Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Bezoeker

Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik diabetes type 2 heb, een behoorlijke domper om op je 30ste al te horen.

Nu heb ik van de huisarts gelijk medicatie voorgeschreven gekregen (metformine), maar ben ik naderhand zelf ook maar eens op zoek gegaan naar wat er allemaal mogelijk is.

Hierbij kwam ik uiteindelijk uit op de site keerdiabetesom.nl, een traject van 2 jaar waarbij getracht wordt d.m.v. voeding en levensstijl de klachten van diabetes type 2 te doen omkeren en zelfs proberen het medicijngebruik tot een absoluut minimum te doen reduceren.

Nu het dillema:
Zilveren Kruis doet (in tegenstelling tot een hoop verzekeringen) hier niet aan mee! Nu lees ik dat sinds halverwege 2017 hier al vragen over gesteld zijn op dit forum. Is hier inmiddels al meer over bekend? Dit lijkt mij namelijk een no-brainer voor Zilveren Kruis om hierbij in te stappen.

Ik wil ontzettend graag aan dit programma mee doen, maar krijg ik van de klantenservice te horen dat dit niet mogelijk is. Het zure: had ik dit 20 dagen eerder gehoord, had ik alsnog kunnen switchen naar een van de andere verzekeraard die het wel vergoeden. Zijn er voor dit soort gevallen geen coulances mogelijk? Ik wil heel graag gezond oud worden, en een jaar moeten wachten met alle gevolgen van dien wil ik echt niet :(

Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

25 ANTWOORDEN 25
Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Fanatiekeling

Ik neem aan dat er geen coulance mogelijk is.

Het programma duurt 4 dagen met overnachting en de kosten zijn ook als VGZ verzekerde nog steeds €295. 

Ik hoop dat u ergens een ander programma kunt volgen, dat wel vergoed wordt. De inhoud van het programma is overdracht van informatie en beïnvloeding van de leefstijl vooral door groeps-beïnvloeding. 

Het kan zijn dat de Diabetes Vereniging Nederland , DVN, u kan inlichten over soortgelijke oplossingen ( die minder kosten). Ik denk dat via voorlichting vanuit de basisverzekering ( ketenzorg diabetes) en instructies en informaties van een dietist hetzelfde bereikt kan worden. Volgend jaar kunt u dan van verzekering verandern ivm dit programma. 

 

PS ik ken persoonlijk iemand die hierin is geslaagd, op basis van eigen inzicht en  wilskracht. De regels en aanbevelingen kan ik vragen en aan u doorgeven.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Beste @MartijnPeters,

 

Welkom op de community en goed dat je hier je vraag stelt. Ik kan me voorstellen dat dit als een domper voor je voelt.

 

Wat goed dat je zelf al opzoek naar mogelijkheden bent gegaan. Begrijp dat het erg jammer is dat als je wat tegenkomt het minder nieuws is als dat niet wordt vergoed.  Ik kan je helaas ook niet blij maken met een coulance mogelijkheid voor het keerdiabetesom traject. Er is wel een vergoeding voor het zorgprogramma diabetes mellitus type 2. Je kunt alleen meedoen aan zorgprogramma’s die jouw huisarts aanbiedt. Jouw huisarts krijgt namelijk de leiding over de behandeling. Heb je hier al met je huisarts over gesproken? Of alleen over de medicijnen?

 

En de tip van @Feina over de DVN is een erg goede. Wij werken regelmatig met hen samen. Zij geven een hoop tips en als lid krijg je korting op betaalbare hulpmiddelen en meer. Misschien interessant om eens op hun website te kijken.

Ondanks het mindere nieuws hoop ik dat we je een beetje verder op weg kunnen helpen. Ik weet dat je er niet naar vraagt maar je kunt ook even op onze website kijken. Met de zilverkorting krijg je namelijk korting op diabetestestmateriaal. Zie: https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/zorg-regelen/zilverkorting/Paginas/Detail.aspx?pcid=&pid=55.... Of je kunt een kijkje nemen op dit https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Diabetes/Diabetes-type-2-wanneer-kwam-je-er-achter-dat-je-het-hebt... topic. Kom je ergens niet uit? Of wil je wat delen? Laat het dan vooral op de community weten.

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Fanatiekeling

@Jordan,

 

Jij zegt dat de patiënt alleen kan meedoen aan zorgprogramma's " die jouw huisarts aanbiedt". 

