Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Moderator

Vanavond is het dan zover. De Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en diabetes type 2. 

Tijdens deze bijeenkomst houden we een live verslag bij hier in dit topic.

Kan je er niet bij zijn? Maar ben je benieuwd wat er allemaal besproken wordt? Lees (kijk) dan op deze manier live mee! 

 

Hieronder de planning: 
19.15 uur:      Welkomstwoord en introductie
19.30 uur:      Presentatie Hanno Pijl, na afloop ruimte voor vragen  
20.15 uur:      ‘Voeten op tafel’-sessie: op informele wijze met elkaar gesprek           
21.00 uur:      Afsluiting en gezonde borrel

 

Ik (Eva S) en @Corine V zitten er klaar voor.  De updates gaan beginnen. We zijn nu niet meer live!

Langzaam loopt iedereen naar zijn of haar plek. Het is bijna tijd voor de opening.
IMG-20180404-WA0003.jpg
Lees je mee en heb je een vraag (of opmerking)? Stel hem!
Wie weet komen we eraan toe om hem vanavond nog te laten beantwoorden tijdens de bijeenkomst zelf!

 

In de bijlage de presentatie van Hanno Pijl.

Let op: vanwege de bestandsgrootte is dit de versie met gecomprimeerde (kleiner gemaakte) afbeeldingen en zonder animatie. Wil je de originele versie ontvangen (40mb)? Stuur me dan even een privébericht hier op de community. 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

10 ANTWOORDEN

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Moderator

Welkomstwoord en introductie
Jeppe (de avondvoorzitter) is aan het woord.

We hebben veel zin in vanavond en zijn benieuwd naar de inzichten die Hanno gaat delen.
Daarna gaan we graag met iedereen die aanwezig is in gesprek met als doel om van elkaar te leren en inzichten te delen.

Korte introductie ronde:
Hanno Pijl - Hoogleraar diabetologie aan de Universiteit van Leiden en internist-endocrinoloog bij het LUMC. Hanno gaat straks meer vertellen over voeding en diabetes tijdens zijn eigen presentatie.
Olof King – Directeur Diabetes Vereniging Nederland
Olof geeft zelf nog wat uitleg over wat de DVN is en doet.
Corine Bruggers – Beleidsmedewerker Nederlandse Diabetes Federatie.
Ook Corine geeft zelf nog wat informatie over de NDF.
Sara van Grootel - Diëtist, gezondheidswetenschapper en voormalig bestuurslid van de DNO, de Diabetes and Nutrition Organization.
Mike (@diadino24) - Zilveren Kruis Verzekerdenraad en community lid, o.a. bekend van het FSL topic.

Ook de collega's van Zilveren Kruis worden even benoemd: 
Floor Burgers - Adviseur Strategie & Business Development bij Zilveren Kruis. Lange termijn visie voeding ZK, ook in samenwerking met Hanno.
Astrid Krikke - Accountmanager Allianties bij Commercie bij Zilveren Kruis. Ze heeft de collectiviteit met de DVN in haar portfolio
Community team - Dat zijn wij zelf natuurlijk!

Hanno neemt nu plaats voor de groep. Tijd voor het volgende onderdeel. Zie hiervoor de reactie hieronder.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Moderator

Presentatie Hanno Pijl (incl vragen)

 

Note vooraf: Mensen die type 1 hebben toch geruststellen. Het laatste deel van het verhaal gaat over wat je kan doen met voeding. Alle adviezen die gelden voor type 2 zijn ook nuttig voor type 1. Mensen met type 2 kunnen met leefstijl (voeding 'denk ik' belangrijkste element) kunnen helemaal van de medicatie / insuline afkomen. Bij type 1 kan dat niet. Adviezen wel nog steeds erg nuttig en belangrijk.

We beginnen met een reis door de tijd. Om te begrijpen waarom komt diabetes zoveel voor? Waarom hebben zoveel de ziekte vandaag de dag? Hoe is dit zover gekomen. 

