Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Kun je ketenzorg weigeren?

Fanatiekeling

Omdat ik altijd voor mijn eigen zorg wil kiezen, dus autonoom wil zijn, wil ik ook de mogelijkheid hebben geen ketenzorg bij mijn huisarts af te nemen voor mijn diabetes. Kan ik deze zorg dan via een andere weg krijgen?

Groet, Feina.

Kun je ketenzorg weigeren?

OPGELOST
4 ANTWOORDEN 4

Re: Kun je ketenzorg weigeren?

Community Manager
Community Manager

@Feina ik heb niet direct een antwoord op deze vraag. Ik zoek het voor je uit en kom er bij je op terug. 

 

Update: Inkoper huisartsen verzoek gedaan te reageren op jouw vraag. 

 

 

Re: Kun je ketenzorg weigeren?

Medewerker

Ja, u kunt als patient ketenzorg weigeren. Dat is een gesprek tussen u en uw huisarts. U kunt uiteraard aangeven dat u niet de ketenzorg wilt ontvangen. De huisarts kan dan terugvallen op reguliere zorg en dus ook de inzet van andere zorgverleners (bijvoorbeeld de dietist). Uw huisarts heeft de keuze u wel of niet in de keten te includeren. Overigens is het voor patienten meestal niet bekend of ze ketenzorg ontvangen of niet. In feite krijgt u zowel bij ketenzorg als reguliere zorg die voldoet aan zorgstandaarden.

 

Toelichting: Als patient kunt u uw eigen huisarts kiezen. De financiering van huisartsenzorg is uit een aantal elementen opgebouwd:

(1) huisartsen ontvangen een inschrijftarief voor de patienten die bij hem/haar zijn ingeschreven en

(2) een huisarts krijgt geld voor ieder consult wanneer u uw huisarts inschakelt.

Er zijn nog aanvullende vormen van financiering; een huisarts krijgt bijvoorbeeld geld voor de inzet van een praktijkondersteuner die met name chronische patienten kan bijstaan. Een huisarts heeft de keus om deel te nemen aan ketenzorg.

 

Ketenzorg houdt in dat we de zorg rondom patienten met een specifieke aandoening (zoals diabetes) als een keten organiseren en financieren. Een zorggroep fungeert dan als onderaannemer die de zorg voor u organiseert, daarmee de inzet van bijvoorbeeld huisarts/praktijkondersteuner, dietist, specialist. Wij betalen een tarief per patient aan de zorggroep. Ketenzorg wordt georganiseerd vanuit de gedachte dat de patient meer zorg op maat meer gestroomlijnd (vanuit samenwerking van verschillende disciplines) ontvangt. Dit moet ertoe leiden dat het u als patient (meer) gezondheidswinst en/of kwaliteit van leven brengt. Dit brengt extra kosten met zich mee. Motivatie is daarom een belangrijk criterium voor deelname aan de keten.

Inkoper huisartsen en integrale zorg

Re: Kun je ketenzorg weigeren?

Lid verzekerdenraad

hoi feina,

even een wedervraag, waarom zou je ketenzorg willen weigeren?

 

zelf zit ik ook deels in de ketenzorg voor diabetes, maar bv de oogarts doe ik niet via de ketenzorg omdat ik gewent ben om jaarlijks even langs de oogarts in het ziekenhuis te gaan voor controle. 

via de ketenzorg zou ik, als ik het goed begrijp, een fundusfoto laten maken in het bejaardenhuis en die zou dan door "iemand" beoordeeld worden.

het was meer een voorstel vanuit de huisartsen, het was geen probleem dat ik bij mijn oogarts wilde blijven.

 

via de ketenzorg ontvang ik wel de zorg van de POH, die is volgens mij ook pas ingehuurd nadat ik bij de praktijk gekomen was, in eerste instantie zou ik bij de assistente komen die de rest van de diabetici helpt, maar aangezien ik insuline gebruik, was dat blijkbaar iets te hoog gegrepen voor deze assistente en werd er een betere ingehuurd via ketenzorg

 

groet mike

Re: Kun je ketenzorg weigeren?

Fanatiekeling
Op dezelfde manier als jij heb ik liever dat bepaalde zorg door een specialist gedaan wordt. Ketenzorg is eigenlijk een bezuiniging. Bovendien verdient de organiserende huisarts er nogal veel aan, en dat gun ik hem niet.
Groet, Feina.