Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Uitblinker

op verzoek van raoul, die toch wel een beetje nieuwsgierig was naar mijn vakantiebelevenissen.

 

afgelopen zomervakantie zijn we op vakantie geweest met een groep kinderen tussen 10 en 25 jaar jong, allen met een geestelijke beperking, variërend van down, angelmann, prader willie en nog enkele andere aandoeningen.

de groep bestond uit 8 kids (in wisselende samenstelling, niet iedereen ging de hele 2 weken mee) en 3 begeleiders waaronder mijn vrouw en ikzelf.

mijn vrouw en de andere begeleider (ook wisselende personen) waren voornamelijk voor de algehele begeleiding van de kids, mijn deel bestond voornamelijk uit de boodschappen en het koken, vaak met "hulp" van enkele kids.

de vakantie is georganiseerd door het bedrijf van een oud collega van m'n vrouw, gespecialiseerd in de kleinschalige opvang van kids met een beperking.

voordeel hiervan is wel dat de begeleiding in ieder geval ieder kind best goed kent en weet wat de goede en minder goede kanten zijn van ieder kind, daar kunnen zij dus heel goed op inspelen.

voor mijzelf geldt dat ik die vaardigheden dus niet beroepsmatig heb, maar een deel van de kids al wel ken en daar redelijk goed mee overweg kan, ik weet wat ik grotendeels kan verwachten en weet ook wat ik vooral moet voorkomen. 

 

om het kort te houden, het is een heel gezellige vakantie geworden met regelmatig verrassende gedragingen van de kids waardoor je je nooit hoeft te vervelen, veel lol en vertederende momenten gehad.

de kids hebben genoten en ook heel belangrijk, de ouders hebben ook even een periode van "rust" kunnen genieten.

 

als je dan weer terug bent op de basislokatie en de kids worden weer opgehaald, werd ik toch alsnog verrast door de reactie van een van de moeders, ze had tijdens de vakantie foto's gekregen van m'n vrouw en ze was zo blij dat haar dochter eens gewoon aandacht had gekregen dat ze mij daar uitgebreid voor bedankte, ik was toch enigszins verbaasd, want ik vond het aandacht geven aan de kids iets normaals, maar blijkbaar is dat toch anders in de beleving van moeder (zal ze in de praktijk ook vast anders meemaken, aangezien je aan haar dochter wel kan zien dat ze een beperking heeft)

 

zelf ook erg genoten van de vakantie, ookal staat het plezier voor de kids op plaats 1.

je moet er wel tegen kunnen, maar kan zeer leerzaam zijn.

 

vroeger ook gedaan via stichting de wielewaal, maar toen met lichamelijk gehandicapte kinderen

www.wielewaal.nl

 

jarenlang gedaan, maar door gezinsuitbreiding niet meer kunnen doen, 

op een van die kampen heb ik destijds mijn vrouw leren kennen en inmiddels zijn we al weer ruim 28 jaar een setje.....

 

mike

vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

OPGELOST
14 ANTWOORDEN

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Webcare

Hey @diadino24, jij blijft ons verbazen. Wat een superleuk en goed initiatief van je om je vakantie op deze manier te besteden.

Raoul is nu met vakantie, we attenderen hem zeker op jouw bericht.

Trouwens, Stichting Wielewaal, nooit van gehoord, maar wat een grote organisatie is dat.

 

Is het moeilijk om aan vrijwilligers te komen? 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Uitblinker

@Pauline toen ik nog bij de wielewaal mee ging was het nog iets kleiner, maar waren er al redelijk veel vakantieplekken voor de kids, vrijwilligers krijgen is voor iedere organisatie natuurlijk best moeilijk, maar destijds had je een redelijk grote groep mensen die ieder jaar mee gingen, die hadden dan de leiding per kamp en dan werd de groep aangevuld met minder ervaren krachten.

om die te vinden destijds (pre-internettijd ;-)  ) was het vaak mond op mond reclame en doelgericht adverteren op bv zorgopleidingen. tegenwoordig kan er veel gescoord worden via social media.

ikzelf ben ook op aanraden van mijn zus de eerste keer mee gegaan.

het scheelde misschien al we dat mijn beide ouders op de ondersteunende diensten werkten in een revalidatiecentrum en daar kwam ik zelf dan ook regelmatig kijken en heb een aantal jaar regelmatig in het weekend geholpen in de patientenkantine, het wereldje was dus niet helemaal vreemd voor mij.