4 Miljoen jaar geleden
Voorouders leven in de bossen. Voeding daarop aangepast. Fruit, planten en noten. Koolhydraat rijke voeding. Bevat complete koolhydraten. Vezels, moeilijk verteerbaar.
Toen hebben we een systeem gekregen dat ervoor is gemaakt om, als we een overmaat aan voedsel konden vinden, dat we dat konden opslaan in ons lichaam. 


3 Miljoen jaar geleden

Langere periode ijstijd. Kouder en droger op aarde. Bossen verdwenen. Mensen moeten naar de waterkant en de open vlakte. Verandering in voedsel: veel vlees en vis. Met hele andere stoffen dan de planten van voorheen. 


Geen twijfel over in de wetenschap. In dit moment in de tijdslijn dat onze hersenen zijn gaan groeien. Verandering van voeding is daar absolut een voorwaarde van geweest. Waarom?

1. Hersenen zijn duur in termen van energie verbruik
2. Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet. De helft is meervoudig onverzadigd. We kunnen die vetzuren nauwelijks zelf maken als mens. Die moeten we eten. Zit wel in vis en vlees, maar een beetje in de planten. Dus we kregen in eens voldoende bouwstoffen voor de hersenen. 

Goed om te beseffen: belangrijkste brandstof voor hersenen is glucose. 

Uit vlees en vis krijg je geen glucose. Koolhydraten zijn met afstand de belangrijkste bron daarvoor. We gingen dat minder eten. Oplossing natuur: minder gevoelig voor hormoon insuline. 

 

Voordeel: als we relatief weinig koolhydraten konden vinden. Dan bleef de glucose uit de koolhydraten beschikbaar in het bloed als brandstof voor de hersenen. Zo bleef de gevonde glucose dus beschikbaar voor de hersenen. 

 

Dit systeem wordt verder uitgelegd. Hoe we daarmee omgaan van seizoen naar seizoen. 

 

We kregen ook een enorme voorkeur voor zoet. (Want zoet staat voor suiker.) Hele hoge glucose pieken in je bloed. Dat was prima vroeger, want die kon je gebruiken als brandstof voor je brein. Suiker komt in de natuurlijkse voedingsmiddelen ook heel weinig voor. 

 

10 000 Jaar geleden: de landbouw revolutie

We gaan steeds meer gewassen verbouwen. Vanaf dat moment gaan de mensen die dat doen voor 70% van hun eten die landbouw producten eten. Wat is dat: graan en peulvruchten. Veel koolhydraten. 

 

We gaan dus van: veel koolhydraten -> veel vlees vis -> terug naar koolhydraten 

Was dit een goede verandering? Antropologen zeggen nee: Deze mensen waren minder gezond dan de jager verzamelaars.

Mensen vragen af, waarom dan? Als dit zo ongezond is. 
Verschillende redenen, maar de belangrijkste:  bevordering economische en technische ontwikkeling. Niet iedereen hoeft meer te werken. De rest kon aan andere dingen gaan denken. Betere wapens en organisatie. De jagers en verzamelaars hadden daarom geen schijn van kans. 

Van de technische naar de industriele revolutie:
Een enorme impact. Heel veel goeds, maar ook een aantal dingen die als een boeman op ons terug komen. Zoals raffinatie van voedsel. (Techniek biologische behoefte - zout /suiker - maximal te bevredigen). 

Risicofactoren en erfelijke aanleg

4 belangrijkste risco factoren in samenhang met erfelijke aanleg:
- veel minder bewegen dan waarvoor we gemaakt zijn
- te weinig of te veel slaap

- verkeerde voeding

- stress 


We weten ook dat die leefstijl factoren ook belangrijk zijn bij andere aandoeningen. De genen bepalen welke ziekte je krijgt. 

Wat is er dan fout in de voeding? 
We eten teveel. We zijn eigenlijk niet gemaakt om 3x per dag te eten. Cultureel bepaald verschijnsel. 'biologisch slaat het helemaal ergens op'. 

We eten vooral veel vette en zoete dingen. Vroeger, als we iets zoets konden vinden moesten we dat vooral opeten, goed voor de hersenen. Maar nu stoppen we ons dus helemaal vol met dingen die niet goed voor ons zijn. 

