Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Zwangerschap Buitenland

Starter

Goedemorgen, 

Graag schets ik de volgende situatie en aan de hand daarvan een aantal vragen. 

Situatie
Ik (man, 33 jaar) heb een eigen bedrijf in Nederland, ben ingeschreven in Nederland, ben belastingplichting in Nederland en heb ook een zorgplicht in Nederland. Voor de internationale uitbreiding van mijn bedrijf zal ik in 2018 veel in het buitenland zijn en ook voor een aantal maanden aan een stuk. Op dit moment zijn de focusgebieden Australië, New Zealand en Europa. 
Mijn vriendin (vrouw, 33 jaar) - zzp'er, ingeschreven in Nederland, belastingplichting in Nederland, zorgplicht in Nederland - wil mij graag volgen tijdens mijn buitenlandse werkavonturen. 

De belangrijkste variable voor mijn vragen is dat wij een kinderwens hebben.

Vragen
* Mochten wij gezegend worden met een zwangerschap. Wat betekent dit voor ons qua vergoeding van noodzakelijke echo's, onderzoek, bevalling en kraamzorg wanneer wij in het buitenland zijn?
* Welke zorgverzekering raadt het Zilveren Kruis aan en welke aanvullende verzekering hebben wij nodig wanneer wij dezelfde zorg willen ontvangen in het buitenland die ook in Nederland geldt voor zwangere vrouwen? 
* Specifiek voor Australie: mochten we in Australie verblijven tijdens de zwangerschap. Wat is er gedekt in combinatie met Medicare? 
* Zijn er landen in Europa waar geen verdragen mee zijn en waarvoor andere regels omtrent vergoeding gelden?

Wij hebben vernomen dat Zilveren Kruis een goede zorgverzekering heeft met een goede service in het buitenland. Vandaar dat ik de vragen op dit forum stel. Wij zijn nu bezig het uitzoeken van een verzekering voor 2018 en sluiten die graag af bij Zilveren Kruis als we duidelijke informatie krijgen over wat ons te wachten staat. 

 

Bij voorbaat dank voor uw reactie,

Frank

 

 

 

Zwangerschap Buitenland

25 ANTWOORDEN 25
Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo @FrankProomis,

 

Welkom op de community. Goed dat je deze vragen hier stelt. 2018 wordt een spannend jaar voor jullie zo te lezen! Ik wil jullie alvast een mooi en op alle terreinen vruchtbaar jaar toewensen ;-)

 

Je stelt een aantal interessante vragen. Ik weet zelf niet op alles het antwoord. Daarom heb ik hulp gevraagd bij mijn collega's van het Contact Centrum Buitenland. We komen hier nog bij je op terug! Maar mogelijk wordt dat pas na het weekend.

 

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Starter

Hoi Corine,

Dank voor je reactie.
Ik zou graag nog iets toevoegen aan mijn vragen.
 

Stel dus dat mijn vriendin en ik in het buiteland zijn en mijn vriendin raakt zwanger.
Valt een echo dan onder spoedeisende hulp? 
En mochten wij tijdens overige echo's, behandelingen en de bevalling zelf ook in het buitenland zijn, valt dit dan ook onder spoedeisende hulp? 

Groet,

Frank
Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Fanatiekeling

Hallo Frank Proomis,

Ik ben niet van Zilveren Kruis, maar lees al lang mee op dit forum en heb speciale interesse in Buitenland en ook zwangerschap. Ik probeer je een antwoord te geven , zoals ik denk dat het in elkaar zit. 

Als je in het buitenland woont of verblijft, dan geldt alle noodzakelijke zorg als " spoedeisende zorg " ( althans voor de basisverzekering).( Dit was niet correct) Je hebt dus recht op medische zorg, zoals je die ook in Nederland zou afnemen. En als je een naturaverzekering hebt, wordt alles vergoed tot op de hoogte van het bedrag dat betaald zou zijn als dezelfde behandeling in NL gebeurd zou zijn. ( en niet 75%, want jij kan er niets aan doen dat de zorgverlener geen contract heeft ( hierover twijfel ik een beetje)).  (Dit was niet correct) Sommige zorgverzekeraars zijn hierover duidelijker in hun polisvoorwaarden dan zilveren kruis. Kijk dit na. Ik heb een bijlage toegevoegd met de polisvoorwaarde buitenland van een andere zorgverzekeraar. Hier is duidelijk te lezen dat medische zorg tijdens verblijf als niet-spoedeisend wordt gezien. Daaruit volgt dat je een restitutieverzekering nodig hebt.

