Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Lange wachttijd van een operatie, mag ik naar het buitenland?

Nieuwkomer

Kan ik in hef buitenland eerder geholpen worden

Lange wachttijd van een operatie, mag ik naar het buitenland?

5 ANTWOORDEN 5
Highlighted

Re: Lange Wachttijd van een operatie

Fanatiekeling

De Zorgcoach zal proberen een ander ziekenhuis te vinden dat de operatie sneller kan doen. Als dat niet lukt binnen redelijke termijn is de zorgverzekeraar verplicht om  te bemiddelen naar het buitenland. 

Dit staat helaas niet duidelijk in de polisvoorwaarden. Over het algemeen heeft de zorgverzekeraar volgens mij niet veel zin in een bemiddeling naar het buitenland, omdat dit voor hen duurder uitvalt ( de contracten met de nederlandse ziekenhuizen zijn voor een vaste prijs voor het hele jaar afgesproken ?) . 

Voor het telefoonnummer van de zogenaamde zorgcoach: zie bijlage.

 

Er is nog een andere mogelijkheid. U heeft altijd recht op behandeling in het buitenland. Echter niet als de behandeling niet door NL erkend wordt en ook betaalt de verzekering maximaal het bedrag dat in NL betaald zou zijn. Daarom kunt u ook rechtstreeks aan de Zorgcoach vragen of uw operatie vergoed wordt en hoeveel er vergoed wordt. Het beste is dat u toestemming krijgt ( schriftelijk). De zorgverzekeraar geeft dan een formulier met een bepaald nummer af (nummer 112). Dit formulier is een bewijs voor het ziekenhuis in het buitenland dat de rekening betaald zal worden. Helaas geldt dit formulier alleen als u te lang moet wachten in NL. 

E 112 (ook wel S2 formulier)
Als je een behandeling moet ondergaan in het buitenland kan de zorgverzekeraar hiervoor met het E 112 formulier toestemming geven. Dit formulier geldt alleen als je te lang moet wachten bij een Nederlandse zorgverlener, of als je alleen bij een bepaalde zorgverlener in het buitenland terecht kan. Geldig voor behandelingen in staatsklinieken en de vergoeding komt uit de basisverzekering. De zorgverzekeraar heeft vaak ook afspraken met verschillende specialisten in ziekenhuizen, waardoor je daar terecht kunt en de kosten vergoed krijgt. Geldt alleen voor EU (excl. Spanje), Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland.

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Lange Wachttijd van een operatie

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo @CarinSchreursVerhoef,

 

Welkom op ons forum. Goed dat je deze vraag hier stelt. @Feina geeft je al wat extra informatie. Ik denk dat het gaat om een operatie waar geen spoed bij is? Als dat klopt kun je meer lezen op onze pagina 'Niet-spoedeisende zorg in het buitenland'.

 

Ik wil je graag goed verder helpen, daarvoor heb ik wel nog wat extra informatie nodig. Het zit namelijk zo: 
Wanneer je een lange wachttijd hebt kan je inderdaad bemiddeld worden door onze Zorgcoach. Feina schrijft hier ook over. Deze collega's bemiddelen naar de Nederlandse ziekenhuizen maar ook naar de gecontracteerde ziekenhuizen in het buitenland. Ben je dus nog zoekende, dan raad ik je aan het via de zorgcoach te spelen. 

Via de zorgverkenner zie je met welke ziekenhuizen in het buitenland we afspraken hebben. Dit zijn trouwens alleen ziekenhuizen in België en Duitsland. 

Heb je al een ziekenhuis (of land) in gedachte waarmee we geen afspraken hebben? Dan is het - zoals Feina ook aangeeft - goed om van te voren te weten hoe de vergoeding is. Zodat je weet waar je aan toe bent. Is dit het geval, dan breng ik je graag in contact met onze collega's van de afdeling buitenland.

 

Je mag me ook een privé-bericht sturen me jouw telefoonnummer en wat meer gegevens, inclusief een antwoord op mijn bovenstaande vragen. Dan vraag ik of 1 van mijn collega's contact met je opneemt. Je kunt een privé bericht sturen door op mijn naam te klikken, naast mijn foto. Ik help je graag verder!

Highlighted

Re: Lange wachttijd van een operatie, mag ik naar het buitenland?

Fanatiekeling

In aanvulling op het antwoord van Zilveren Kruis heb ik nog een link naar de webpagina, waar de aanvraag voor een ziekenhuisopname in het buitenland gedaan kan worden: http://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/service/buitenland/Paginas/aanvraagformulier-zorgbehandeling...

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Lange wachttijd van een operatie, mag ik naar het buitenland?

Fanatiekeling

@Corine V Ik wil reageren op jouw vraag "ik denk dat het gaat om een operatie waar geen spoed bij is?". 

 

Hierbij stel ik de vraag: " wat is spoed " en wat bedoel je hiermee? 

Je hebt in mijn ogen veel mogelijkheden van spoed. 

1. omdat het onmiddellijk levensbedreigend is

2. omdat de kwaliteit van leven slecht is tot de operatie.

3. omdat het in de agenda van de patient slecht uitkomt als hierop lang gewacht moet worden

4. omdat het toch moet gebeuren: hoe eerder, hoe beter, dan heb je er langer plezier van. 

 

Als de wachttijden in Nederland te lang zijn / als te lang ervaren worden door de patient, dan is er reden om in het buitenland rond te kijken en zou een 112 formulier op zijn plaats zijn.

 

Volgens mij heeft de inhoud van de link ( " niet spoed eisende zorg in het buitenland") niets te maken met de vraag of er Spoed is voor deze operatie. Immers spoedeisende zorg in het buitenland is zorg , die nodig is, terwijl men in het buitenland AANWEZIG IS.  

 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Lange wachttijd van een operatie, mag ik naar het buitenland?

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hallo Feina,

 

Klopt helemaal wat je zegt. Ik wilde @CarinSchreursVerhoef vooral de planbare zorg in het buitenland uitleggen.

 

Bij de term 'spoed' kun je inderdaad een verschillend beeld hebben. In onze vergoeding Spoedeisende zorg in het buitenland leggen we uit wat wij onder spoedeisend verstaan: Spoedeisende zorg in het buitenland is zorg die je nodig hebt in het buitenland. De behandeling van de klachten kan niet wachten tot je terug bent in Nederland.