Als we voldoende eten hebben gaan we zitten, logisch dan spaar je energie. Vroeger belangrijk vanwege periodes dat je te weinig had. Overleven als je zuinig was geweest. 

 

Hoge insuline concentraties zijn niet goed voor mensen. 
Glocuse pieken veroorzaken ontsteking.  

 

Wat moet je dan doen als alternatief?
1.Stop met suiker
Dat klinkt eenvoudig maar dat is het niet. Er zijn namelijk veel verborgen suikers. We krijgen 2 tot 3 keer te veel suiker binnen. Vaak weten we niet dat het suiker is. Suiker kent 146 verschillende namen!

Verborgen suikers

Een aantal voorbeelden van producten en de suiker erin: 

gearomatiseerde thee, rijstemelk: per glas 3,5 klontjes suiker, ketjap, brood, vruchtensappen: meer suiker dan in cola, vleeswaren enz enz..

We kijken ook nog een fragment van Kassa 2015: verborgen suikers.

 

2 Stop met geraffineerd zetmeel
Daar zijn we niet voor gemaakt! Dus geen witbrood, pasta's, aardappels
Veroorzaken ook glucosepieken. En die zijn niet goed. Geldt ook voor niet-diabetici!
Eet alleen met mate volkoren, volle granen. Deze veroorzaken minder hoge glucosepieken.

 

3. Eet koolhydraat-arm
Vette vis, vol-vette melkproducten: kaas, yoghurt en kwark. Deze bevatten ook minder lactose.


Vraag; hoe zit het dan met cholesterol?
Verzadigde vetzuren uit volle melkproducten zouden wel eens gunstig effect kunnen hebben op ontstekingen en op het cholesterol. Daar wordt op dit moment meer onderzoek naar gedaan.


Nu: vooral medicatie

Maar zo zou het moeten zijn:
Leefstijlaanpassing
Goede voedingsadviezen
En daarna pas: Medicatie

 

Tips die hij aan zijn patiënten meegeeft:

20180404_202740.jpg

 

We eindigen met een voorbeeld casus van een echtpaar. Man met diabetes. Van 125 naar 85 kg en gebruikt geen medicijnen meer.

Niet iedereen kan dat zo drastisch veranderen en aanpassen. 
Helaas reageert niet iedereen op dezelfde manier op voedingsinterventies. En patiënten met diabetes gaan in de loop van hun leven steeds minder insuline. Als je geen insuline meer maakt kun je nog veel verbeteren. Maar je kunt nooit zonder pillen.

Er is erg veel informatie besproken. Hopelijk hebben we zo toch een aardig beeld kunnen geven van het interssante verhaal van Hanno. Heb je nog vragen of zijn er dingen onduidelijk aan dit verhaal. Omdat wij zelf geen arts zijn en enkel mee hebben getypt. Neem dan vooral contact op met je eigen arts of via het LUMC met Hanno.

Mogelijk kunnen we de presentatie ook delen. Dan is die hier ook terug te vinden. 

We bedanken Hanno. Corine geeft bloemen en een presentje. Ook dit onderdeel zit erop.
In de volgende reactie gaan we verder met de ‘Voeten op tafel’-sessie.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Moderator

‘Voeten op tafel’-sessie: op informele wijze met elkaar gesprek     

We zijn een beetje uitgelopen. 

Jeppe geeft extra uitleg over dit onderdeel : dit is de eerste keer dat we vanuit de community op deze manier een bijeenkomst organiseren en dat vinden we best spannend. We hebben deze sessie de ‘voeten op tafel-sessie’ genoemd omdat we graag op een informele manier met jullie het gesprek aan gaan. En echt met de intentie om van elkaar te leren en ervaringen r te delen. We zijn benieuwd wat het jullie en ons brengt.

Aan de hand van een aantal stellingen willen we het gesprek aan de hang krijgen. 

 

Stelling: De overheid en de zorgverzekeraar zouden meer moeten doen om de levensstijl van mensen positief te beinvloeden. 