Bedoel je te zeggen dat de patiënt  " alleen kan meedoen aan Ketenzorg voor diabetes type 2?" ( ik bedoel : het hoeft toch niet de eigen huisarts te zijn: want je hebt volgens polisvoorwaarden basisverzekering toch zeker recht op die zorg, ook als de eigen huisarts dit niet aanbiedt?)

 

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

De informatie die Jordan geeft is onder andere gebaseerd op de vergoeding Ketenzorg, @Feina. Ik ga voor de volledigheid navraag doen bij onze expert. Ik kom er volgende week op terug. 

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb al antwoord gekregen van onze expert, @Feina en @MartijnPeters.

 

Dit gaat over het ketenzorgprogramma bij diabetes 2. Hiervoor is een aparte vergoeding Ketenzorg. Het ketenzorgprogramma is alleen een financieringsvorm. Ketenzorg wordt alleen geleverd als jouw huisarts bij een zorggroep hoort waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Je kunt als klant dus niet zelf kiezen om daarin opgenomen te worden. Als je huisarts niet aangesloten is bij een zorggroep, dan krijg je als klant wel gewoon alle zorg die je nodig hebt in het kader van je chronische ziekte (DM, COPD of Hart en Vaat). Er is alleen een kans dat er een eigen risico op bepaalde zorg zit.Bijvoorbeeld omdat je naar een specialist in het ziekenhuis moet. En dat is bij ketenzorg niet het geval uitgezonderd van laboratorium onderzoek.

 

Dit hebben we niet zelf bedacht maar is zo geregeld in de basisverzekering. Meer informatie kun je ook nalezen op de website Ketenzorgnu.nl.

 

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Lid verzekerdenraad

is het niet een mogelijkheid dat zo'n traject is wat kan vallen onder de term gecombineerde leefstijl interventie en dan zou er dus wel een mogelijkheid tot vergoeden zijn volgens de info op de onderstaande link, 3e item

https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/standpunten/2018/02/21/standpunt-gecombineerde-lee...

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Dat is een interessante vraag @Mike de Wit! Ik durf er zo geen antwoord op te geven en ga informatie vragen bij mijn collega's van Product Management. Ik haal er namelijk niet uit per wanneer dit zou ingaan. Jij wel?

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb navraag gedaan bij mijn collega's die er verstand van hebben. Het antwoord is helaas geen duidelijk ja of nee @Mike de Wit.

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat een databestand opstellen waarin effectief gebleken behandelingen (interventies) komen die  passen binnen de door de NZa geformuleerde prestatie Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

 

Als die database gevuld is, kunnen wij checken of 'keerdiabetes2om' in aanmerking komt als onderdeel van GLI. Zorgverzekeraars Nederland heeft ook mede namens Zilveren Kruis aangedrongen bij de minister dat dit databestand uiterlijk 1 juli klaar te hebben. Als dat lukt, kunnen we je dus na 1 juli meer vertellen @Mike de Wit.

 

Al googelend kwam ik dit artikel 'Leefstijlbehandeling komt in basispakket' tegen op Skipr. Voor wie meer wil weten, misschien interessant?

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Nieuwkomer

Is er al nieuws of Keer Diabetes om vergoed gaat worden? Mijn diabetesverpleegkundige heeft me al 3x aangeraden écht het programma te volgen.

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Community Manager

Welkom @ChrisD

Goede vraag, het is inmiddels eind juli. Dus ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of er al wat meer informatie beschikbaar is. 

Ik heb mijn collega's - die hierover gaan - gevraagd om een update. Zodra ik een antwoord heb zorgen ik of collega Corine voor een update in dit topic! 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

De informatie over ons inkoopbeleid 2019 staat inmiddels wel al op de website voor onze zorgaanbieders @ChrisD.

 

Mijn collega heeft me laten weten dat Zilveren Kruis alleen programma's gaat vergoeden die door het RIVM aangemerkt zijn als 'bewezen effectief'. Op dit moment beoordeelt het RIVM 3 'gecombineerde leefstijlinterventies' (GLI): Slimmer, Beweegkuur en CooL. Wanneer deze programma's door de toetsing heen komen, gaan we deelname aan deze programma's conform de polisvoorwaarden vergoeden.

 

Voor zover wij weten is het programma Keer Diabetes Om nog niet bij het RIVM aangemeld als GLI-programma. Dus over een eventuele vergoeding voor Keer Diabetes Om, kunnen we helaas nog niets zinnigs zeggen. Het is dus nog even afwachten.

