke partijen je dit moet melden en hoe je je geld kan terugkrijgen.

Groet, Feina.