Focus van zorgveleners meer op medicatie in plaats van leefstijl. 
Eén van de aanwezigen heeft zelfs 4 keer een maagverkleining aangeboden gekregen. 'Ik vind het absurd'. 

Gericht op 'curatief' dus. Nog niet genoeg op leefstijl. 

Als je bij een huisarts de deur uit komt. Dan kom je niet op services van de zorgverzekering. Maar 'zoek het zelf uit'. 

De verzekering is de laatste die ik zou bellen in een situatie als deze. De huisarts heeft ervoor geleerd. Ik zou niet bij de zorgcoach terecht komen. 

 

Je hebt ook de mogelijkheid voor een second opinion wordt als advies geroepen. 

 

Preventief op 20 - 30 - 40 jaar een keer een glucose test om er optijd achter te komen. Zodat je hopelijk al die andere problemen niet krijgt. 

 

Stelling: Voeding is hetzelfde als een medicijn. 

Preventief vs curatief. 

Via voeding proberen om van de medicijnen af te blijven of verminderen. 

Dietisten worden besproken. Die bij voeding als medicijn de zorgverlener zijn. 
Verschil in dietisen ook. 'Tref de goede'. 
'Hoe passen we dat op jou toe'. Een goede dietist kijkt echt mee en anders doorverwijzen. 

De schijf wordt nog even besproken. Die is ook voor de algemene gezonde bevolking. Voor diabetes is een eigen richtlijn. Met weer andere adviezen. De schijf is niet bedoeld voor mensen die diabetes hebben. 

De rol van de dietist mag wel wat groter worden. 

Hoe zit het met de kennis bij de artsen. 'Mijn eigen internist heeft het nooit over voeding'. Wil je daar meer over weten, ga maar naar dietist.

Ministerie van VWS verzoek om daarnaar te kijken. Commissie gaat dat proberen te implemeteren in de opleiding. Veel mensen vinden dat dat moet gebeuren. 

De artsen moeten dan niet op de stoel van dietist gaan zitten. Artsen moeten wel weten hoe belangrijk leefstijl is. Samen met dietist begeleiden en stimuleren. 

De ene zorgverlener verwijst door: 'over de schutting gooien'. 

Als zilveren kruis met zijn rol in het stelsel. Moeten we hierin een positie innemen? Om deze problematiek het hoofd te kunnen bieden? 
We hebben het nu over patiënten. Patiënten voorkomen is nog beter. Voorstel in het onderwijs al een lesvak voor bewustwoording. Voorkomen dat er patiënten komen. 

Jongeren bereiken wordt kort besproken. 

We vergeten nog één ding. Niet iedereen kan die gezonde levensstijl betalen. Van eten tot sporten. 
Misschien een idee om sporten te stimuleren. 
De tip wordt al gegeven: wandelen kost niks. 

Stelling: zorg start pas als je naar een zorgverlener gaat

Preventie komt weer ter sprake. Een duidelijk thema wat we veel terug horen komen. Maar wie zou dat dan moeten doen? Hoe beginnen we daaraan? Wie welke rol?

Zodra je kind al mee kan kijken op de peuterschool. 'Preventie begint na de geboorte'

Wat staat ons in de weg om preventie te doen?
Een aantal argumente: Kosten. Beinvloeding. Te weinig afhankelijksheid. Voedingsindustrie. Kennis. Niet alleen de strijd aangaan, maar met elkaar (samen wandelen bijvoorbeeld). 

 

Ons hele systeem zit zo in elkaar. We wachten totdat we ziek worden. Verwacht dan dat de dokter het probleem oplost. 100jaar geleden perfect. Vooral infectie ziekten. Pil en je bent beter. Maar nu hebben we voor het overgrote deel te maken met ziektes die iets van doen hebben met de manier waarop we leven. 
Preventie -> andere houding tegenover gezondheid. Nu is het ziekenzorg. Een achterhaald model. Natuurlijk ook zorg voor zieke mensen. 
Mensen moeten meekrijgen dat ze zelf voor een deel verantwoordelijk zijn voor eigen gezondheid. Gewoon omdat simpelweg de leefstijl een belangrijke factor is. Daar kunnen doctoren niks aan doen!
Van ziekenzorg naar gezondheidszorg. 