 

groet mike

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Webcare

Wat is jouw tip zijn voor mensen die er over nadenken vrijwilligerswerk te gaan doen?

Waar kunnen zij het beste terecht?

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Uitblinker

hoi pauline,

 

persoonlijk heb ik alleen ervaring met de wielewaal van jaren geleden (al op zich qua beleving niet heel veel vrandert zijn) en huidig met het zandkasteel.

voor meer info ovr de wielewaal gewoon naar de site gaan en daar eens goed rond kijken www.wielewaal.nl 

gedeelte over de vrijwilligers goed doornemen en dan eens goed bij jezelf te rade gaan of je daar echt in zou passen.

de ervaring leert dat zulke vakanties best veel energie kunnen kosten, maar ook heel veel op kan leveren.

belangrijk is wel dat je over de goede eigenschappen beschikt zoals jezelf in dienst kunnen stellen van het groepsbelang, het werk kunnen en willen zien en het ook aanpakken (dus niet altijd afwachten tot je een opdracht krijgt), niet vies er van zijn om iemand te moeten verschonen, korte nachten, lang dagen maken, soms dingn doen die je misschien niet top vindt.

je zou bijna denken dat het helemaal niet leuk is, maar ondanks de ontberingen die je ondergaat ;-) , kun je er ook erg veel plezier aan beleven als je kunt genieten van de kleine dingen, je kunt er vriendschappen voor het leven aan overhouden en je leert (indien nodig) ook relativeren

 

kortom, als je er tegen denkt te kunnen en open staat voor nieuwe ervaringen is het zeker de moeite waard om het eens te poberen, voor je het weet ben je er aan verslaafd 

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Webcare

Bikkel!Smiley Vrolijk

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Uitblinker

en nog een grappige bijkomendheid van de vakantie,

een van de kids is in onderzoek bij een groot expertisebedrijf en deze wil nu mijn vrouw bellen om te vragen hoe zij het voor elkaar kreeg om hem zo open, enthousiast en knuffelbaar te krijgen terwijl hij erg gesloten overkomt en totaal niet praat (bij ons overigens ook niet, communiceert dmv duimgebaren).

eerste reactie van haar was dat ze eigenlijk niet wist wat zij bijzonder deed hiervoor, 

dat is dan deels wel waar, want wat ze doet is gewoon een normaal patroon voor haar.

een kind de aandacht geven die het nodig heeft, snel kunnen schakelen in emoties en je invoelen in het kind.

niet ervan uitgaan dat het kind wel doet wat jij wil, maar bedenken hoe je een kind zo ver krijgt dat het doet wat jij wil, want hij of zij doet het vaak niet op de manier die jij "normaal" vindt.

blijkbaar is dat toch iets dat niet iedere zorgverlener van nature bezit.

expertisecentrum heeft vele deskundigen in dienst, maar blijkbaar zijn ze toch verbaast wat m'n vrouw voor elkaar krijgt met hem (zal natuurlijk ook wel uitmaken dat zij al 26 jaar gewerkt heeft op en school voor zeer moeilijk lerende kinderen, laagste nivo wat nog naar school kan gaan heeft ze de laatste jaren gehad) 

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Webcare

Je vrouw moet dit ongetwijfeld als een groot compliment hebben gezien @diadino24.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Uitblinker

zeker weten, 

hoewel haar erste reactei wa dat ze niets bijzonders deed,

daarna even zelfreflectie en analyse toepassen en dan eigenlijk tot de conclusie komen dat het bijzondere gedrag zoals een ander het ziet, voor haarzelf gewoon normaal gedrag is geworden in de loop der jaren.

normaalgsproken werd er nog wel eens en video-opname gemaakt van een kind in de klas voor analyse van het gedrag, we hadden al het ide dat dat nu dus maar ens andersom zou moeten, analyseer de zorgverlener maar eens en dan zien of ze kunnen vinden wat er zo speciaal is ;-)

 

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Nieuwkomer

Hallo allemaal, aansluitend op het onderwerp:

 

Ik ga nu voor de vierde keer mee op een soort gelijke KVW (kindervakantie week) georganiseerd door Humanitas. Zij hebben verschillende projecten, en een daarvan is gericht op het bieden van een vakantieweek voor kinderen die uit een lastig milieu komen. .

