Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Vergoeding kaakchirurg buitenland

Voorbijganger

Ik ben voor een half jaar in China en kreeg problemen met een aangetaste kies onder mijn brug. Zilveren Kruis gelijk ingelicht. Tot €500 wordt vergoed, ook in het buitenland. Na second opinion is dit bedrag ( en wat ik in NL al had gebruikt ) op en blijkt dat de kies chirurgisch moet worden verwijderd. Nu lees ik dat dit ook uit de basisverzekering kan worden vergoedt maar het is mij niet duidelijk genoeg, vooral omdat ik in het buitenland ben.

Vergoeding kaakchirurg buitenland

14 ANTWOORDEN 14
Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Fanatiekeling

Ik ben niet van Zilveren Kruis. Ik wil proberen je een antwoord te geven, want ik denk dat het dringend is. 

1. In Nederland wordt een kaakchirurg voor de meeste indicaties vergoed uit de basisverzekering onder aftrek van het eigen risico ( verplicht en vrijwillig). In het buitenland heb je ook recht op dezelfde vergoeding en wel 100% van het Nederlandse tarief. 

2. Maar als een tandarts de ingreep doet, is er geen vergoeding vanuit de basisverzekering.

3. Heb je een normale ( dus geen tandarts-) aanvullende verzekering? In dat geval betaalt Zilveren Kruis ook de meerprijs, als het tarief in China hoger is dan het tarief in NL.

4. Een probleem is dat de medische/tandheelkundige  indicatie uitgebreid in het Engels moet worden verstrekt aan ZK, en ook de zeer gedetailleerde factuur moet in het Engels gesteld zijn. Aan de hand van factuur en indicatie bepaalt ZK òf dit kan worden vergoed als Medisch-specialistische behandeling. Ook wordt aan de hand van de informatie de overeenkomstige kosten in NL bepaald. 

5. Eventuele farmaceutische verstrekkingen moeten ook uitgebreid beschreven zijn. In het Engels, chemische stofnaam moet vermeld worden. Want alleen in NL erkende geneesmiddelen worden vergoed ( dus geen gewone pijnstillers want die worden in NL ook niet vergoed). Bewaar ook de geneesmiddelendoosjes. 

6. Je moet contact opnemen met Eurocross. Zie website. Dat kan via de Zilveren Kruis app ( ook bellen via deze app). Zij zullen je indien nodig verwijzen naar een ziekenhuis. In principe kunnen zij ( of ZK) ook een garant-verklaring aan het ziekenhuis geven.

7. Idee: neem contact op met je tandarts en leg de situatie uit. Misschien dat je NL tandarts iets kan zeggen over hoe er in een dergelijke situatie in NL wordt gehandeld. Dat geeft ook inzicht in de verwachte vergoeding ij het buitenland. 

Veel sterkte, het lijkt me een nare situatie. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Voorbijganger

Beste Feina,

 

Bedankt voor de zeer uitgebreide reactie op mijn vraag. 
Ik denk dat ik voldoende weet en mocht het niet vergoed worden, dan is het helaas voor mij. De kies moet er hoe dan ook uit. Ik zal in elk geval Eurocross bellen. Wist niet dat dit ook via de app kon.

Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Webcare

Hoi IkenEmma, hoe is het nu met je? Heb je inmiddels Eurocross Assistance gebeld of geappt en ben je al van de pijn af?

 

De verwijzing van de zorgverlener is een must voor het vergoeden van de behandeling in het buitenland als het gaat om ziekenhuiszorg bij de kaakchirurg. Eigen risico verrekenen is voor jou niet meer aan de orde omdat dit al vol is dit jaar begrijp ik uit je bericht.

 

@Feina dank voor je supervlotte reactie. Bij punt 6 geef je aan dat Eurocross Assistance kan verwijzen. Dat is niet zo. De zorgverlener verwijst. Is er verwijzing van de tandarts voor het trekken in een kliniek? 

Eurocross Assistance kan wel advies geven welk ziekenhuis goed aangeschreven staat of de zorg kan uitvoeren.

 

Wij kunnen zonder behandelplan vooraf nooit precies zeggen hoeveel de vergoeding exact zal zijn als een behandeling niet van te voren is aangevraagd.

 

Stuur je nota naar ons met een declaratieformulier, een verwijsbrief van de (huis)arts (tand)arts en een medisch verslag van de behandelend specialist. Achter bepalen we of de rekening (deels) vergoeden. 

Nota's moeten bij voorkeur in het Nederlands, Frans, Duits, Engels of Spaans te zijn opgesteld.

 

Wil je mij een privéberichtje sturen met je gegevens als je verdere vragen hebt zodat ik je polis er bij kan pakken?

 

En.. hou je haaks!

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.

Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Fanatiekeling

Reactie op : “@Feina dank voor je supervlotte reactie. Bij punt 6 geef je aan dat Eurocross Assistance kan verwijzen. Dat is niet zo.    “.

Pauline: ik bedoelde dat zij een bepaald ziekenhuis aanraden. Dat heet volgens mij in de Nederlandse taal ook “ verwijzen naar”. 

Opmerking: Ikenemma zegt niet dat haar eigen risico al op is.

Een vraag: hoe kunnen jullie een “verwijzing eisen“? (“ De verwijzing van de zorgverlener is een must”). In landen waarin “ verwijzen” geen onderdeel uitmaakt van het gezondheidszorg-systeem, is dit een onredelijke eis. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Medewerker

Goedemiddag Feina,

 

Goed om te lezen dat jij en Pauline uiteindelijk hetzelfde bedoelde. En daarbij heb je gelijk over het punt van het eigen risico. Ikenemma zegt inderdaad niet dat haar eigen risico al op is.

 

Bij niet spoedeisende zorg in het buitenland is een verwijzing nodig. Wij volgen hierin de regels die de zorgverzekeringswet ons oplegt en waar wij ook op gecontroleerd worden door onze toezichthouders. Ook al begrijpen wij dat het soms lastig is om aan een verwijzing te komen. Bij niet spoedeisende zorg heeft de klant namelijk ook de keuze om te wachten totdat hij weer in Nederland is.

 

Bij spoedeisende zorg is het anders, dan moet er direct gehandeld worden. Een verwijzing is niet nodig. Wij adviseren onze verzekerden altijd contact op te nemen met Eurocross. 

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Judith 

Wil jij ook een leuke persoonlijke handtekening? Dit kun je gemakkelijk doen via de instellingen van jouw profiel.

Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Fanatiekeling

@Judith Vink ik reageer op de uitspraak “ Ook al begrijpen wij dat het soms lastig is om aan een verwijzing te komen. “ 

Ik wil graag weten wat de ervaring van Zilveren Kruis hiermee is. Als men in een ander land dit systeem niet kent, dan is een verwijzing moeilijk te krijgen, maar stelt tegelijk ook niets voor! Een arts hoeft alleen maar te verklaren dat het om noodzakelijke zorg ging, die geen uitstel kon hebben. In China kun je daarvoor gewoon betalen vermoed ik. 

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Voorbijganger

@Feina @Judith Vink @Pauline

 

Ik had wel ongeveer gezegd dat mijn eigen risico op was, alleen misschien niet duidelijk genoeg gezegd. Met de zin : Na second opinion is dit bedrag ( en wat ik in NL al had gebruikt ), bedoelde ik dat in NL al ongeveer € 230 had betaald en met de second opinion ( € 170 ) erbij, het eigen risico nu weg is.

 

Een verwijzing is inderdaad moeilijk in dit geval en aangezien de kies er direct uit moest omdat de pijn te erg werd, kunnen we wel spreken van spoedeisende zorg.

 

Ik heb in elk geval de situatie bij Zilveren Kruis aangemeld en aangezien de kies Chirurgisch moest worden verwijderd, verwacht ik geen discussie over vergoedingen.

 

Bellen vanuit de app is niet mogenlijk heb ik ondervonden. Deze optie is simpelweg niet aanwezig in de app.

Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Ha Feina, bedankt voor jouw kritische noot weer. Ik zie dat er nogal wat verwarring is ontstaan hier over de noodzaak van een verwijzing. Reden is dat er aan het begin van de discussie geen duidelijk onderscheid is gemaakt tussen spoedeisende en niet- spoedeisende hulp in het buitenland. Bij niet- spoedeisende zorg is een verwijzing van de Nederlandse  arts nodig. In zo'n geval gaat iemand namelijk bewust voor een behandeling naar het buitenland. De ervaring is dat hier weinig problemen ontstaan. De meeste mensen die speciaal voor een behandeling naar het buitenland gaan kloppen hiervoor vooraf bij ons aan, of ze bekijken de vergoeding vooraf. Vervolgens zorgen zij ervoor dat de Nederlandse huisarts verwijst. Het komt wel voor dat mensen deze stap over slaan,is het zaak dat zij de verwijzing achteraf verzorgen. Ik ken geen gevallen waarbij dit echt een probleem was. Wel kan het zijn dat de vergoeding op zich laat wachten omdat de verwijzing er nog niet is. Voor spoedeisende zorg is  zoals Judith al aangaf geen verwijzing nodig. Als iemand plotseling in het buitenland een behandeling moet ondergaan dat hebben we over het algemeen te maken met spoedeisende zorg. Advies is om altijd contact op te nemen met Eurocross. Zo mogelijk vooraf, zo niet dan achteraf. Mocht er sprake zijn van twijfel om wel of geen arts op te zoeken in het buitenland, dan kan je ook altijd contact opnemen met onze vakantiedokter: https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/service/buitenland/Paginas/de-vakantiedokter.aspx @ikenemma: Sterkte met de kies! Hopelijk kan je snel weer genieten daar! Groetjes, Wim 

Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Fanatiekeling

@ikenemma Ik reageer op jouw mededeling dat bellen vanuit de app niet mogelijk zou zijn. Dit heb ik namelijk onlangs nog bij ZK nagevraagd, omdat ik op de website deze tekst had gezien:

"In alle gevallen kunt u de Vakantiedokter via de app raadplegen. Heeft u direct zorg nodig? Bel dan vanuit de app direct met Eurocross Assistance. Zij zitten 24/7 voor u klaar. U bereikt de helpdesk via +31 (0)71 364 18 50.

Ik heb in het betreffende topic nog expliciet nagevraagd , of dit betekende dat je via Wifi gratis kon bellen en dit werd bevestigd. 

@Corine V: jij gaf het anwoord op mijn vraag. Moet het antwoord worden gewijzigdd naar aanleiding van de ervaring van ikenemma? 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Fanatiekeling

@ikenemma Ik reageer op jouw opmerking over het eigen risico: “Na second opinion is dit bedrag ( en wat ik in NL al had gebruikt ), bedoelde ik dat in NL al ongeveer € 230 had betaald en met de second opinion ( € 170 ) erbij, het eigen risico nu weg is.” 

Je noemde ook €500. Ik dacht dat je daarmee de jaarlijkse vergoeding van tandartsenzorg bedoelde en dat dit bedrag aan tandartsenzorg opgebruikt was. En ik nam aan dat het een second opinion tandartsenzorg was. 

Dus allemaal verwarring inderdaad. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Fanatiekeling

@ikenemma ik reageer op “Een verwijzing is inderdaad moeilijk in dit geval en aangezien de kies er direct uit moest omdat de pijn te erg werd, kunnen we wel spreken van spoedeisende zorg.”. 

 

Je krijgt hierin van @WimB ook helemaal gelijk. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

hallo @Feina en @ikenemma, ik reageer nog graag even op de vraag van Feina over bellen via 'app de vakantiedokter':

 

Het klopt inderdaad dat er geen geïntegreerde beloptie zoals in Whatsapp zit in 'app de vakantiedokter'. Je kunt wel op het telefoonnummer klikken en dan bel je vervolgens via de 'normale' belbundel met Eurocross Assistance. Dat gaat buiten de app op. Ik pas dat nog even aan in het topic Als ik ziek word op reis, en ik heb zorg nodig, wat moet ik dan doen?  

Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Voorbijganger

Daar ben ik weer, inmiddels zijn er buiten de getrokken kies, ook 2 andere ontstoken die middels wortelkanaal behandeling moeten worden behandeld. In juni dit jaar zijn al deze kiezen ( ook die onder de brug zat ) in NL behandeld bij mijn tandarts.

Hij waarschuwde toen al voor de slechte staat van deze kiezen. Nu ineens lijkt alles tegelijk te komen. Er wordt steeds gesproken over spoedeisend of niet. Het is niet levensbedreigend maar een infectie kan doorslaan naar andere delen in het lichaam en de pijn is niet te harden. Ik wordt een beetje moe van hulp in het buitenland via ZK. Ik heb geen verwijzing naar het buitenland omdat ik hier gewoon lange tijd verblijf. En het is niet spoedeisend? Dus wordt er niets vergoed, zo simpel is het. En ik wil dit niet allemaal zelf betalen want China is erg kostbaar. Een ticket terug trouwens ook .

Vanuit mijn extra ziezo tandpolis is alles voor 2017 al verbruikt en de basisverzekering dekt alleen chirurgische ingrepen. Maar wie bepaald of dit niet spoedeisend is? Eurocross is er alleen voor spoedeisende zaken zeggen zij.

Highlighted

Re: Vergoeding kaakchirurg buitenland

Webcare

Pijnlijk en daarnaast ook pijnlijk dat ik je moet teleurstellen. Je betaalt de kosten van de wortelkanaalbehandeling zelf. De tandartsverzekering werkt precies hetzelfde in het buitenland. Als je maximum is bereikt is voor dit jaar is er geen vergoeding meer mogelijk. Dat maakt dus geen verschil of je in China bent. Extra balen natuurlijk dat de kosten daar hoog zijn.

Deze kosten worden niet uit de basisverzekering vergoed. Spoedeisende zorg 

 

Heb je een reisverzekering? Je kunt navragen of er dekking is voor je tandartskosten die je nu moet maken. Vraag daar de voorwaarden even na.

 

 

 

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.