 

 

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Starter

Is er ondertussen meer bekend? Aangezien 

ZilverenKruis had besloten de inkoop voor GLI tot 31 december 2018 te verlengen.

 

Ik wil dus nu graag weten of keerdiabetesom nu wel/niet vanuit de basis verzekering word vergoed zoals ini nhttps://data.maglr.com/151/issues/6497/92092/downloads/inkoopdocument_gli_2019_versie_2.5.pdf is aangegeven.

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Community Manager

Ik heb het even voor je nagevraagd Marco.

Keer Diabetes Om is geen GLI (Gecombineerde leefstijlinterventie) programma wat is goedgekeurd door Loket Gezond Leven. De enige drie programma's zijn nog steeds Beweegkuur GLI, SLIMMER en COOL. Wij vergoeden (net als alle andere verzekeraars) ook alleen deze drie programma's als GLI. Misschien ook goed om te weten: GLI is zorg uit de basisverzekering. De overheid (Zorginstituut) gaat over de inhoud daarvan. 

 

Helaas heb ik geen ander nieuws voor je Marco. Zo te zien lijken de GLI programma's zich in 2019 vooral te richten op overgewicht en obesitas (en bij specifieke BMI groepen). 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Starter

Erg jammer :(

Als ik dit eerder had geweten was ik naar andere verzekeraar overgestapt.

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Bezoeker

Juist om deze reden ben ik overgestapt naar een andere verzekeraar, die dit wel vergoed. Erg zonde dat Zilveren Kruis hier niet aan meedoet, want dit gaat verzekeraars op de langere termijn zoveel geld schelen wanneer mensen geen complicaties meer krijgen van Diabetes type 2.

Ik spreek uit ervaring dat deze ziekte met voeding (lees: koolhydraatarm) heel goed onder controle te krijgen is. Veel mensen hebben daar echter wel gerichte hulp bij nodig, waar dit programma heel goed bij helpt.

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Zoals Eva al aangeeft vergoeden wij net als alle andere verzekeraars de programma's Beweegkuur GLI, SLIMMER en COOL vanuit de basisverzekering @MarcoTeunissenvanManen. De vergoeding die jij nu krijgt @MartijnPeters komt dan als het goed is uit een aanvullende verzekering, klopt dat?

 

De mogelijkheid bestaat nog om voor 1 februari de aanvullende verzekering bij ons op te zeggen. Of je losse een aanvullende verzekering ergens anders kan afsluiten, zul je moeten navragen bij de verzekeraar, Marco. Als wij een opzegging voor de aanvullende verzekering nog voor 1 februari 2019 ontvangen, dan stoppen wij de aanvullende verzekering op 1 januari 2019. Let op: dat geldt dus alleen voor de aanvullende verzekering.

Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Bezoeker

Nee Corine, het programma Keer Diabetes 2 Om komt gewoon uit de basisverzekering.

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Lid verzekerdenraad
Hoi @MartijnPeters,
Keer diabetes 2 om komt zeker niet uit de basisverzekering,
Als dat zo was zou het door iedere verzekeraar vergoed worden.
Keer diabetes 2 om dat opgezet is met financiële steun van VGZ.
Vandaar dat het programma alleen vergoed wordt door vgz, zijn sublabels en de iptiq-labels(o.a. Promovendum, die in 2018 over genomen zijn van vgz)
Grootste probleem is dat ze bij het rivm niet de status van GLI hebben aangevraagd, waardoor ze nu niet voor vergoeding in aanmerking komen.
Groet mike
Highlighted

Re: Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Bezoeker
Corine vroeg me of het vergoed werd uit een aanvullende verzekering en dat is dus niet zo. Met een basisverzekering bij VGZ kom je er al voor in aanmerking.
Over het GLI verhaal: hier heb ik keerdiabetesom afgelopen zomer een mail over gestuurd. Daar kreeg ik het volgende antwoord op terug:

Op dit moment zijn wij in gesprek met Zilveren Kruis over een mogelijke samenwerking, maar zijn er nog geen concrete afspraken.
Het GLI-programma wat vergoed gaat worden door de zorgverzekeraars is voornamelijk gericht op gewichtsreductie, terwijl ons programma een medisch component bevat en gericht is op het omkeren van Diabetes type 2. Om deze reden hebben wij ons dus niet aangemeld bij het RIVM.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.