Het probleem zit in de hoogte van het vergoede bedrag. Als de zwangerschap geen medische problemen heeft, dan zal zilveren kruis vermoedelijk maximaal het niet-gecontracteerde verloskundige tarief voor zwangerschap èn bevalling betalen.( ca. €1200 ?) Maar als je daarvoor in het buitenland een gynaecoloog moet bezoeken en misschien in het ziekenhuis moet bevallen, ben je waarschijnlijk duurder uit. Ik ben benieuwd wat zk hierover zegt. Dus het probleem zit in de vergelijking van zorg in het buitenland en in Nederland. In Nederland moet bijvoorbeeld een eigen bijdrage van €360 worden betaald bij een niet-medische  ( d.i. zelf gekozen) bevalling in het ziekenhuis.  ( dit heet een polikonische bevalling zonder medische indicatie). Dus Zilveren Kruis kan dan zeggen dat je dit ook elders moet betalen. 

Zilveren Kruis heeft wel een polisvoorwaarde in alle gewone Aanvullende Verzekeringen, die zegt dat in geval van spoedeisende hulp de factuur volledig betaald zal worden, ook als het duurder is dan in Nederland. De beperking is hier het " spoedeisende" en de maximale verblijfduur van 1 jaar. Maar ook hier zou het kunnen zijn dat bij WONEN de omschrijving van spoedeisend anders opgevat moet worden

Ik vermoed dat je eigenlijk al wist wat ik je nu vertel, maar dat het juist gaat om de schriftelijke bevestiging. 

PS van Medicare in Australie weet ik niets af. Ik weet wel dat Australie een Verdragsland voor de zorg is. Dat betekent dat beide landen hebben beloofd burgers van een ander land medische zorg volgens het publieke zorgstelsel te geven. 

 

PS het wordt nog ingewikkelder. In Europa kun je de EHIC kaart gebruiken. http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/payments-reimbursements/index_nl.ht...

Je kunt zelf googelen welke landen daaronder vallen. https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/service/buitenland/Paginas/verdragslanden.aspx Dit zijn globaal alle EEG landen. Je kunt dan van de zorg gebruikmaken, zoals die ook geldt voor de inwoners van dat land. Bijvoorbeeld: stel je bent in Italie en je vrouw moet daar bevallen. Dan kun je daar in een openbaar ziekenhuis gebruik maken van de Italiaanse bevallingszorg. Je betaalt dan dezelfde kosten die Italiaanse vrouwen ook moeten betalen. Als de totale rekening dan minder is dan de gebruikelijke NL prijs, kun je de betaalde kosten eventueel nog vergoed krijgen door ZK. Je betaalt via EHIC geen Eigen Risico. 

De EHIC zou volgens info van een andere zorgverzekeraar ook gelden in Zwitserland en Australie. Ehic staat op de achterzijde van de zorgpas. Je moet mbv je EHIC pasje een Medicare pasje ophalen. Wet: http://wetten.overheid.nl/BWBV0002450/2010-09-04

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo @FrankProomis,

 

Ik heb even gesproken met een collega van ons Competence Center Buitenland. We adviseren jullie om een Basis Exclusief af te sluiten.  De Basis Exclusief is een restitutiepolis. Met deze polis krijg je na declaratie maximaal 100% van het marktconforme tarief vergoed. De tarieven kun je nakijken op onze pagina 'tarieven niet-gecontracteerde zorg'. Wij betalen de behandeling volgens de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht. Je hebt wel vooraf toestemming nodig. Vul hiervoor het aanvraagformulier in voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland.

 

We willen graag ook even persoonlijk contact met je opnemen. De vergoeding is afhankelijk van de individuele situatie en medische indicatie. Zou je mij in een privé bericht jouw telefoonnummer willen sturen? Je stuurt mij een privé bericht door naast mijn foto op mijn naam te klikken.

