Lancetten: hoe lang doe je daarmee?

Community Manager

 

Ik zat net wat rond te kijken op internet en kwam een prikpen tegen met 6 lancetten erin, in een caroussel. Zag er hardstikke mooi uit. En toen vroeg ik me af: hoe gaan jullie met lancetten om?

 

Ik weet dat mijn oma vroeger een lancet hergebruikte. Ik heb geen idee hoe vaak dat eigenlijk kan en of het wenselijk is. En wat ik ook niet kon vinden is of er een maximum zit aan het aantal lancetten dat iemand vergoed krijgt. Ben benieuwd naar jullie ervaringen. 

 

@diadino24, hoe deed jij dat eigenlijk voor de Freestyle Libre, in de bus? Gewoon niet?

Lancetten: hoe lang doe je daarmee?

5 ANTWOORDEN 5

Re: Lancetten: hoe lang doe je daarmee?

Voorbijganger

Geen idee hoe het zit met de vergoeding, maar ik weet zeker dat het niet "wenselijk" is om de lancetten te hergebruiken, terwijl het volgens mij praktisch iedereen doet. De verpakkingen hebben immers altijd het "doorgekruisde 2" symbool erop staan. En in de handleiding voor de prikpen met die 6 in een caroussel (kreeg ik bij de Accu Check Aviva Connect mee geleverd) staat ook dat je na elk gebruik een nieuwe naald klaar moet zetten, met een schuifknop. Ik ben voor nu bij mijn oude prikpen gebleven, die 6 lancetten in een caroussel vergen ook alleen NOG meer verpakking en daardoor grondstoffenverspilling (ook al werkt hij ook als je de lancetten NIET elke keer verder draait).

Ik verwissel mijn lancetten dus heel zelden, terwijl ik weet dat het wel beter zou zijn om ze mss elke dag of zo te verversen. Vermoedelijk worden zij ongeveer op een vergelijkbare manier bot als pennalden, dat de super high tech micro uber fijne punt niet geschikt is voor hergebruik...maarja. Bij mijn vingers is het sowieso heel onvoorspelbaar of het in 1 keer lukt om bloed te krijgen of niet, de ene keer voel ik niks en krijg ook niks, of ik krijg juist ruim voldoende met een beetje druk, of het doet vet pijn en toch komt geen bloed. Daar heb ik dus niet het gevoel dat een verse naald veel verschil zou kunnen maken.

Re: Lancetten: hoe lang doe je daarmee?

Lid verzekerdenraad

hoi @Raoul,

een beetje late reactie, maar toch even eentje.

de carrousel zoals jij hem noemt heb ik inderdaad jarenlang gebruikt als prikpen bij de accucheck mobile waar hij vast aan gemonteerd kon worden.

als prikpen/metercombinatie was dit perfect om ook tijdens het werk op de bus te kunnen meten.

doordat het 1 geheel is en ook de teststrip vanzelf uit het apparaat komt, kun je tijdens het werk op de bus even snel bij een halte je waardes controleren zonder dat het een merkbare vertaging opleverd voor de passagiers.

 

in principe kun je de naalden vaker dan 1x gebruiken, maar om hem zo scherp mogelijk ter houden is het vernieuwen van de naald zeker wenselijk voor iedere controle en gaat hiet ook erg makkelijk, even een palletje opzij doen en er zit een nieuwe naald in terwijl de pen aftelt hoeveel nieuwe naaldjes er nog beschikbaar zijn.

op zich een ideaal apparaat dus, alleen jammer dat door het kostenplaatje (prijs strips) deze meter bijna niet meer geleverd wordt door de apotheek (ze krijgen minder dan de kostprijs vergoed al ze hem via hun eigen groothandel/brocasef bestellen)

 

nu met de freestyle libre is de controle nog makkelijker, kan het zelfs tijdens het rijden en zie ik ook eerder dat waardes dalen en kan ik nog vroegtijdiger ingrijpen, dus voor dat ik hypo verschijnselen zou krijgen.
met de accucheck mobile had je natuurlijk een beperkt aantal meetmogelijkheden omdat je maar een x aantal strips per maand vergoed krijgt, met de freestyle libre sensor heb je nu oneindig veel mogelijke momenten om te meten en dus veel meer inzicht

groet mike

Re: Lancetten: hoe lang doe je daarmee?

Community Manager

Hoi @diadino24

 

Leuk dat je reageert. Gebruik je nu nog veel lancetten eigenlijk? En welke 'gewone' meter gebruik je nu?

Re: Lancetten: hoe lang doe je daarmee?

Lid verzekerdenraad

hoi@raoul,

op dit moment vertrouw ik 98% op de freestyle libre, dus eigenlijk gebruik ik nog maar een enkel stripje per maand en dat zijn dan de bij de freestyle libre passende strips freestyle precision.

incidentele controle voor als ik de waarde van de freestyle libre niet vertrouw.

 

groet mike

Re: Lancetten: hoe lang doe je daarmee?

Community Manager

@diadino24 Heb je nog vaak dat je de waarde van de Freestyle Libre niet vertrouwt? Of is dat alleen als je een slechte sensor te pakken hebt?