Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Waarom valt huisartsen zorg in het buitenland niet altijd onder huisartsen zorg?

Moderator

@Feina vroeg ons eerder Al vaker is hier aan de orde geweest dat "huisartsenzorg" in het buitenland door de zorgverzekeraar toch niet onder de noemer " huisartsenzorg" valt. […] Hoe is te bewijzen dat zorg wel/niet huisartsenzorg is geweest? 

 

Wanneer je tijdens je vakantie naar de huisarts moet is dit al vervelend genoeg. Maar wat doe je met de nota ? En hoe zit het precies met de vergoeding?

 

Bij thuiskomst stuur je de rekening  naar je zorgverzekeraar. Wij vragen je om een uitgebreide nota en een declaratieformulier in te vullen. Op basis van deze gegevens bekijken wij wie de behandeling heeft uitgevoerd en wat er precies is gedaan. Soms komt het voor dat een huisarts in het buitenland een behandeling uitvoert die in Nederland niet onder huisartsenzorg valt. Dit betekent dat dit ook niet onder de noemer ‘huisartsenzorg’ wordt vergoed.

 

Om terug te komen op jouw punt in het vorige topic @Feina Wanneer het inderdaad om huisartsenzorg gaat zal het Nederlandse tarief worden vergoed vanuit de basisverzekering. Is dit niet het geval zal er per behandeling bekeken worden naar de vergoeding.

Waarom valt huisartsen zorg in het buitenland niet altijd onder huisartsen zorg?

2 ANTWOORDEN

Re: Waarom valt huisartsen zorg in het buitenland niet altijd onder huisartsen zorg?

Fanatiekeling
De verzekerde kan deze kosten vermijden door in Europa de Ehic kaart te laten zien. Je krijgt dan zorg zoals de verzekerden van dat land ook krijgen bij hun ziekenfonds. Als de verzekerden in dat land niet betalen voor huisartsenzorg, hoef jij dat ook niet. Maar het kan zijn dat er natuurlijk wel een eigen bijdrage gevraagd wordt. De voorwaarden zijn per land verschillend. Een voorbeeld: in Italie was huisartsenzorg tot ca. twee jaar geleden helemaal kostenloos. Dus dan hoefde je als toerist met Ehic kaart ook niet te betalen. Daarna werd een eigen bijdrage voor de huisarts ingevoerd. Als toerist betaal je dan ook de eigen bijdrage, de rest is gratis. Er is een website van de Europese gemeenschap, waar te zien is welke soort zorg in een land in hun ziekenfonds valt. Er zijn 'national contact points' in elk land, dit zijn websites waarop de rechten op geplande en niet-geplande zorg beschreven wordt. href="http://europa.eu/youreurope/citizens/national-contact-points/netherlands/index_en.htm http://www.salute.gov.it/portale/temi/p2_6.jsp?lingua=english&id=3813&area=healthcareUE&menu=italian... Ik begrijp niet waarom Zilveren Kruis deze mogelijkheid hier niet bespreekt.
Groet, Feina.

Re: Waarom valt huisartsen zorg in het buitenland niet altijd onder huisartsen zorg?

Moderator

Bedankt dat je deze tip deelt met de rest van de community deelt Feina! Juist mooi om te zien dat jij deze aanvulling geeft. De community is er ten slotte om elkaar tips te geven en ervaringen uit te wisselen.

 

Zeker een nuttige tip voor reizigers naar het buitenland. Je tip geeft ook mooi aan hoe belangrijk het is om je zorgpas/EHIC mee te nemen op reis. Meer info over de zorgpas en de EHIC lees je hier.