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Verwijderde account
Niet van toepassing

Dag Corine, 

 

Ik zit in een soortgelijke situatie. Mijn man is Zuid-Afrikaans en wij verdelen onze tijd tussen Nl en ZA. Wij hebben ook de wens om zwanger te worden. Mocht het zover komen dan zou ik graag bevallen in een kraamhotel, en mogelijk daar een paar dagen verblijven. In hoeverre kan dat vergoed worden? (Inclusief de verblijfskosten, indien er geen sprake is van een medische indicatie). Verder hoor ik ook graag wat meer over de vergoedingen van kosten in het buitenland, gezien ik waarschijnlijk een deel van de zwangerschap in het buitenland doormaak. Kun je wat meer uitleg geven over het laatste antwoord dat je in deze discussie gaf: dat het afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden en indicatie of dat niet-spoedeisende hulp in het buitenland wordt vergoed? Hartelijk dank alvast, Vera

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

hallo @Verwijderde account, welkom op de community. Goed dat je jouw vragen hier stelt. Ik ga jouw vragen voorleggen aan mijn collega's bij het team Buitenland. Ik kom hier na het weekend graag op terug!

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Fanatiekeling

@Verwijderde account,

 

Denk je dan aan de aanpassing van je zorgverzekering in de restitutievariant? 

Dat is in ieder geval van belang om naderhand problemen over de vergoeding van de zorg in het buitenland zoveel mogelijk te vermijden en om een maximale vergoeding te krijgen.

Ik verwacht dat de zinsnede " het hangt af van je persoonlijke omstandigheden ... " vooral doelt op de controle dat de medische zorg niet het doel van de reis mag zijn. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Verwijderde account
Niet van toepassing

Dank voor de tip Feina!

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb even overlegd met mijn collega van het team Buitenland. Wat de vergoeding is hangt erg af van de situatie waarin je verkeert, @Verwijderde account. En waar je op de wereld precies bent.

 

Wij vergoeden geboortezorg volgens de Nederlandse tarieven en de Nederlandse zorg. Je verblijft misschien in een land dat de zorg bij zwangerschap en bevalling anders regelt. Wij kijken in dat geval naar wat in Nederland gebruikelijk is bij het vaststellen van de vergoeding. Het is dus niet zo dat de gewoonten en vergoedingen gelden van het land waar je zorg gebruikt.

 

Het is belangrijk om de juiste soort basisverzekering te kiezen. Bij verwacht verblijf in het buitenland is een restitutiepolis raadzaam zoals @Feina ook al aangeeft. Bij ons heet de restitutiepolis de Basis Exclusief. Met deze polis krijg je het meest vergoed als je in het buitenland bent. Je kunt in het overzicht 'vergoedingen niet-gecontracteerde zorg Verloskunde 2018' zien dat je bij de Basis Exclusief het meeste vergoed krijgt. Dit overzicht staat ook op onze pagina met tarieven niet-gecontracteerde zorg.

 

Misschien is het handig als je mij jouw relatienummer en telefoonnummer stuurt in een privébericht. Dat doe je door naast mijn foto op mijn naam te klikken. Dan kunnen we je eventueel informatie naar je toesturen die specifiek gericht is op jouw polis. Of je neemt zelf even telefonisch contact met ons op. Dan kunnen we bespreken wat de verschillende scenario’s zijn. Je kunt de mensen van ons team Buitenland bellen op telefoonnummer 071 364 04 50. Je kunt ons bereiken van maandag tot vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur.

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Fanatiekeling

Maar wat gebeurt in de volgende situatie:?

 

Vrouw verblijft tijdelijk in Zuid-Afrika ( enige maanden of half jaar). Zij wordt daar zwanger. Ze consulteert een huisarts in Zuid-Afrika. De huisarts verwijst haar naar een gynaecoloog ( omdat een zwangerschap daar door een gynaecoloog wordt begeleid). Worden de kosten van de gynaecoloog dan vergoed als Medische Specialistische Zorg? Of wordt de vergoeding pas bepaald aan het eind van de zwangerschap? 

Graag meer duidelijkheid ( voorzover mogelijk).

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb jouw vraag weer uitstaan @Feina. Helaas heb ik nog geen antwoord. Na het weekend kom ik erop terug!