 

De laatste vraag: welke onderwerpen verdienen meer aandacht? 

Neuropathie (of complicaties in het algemeen) erg weinig aandacht. Als verzekeraar kan je daar ook baat bij hebben om mensen dan eerder te kunnen opsporen. 

 

Jeppe geeft nog uitleg over de community. Een open uitnodiging naar iedereen om mee te doen. En dit gesprek verder voort te zetten. 

Overig:
De Freestyle libre komt ook nog even ter sprake. Raoul geeft een korte samenvatting. Alle informatie is terug te lezen in het topic hierover: https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Diabetes/In-gesprek-over-de-Freestyle-Libre/m-p/4049

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Moderator

Afsluiting

 

Ook het aatste onderdeel zit er nu op.
Het is nu tijd voor een afsluitende gezonde borrel. Waar Corine en ik dus ook aan mee gaan doen Smiley Vrolijk

Later deze week zullen we – waar nodig – mijn reacties wat meer opschonen en structureren. Wat extra informatie bij het stukje van Hanno voegen we later nog toe. Zodat iedereen in dit topic kan terugvinden hoe de bijeenkomst is gegaan.

We vonden het erg leuk om deze bijeenkomst te organiseren en meemaken met jullie.

Community leden die aanwezig zijn geweest, laat hier dus ook gerust je reactie achter! Je ervaringen en indrukken. Maar ook tips en ideeën die je mee hebt genomen. Misschien ook leuk om te delen hier met de rest van de community!  

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Fanatiekeling

Ik las in het Financieel Dagblad van vandaag, 4 april 2018, een ingezonden brief over  het vergoeden van lifestyle-voorlichting. En zelfs het pleidooi om hier een specialisme van te maken. Een van de ondertekenaars was Hanno Pijl! 

Ik ben hierop tegen! Dit "specialisme"  heeft te weinig inhoud: het is te gemakkelijk, maar het zou wel veel geld gaan kosten! 

Laat preventie gewoon een taak blijven van de GGD. Een consultatiebureau voor ouderen is misschien een idee , in combinatie met lyfestyle opvoeding op school op jonge leeftijd. En dat kan dan veel goedkoper en is ook toegankelijker dan weer een nieuw specialisme. 

Groet, Feina.

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Fanatiekeling

waar kan ik dan de live uitzending vinden?

Groet, Feina.

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Moderator

Er is geen liveverslag @Feina. Eva  en ik typen live een verslag. Ik ga kijken of ik jouw vraag/opmerking aan de orde kan stellen, zodirect.

 

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Nieuwkomer

Graag zou ik de presentatie van Prof. Hanno Pijl krijgen. Hij zei dat dit zonder meer kon.

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Moderator

Klopt @Suikerbeest

Zodra ik de presentatie heb zorg ik dat hij ook beschikbaar wordt voor jullie allemaal. Ik heb aan Hanno gevraagd of ik hem ook openbaar in dit topic mocht delen, en dat was geen enkel probleem! Erg fijn, want dan kunnen ook de leden die niet aanwezig konden zijn de presentatie inzien. 

 

Waneer ik de presentatie heb neem ik sowieso contact op met alle communityleden die zich hebben aangemeld middels een privébericht. Zodat jullie hem zo snel mogelijk ook kunnen hebben / downloaden.

 

Hoe vond je de avond verder Suikerbeest? 
Welke tips van Hanno heb je echt mee naar huis genomen bijvoorbeeld?

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: Live verslag Zilveren Kruis Community bijeenkomst: Voeding en Diabetes type 2

Moderator

Goed nieuws, we hebben de presentatie van Hanno Pijl!

Het bestand was tijdelijk te downloaden via WeTransfer: Presentatie Hanno Pijl (niet meer beschikbaar).

 

Een kleinere versie van de presentatie vind je in deze bijlage. Met gecomprimeerde afbeeldingen en zonder animatie. Wil je de volledige versie? Stuur dan even een privebericht naar @Eva S.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.