Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.

Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke kosten worden gedekt?

Starter

Hallo,

Onze dochter wil in de zomervakantie 6 weken naar Ghana om vrijwilligers werk te gaan doen. Ze heeft een Beter Af Plus Polis met 2 sterren en ze is ook verzekerd via onze doorlopende reisverzekering (wereld dekking) van ZilverenKruis.

Nu wordt onze dochter aangeraden om een additionele reisverzekering af te sluiten, omdat volgens de organisatie vrijwilligerswerk niet door alle reisverzekeringen wordt gedekt.

Ik heb nu de volgende vragen :
- Worden inentingen voor buiktyfus, 'gele koorts', DTP (booster ?), BMR (booster ?), Hepatitis A/B, Meningitis, Rabies en TBC vergoed ?
- Worden preventieve medicijnen / maatregelen ter voorkoming van Cholera, Knokkelkoorts, Malaria, Diarree en Schistosomiasis vergoed
- Zijn de huidige ziektekosten- en reis verzekering voldoende voor een reis van 6 weken naar Ghana 

Mvg
Martin 

Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke kosten worden gedekt?

OPGELOST
5 ANTWOORDEN

Re: Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke kosten worden gedekt?

Fanatiekeling

 A. In artikel 6 van de Doorlopende reisverzekering op p. 6 staat dat Vrijwilligerswerk is toegestaan.  Via googelen las ik in een toelichting van Unive nog dat het echt om vrijwilligerswerk moet gaan, dus werk dat ten dienste van de samenleving wordt gedaan. 
4. Voor welke reizen geldt dit deel van de verzekering?
U maakt de reis als ontspanning in uw vrije tijd of voor vrijwilligerswerk, vakantiewerk, een studie of een stage. De reis duurt maximaal 180 dagen. De verzekering geldt voor reizen in Nederland en in het buitenland.   

B. Polisvoorwaarden buitenland in aanvullende verzekering polisvoorwaarden: artikel 26,27,28.( p. 39/40)
Vaccinaties: alleen 100% vergoeding bij bepaalde zorgverleners
Consulten en vaccinaties bij vestigingen van Meditel en de Travel Clinics van ArboVitale in Eindhoven en Voorburg: 100% geneesmiddelen ter voorkoming van malaria bij levering via eFarma: 100%, of
consulten, vaccinaties en geneesmiddelen ter voorkoming van malaria bij andere zorgverleners: maximaal ? 75,- per persoon per kalenderjaar.      

Alleen tegen de ziektes hieronder worden vaccinaties vergoed
Wij vergoeden de kosten van consulten, geneesmiddelen en vaccinaties ter voorkoming van de volgende ziekten bij een reis naar het buitenland:
? malaria;
? difterie, tetanus en poliomyelitis (DTP);
? gele koorts;
? tyfus;
? cholera (of een verklaring/cholerastempel ?cholera not indicated?);
? rabiës (hondsdolheid);
? Früh Sommer Meningo Encephalitis (tekenbeet);
? hepatitis A/B.
Voor de geneesmiddelen en vaccinaties gelden de door ons vastgestelde maximale vergoedingen. 
Bij een niet door ons gecontracteerde instelling kan een eigen betaling gelden.
Een lijst met vestigingen van Meditel en de Travel Clinics van ArboVitale kunt u vinden op onze website of bij ons opvragen.

Re: Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke kosten worden gedekt?

Starter

Hallo Elze30

Dat lijkt dus allemaal goed. Het is inderdaad vrijwilligerswerk en onze dochter zou al contact opnemen met Meditel of Arbovitale. Ik zal verder nog wel kijken in de voorwaarden van de reisverzekering en de ziektekostenverzekering, wat er verder allemaal gedekt is. Denk dat de combinatie van de ziektekostenverzekering en de reisverzekering het meeste wel dekt.

Groet   

Re: Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke kosten worden gedekt?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Het antwoord is al door Elze gegeven.

@ Elze, de reisverzekering is niet door de overheid vastgesteld zoals de zorgverzekering. Voorwaarden bij Univé kunnen afwijken van onze voorwaarden.


Re: Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke kosten worden gedekt?

Fanatiekeling
Jeppe van Zilveren Kruis schreef:
@ Elze, de reisverzekering is niet door de overheid vastgesteld zoals de zorgverzekering. Voorwaarden bij Univé kunnen afwijken .

Natuurlijk is elke reisverzekering verschillend. Alleen kan de consument soms wel wat leren van uitleg die bij een andere verzekering staat. In dit geval is de uitleg van Unive over de term" vrijwilligerswerk" nuttig. Immers de verzekerde zou ook een baan zonder betaling kunnen aanvaarden. Een volwassen persoon, niet in opleiding, zou dit strategisch kunnen doen in de hoop hiermee uiteindelijk een baan te verwerven. Dan betwijfel ik of dit onder de voorwaarden van ZK valt. Maar door de uitleg van Unive, de beperking van vrijwilligerswerk tot " werk de maatschappij dienend", wordt dit wel duidelijker. Ik besef dat ZK dit criterium niet hanteert, maar in de boven geschetste situatie vermoed ik dat ook ZK zal afwijzen. 
Verder een waarschuwing aan de forumlezer naar aanleiding van de opmerking dat " de zorgverzekering door de overheid is vastgesteld. De basisverzekering is niet identiek.  De verschillen zijn groot. De overheid schrijft alleen op functionele wijze voor op welke zorg de verzekerde recht heeft. Er zijn hele grote verschillen. Bijvoorbeeld:
1. Het vergoedingspercentage bij niet-gecontracteerheid ( vooral belangrijk voor natura verzekeringen: de normale Beteraf polis en de Selectief zijn natura verzekeringen!).
2. De hoeveelheid contracten en de kwaliteit hiervan.
3. De kwaliteit van de administratieve service van de verzekeraar. 
4. Inhoudelijke verschillen: bijv. waar men voor verloskundige zorg terecht kan.

Re: Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke kosten worden gedekt?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Goede aanvulling Elze, dat is inderdaad helemaal waar.