 

De doelgroep waar wij mee werken bestaat voor het grootste gedeelte uit kinderen met lastige thuissituaties of gedragsproblematiek, die geen tot weinig vakantiemogelijkheden hebben. Wij bieden ze een week vol leuke activiteiten, gezonde voeding en veilige stabiele begeleiding, zodat zij even kunnen bijkomen en genieten.

 

Mijn ervaring vanuit de rol als begeleider is dat de kinderen even een week van huis zijn en zich kunnen richten op een vol programma waarbij zij zo min mogelijk worden geconfronteerd met hun lastige situatie.

 

Vanuit de rol als hoofdleider zie ik dat de vrijwilligers veel voldoening halen uit het feit dat zij zich inzetten voor een zwakke doelgroep zonder daar zelf op materialistische wijze voor gecompenseerd te worden.

 

Het bieden van deze mogelijkheid zie ik al een belangrijke aspect van een maatschappij waarbij we steeds meer diensten uitlenen aan elkaar (vrijwilligers zetten hun kennis en vaardigheden in en krijgen daar werkervaring voor terug) en oog hebben voor groepen die door bezuinigingsacties het steeds minder breed hebben.

 

Ik kan iedereen aanraden om eens te verkennen of het werken in deze richting (ongeacht de organisatie of de vorm) bij je aansluit. Ik heb ervaren dat het persoonlijk-rendement wat je uit vrijwilligerswerk of werk met speciale doelgroepen kunt halen, heel hoog is:

- Je leert je eigen kwaliteiten en wensen goed kennen (kan ik dit en is dit wat ik wil),

- Je bewijst een organisatie een grote dienst (professioneel werk dat anders niet betaalbaar zou zijn)

- Je bewijst de doelgroep een dienst (zonder jou was dit niet mogelijk)

en het risico is heel laag (tijdsinvestering is vaak laag, en je kunt stoppen als het niets voor je blijkt te zijn.)

Met vriendelijke groet,

 

Rustin

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Moderator

Wauw Rustin, wat gaaf zeg. Al voor de 4e keer mee met zo'n bijzondere reis. Het lijkt mij inderdaad heel erg mooi om te zien hoe die kinderen genieten van iets wat voor sommige mensen heel normaal is. 

 

Mooie 'voordelen' geef je mee voor andere om dit ook eens te ervaren. Bedankt hiervoor!

 

Geldt voor jou net als @diadino24 dat je dit werk in jouw eigen vakantie doet? Of is dit voor jou anders? Ben erg benieuwd.

 

 

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Uitblinker

@Michelle

bij ons in de CAO staat in ieder geval wel een regeling dat als je met dit soort kampen mee gaat als begeleiding, je daar maximaal 2x5 dagen extra vrij voor kunt krijgen.

voorwaarde is dan wel dat het een nationaal werkend bedrijf/stichting is.

zo kun je dus mee helpen en toch nog zelf vakantie overhouden en de werkgever "betaald" een klein beetje mee.

wielewaal viel in ieder geval onder deze regeling, huidige helaas niet, maar dat is niet zo heel erg.

tegenwoordig al zo vaak vrij in een jaar (26 verlofdag, 26 ATVdagen en minstens 6 compensatiedagen)

dat ik die 2 weken makkelijk kan opofferen aan een goede vakantiebesteding

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Met zoveel vrije dagen kan ik me voorstellen dat je die compensatiereleging niet nodig hebt Mike! Toch wel fijn als je werkgever een handje meehelpt aan je vrijwilligerswerk natuurlijk. Of krijg je dat al door voorkeur te krijgen op vrije dagen in de periode dat je met de kinderen op reis gaat?

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Uitblinker

@Jeppe

echt rekening er mee houden doen ze niet op het werk en zeker geen voorkeursbehandeling.

kwestie van tijdig (in oktober) al verlof aanvragen voor volgend jaar in de periode dat het kamp valt, dan komt alles goed.

vroeger ging dat net zo, alleen daarna even de organisatie een brief laten schrijven voor de extra verlof dagen.

ik lijk wel veel verlof te hebben, maar alle ATV is gewoon al ingeroosterd, dus kun je niet zelf bepalen wanneer je vrij bent en compensatiedagen zijn voor het werken op feestdagen (ter compensatie ;-) )

 

Re: vrijwilligerswerk tijdens de vakantie

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ah dus meer je eigen planmatigheid. Toch maar goed dat je het in oktober al kan regelen! Leuk ook dat het iets is wat je met je vrouw kan delen.