ik gebruik medicijnen die veel kosten, pm, 1300 dat is veel geld, nu kan ik die medicijnen ook in thailand kopen  voor minder dan de helft. dus een bespaaring van 700 pm. wat is de reden dat zilveren Kruis daar niet aan mee werkt ? die besparing van 80.000 euro voor de komenden 10 jaar kunt u beter gebruiken om andere mensen te helpen.

Gr. John Pirovano

Opmerkingen
Moderator

Wat leuk om te zien dat je zo meedenkt over de zorgkosten John! 

Je geeft aan dat het behoorlijk wat euro kan schelen wanneer je medicijnen zou kopen uit een ander land, bijvoorbeeld Thailand. Een interessante gedachte. Ik vraag me af hoe dit precies werkt in de praktijk. Daarom ben ik ook benieuwd, doe je dit op dit moment ook zelf al? En hoe gaat dat dan precies? Heb je daar ook een apotheker of iemand die zorgt voor de juiste afstemming en voorlichting? Is er afstemming met je arts(en), de personen die ook je recepten schrijven. 

 

Zoals je al leest, vraag ik me af hoe dit precies zou werken. Daarom een goede reden om ook een collega van de afdeling Farmacie aan te haken. Dan kunnen we ook wat gerichter en inhoudelijk reageren op je voorstel. Een terugkoppeling volgt nog. 

 

In de tussentijd ben ik benieuwd naar je ervaringen en verdere gedachten over dit idee! 

Moderator

Hallo John,

 

Ik neem het stokje over van mijn collega Eva en heb een terugkoppeling ontvangen van mijn collega’s bij de afdeling Farmacie. Jouw voorstel om medicijnen die in het buitenland goedkoper zijn, naar Nederland te halen, blijkt al te bestaan en wordt in de apothekerswereld aangeduid met de term ‘parallel-import’. Er zijn vanuit de wetgever echter strenge regels aan verbonden die bijvoorbeeld bepalen dat geneesmiddelen alléén binnen de landen van de Europese Unie (plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) mogen worden uitgewisseld.

 

Het importeren van geneesmiddelen uit Thailand die vervolgens via de Nederlandse apotheken worden uitgeleverd, behoort dus sowieso niet tot de mogelijkheden. Maar jij doelt wellicht op de situatie dat je de geneesmiddelen zelf in Thailand gaat kopen. Eva stelt jou daar al wat vragen over en we zijn heel benieuwd hoe jij dat dan voor je ziet. Kun jij daar wat meer over kwijt?