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb antwoord gekregen, @Feina:

 

Mevrouw heeft geen medische indicatie voor begeleiding van de zwangerschap door een gynaecoloog. De vergoeding is dan tot het maximale Nederlandse tarief voor verloskundige zorg (medisch specialistische zorg) conform de voorwaarden van haar zorgverzekering. Als ze van te voren wil weten hoe hoog die vergoeding is, adviseren wij haar van te voren een aanvraag in te dienen via de site. Bij het declareren van de nota(‘s) hebben wij ook de verwijzing (vooraf) van de huisarts nodig en vragen wij een ingevuld Declaratieformulier zorgkosten buitenland mee te sturen.

 

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Fanatiekeling

Maar @Corine V, nu vraag ik verder ! 

 

Ergens anders op het forum heb je mij geantwoord dat een verwijzing van een buitenlandse specialist ook geldig is als " verwijzing". Waarom zou die hier dan niet gelden? 

 

Heeft ze dan wel een verwijzing maar geen medische indicatie? Hoezo is dat verschillend ? 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Fanatiekeling

@Corine V 

De link https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/service/buitenland/Paginas/aanvraagformulier-zorgbehandelin... komt uit bij het " aanvraagformulier behandeling buitenland". Echter geen van de mogelijke redenen zijn bij een zwangerschap van toepassing. Zie schermafbeelding! Dus mijn vraag: klopt dit ?

Bijkomende vraag: de hoogte van de vergoeding bij een zwangerschap in het buitenland is bij iedereen hetzelfde, dus de informatie zou via een folder beschikbaar kunnen zijn. Waarom dan zo moeilijk doen met een eenvraagformulier dat niet van toepassing lijkt? 

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb je vragen gelezen @Feina. En ga ze weer bespreken. Ik kom er nog op terug.

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Verwijderde account
Niet van toepassing

Dankjewel Feina voor je betrokkenheid en je kritische vragen! :-)

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik heb een antwoord gekregen van mijn collega @Feina

 

Voor de aanvraag kun je het aanvraagformulier Medische behandeling buitenland gebruiken. In het aanvraagformulier kies je voor 'nieuwe aanvraag' en vervolgens voor 'anders'.

 

Er zit wel een verschil in een verwijzing en een medische indicatie

Een verwijzing of doorverwijzing betekent dat de zorgverlener je doorstuurt naar een andere zorgverlener. We hebben de verwijzing nodig om te betalen. Als een verwijzing nodig is, staat dat ook bij de online vergoeding vermeld. Om de hoogte van de vergoeding goed te kunnen vaststellen hebben we een medische indicatie nodig. De vergoeding voor Bevallen in het ziekenhuis op eigen verzoek en verloskunde en de vergoeding voor Bevalling en verloskundige zorg bij medische noodzaak verschillen namelijk van elkaar.

 

 

Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Fanatiekeling

Het probleem is dat in Nederland afspraken gemaakt zijn over de medische zwangerschaps-complicaties die tot " medische indicatie " leiden. Een vrouw heeft in Nederland niet de vrije keus voor een gynaecoloog als verloskundige. Er zijn vrouwen die hun zwangerschap niet  aan een verloskundige willen toevertrouwen. Toch is de maximale vergoeding gelijk aan de vergoeding voor een verloskundige. Het doormaken van een zwangerschap tijdens tijdelijk verblijf in het buitenland,  wordt door de schriele vergoeding bijna onmogelijk gemaakt. Temeer daar de zorg in het buitenland duurder is, doordat de zwangerschap in het ziekenhuis wordt begeleid.

Een zwangerschap in het buitenland mag niet gerekend worden tot  "geplande zorg". Het heeft daarentegen een spoedeisend karakter, want de zorg kan niet uitgesteld worden tot terugkeer naar Nederland. Daarom vind ik dat de vergoeding  geval ruimer moeten zijn dan het standaard tarief voor verloskundige zorg zonder medische indicatie.  Ik vind dat daar de fout zit in de antwoorden van zilveren kruis.

Een zwangerschap in het buitenland is wèl spoedeisend. Deze zorg kùn je niet van te voren aanvragen. Dus is het geen geplande zorg

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Zwangerschap Buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ik twijfel @Feina en ga even navraag doen. Na het weekend kom ik hierop terug.