Dit topic is gesloten. Dat betekent dat je hieronder niet meer kunt reageren.
Wil je over dit onderwerp in gesprek? Open dan een nieuw topic.
Highlighted

Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Starter

Hallo allen,

 

Dit jaar ga ik emigreren naar België (Antwerpen). Ik ga samenwonen met mijn Belgische vriendin. Ik ben zelf Nederlands en blijf werken in Nederland. Via de website ben ik er achter gekomen dat ik gewoon bij Zilveren Kruis kan blijven. Nu zat ik alleen nog met wat onduidelijkheden. Moet ik mij ook bij een mutualiteit (zorgverzekering) in België aansluiten? Of kan ik gewoon geholpen worden bij ziekenhuizen/huisartsen e.d in België zelf? Mocht dat zo zij, krijgen jullie dan een bericht van ze dat ik geholpen ben o.i.d? Of zou ik via een formulier moeten aangeven dat ik een bezoek heb gehad? Ik ben zelf gelukkig gezond en verwacht geen gekke dingen maar het is wel fijn om te weten hoe het zou werken. Mijn vriendin is zelf aangesloten bij een mutualiteit en heeft haar eigen polis.


Nog een vraag: Kan ik mijn NL Tandarts / Huisarts blijven behouden of moet ik in Belgie nieuwe zoeken? En hoe zou dat eventueel in zijn werking gaan?

Alvast bedankt!

 

Met vriendelijke groet,

Roland

Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

24 ANTWOORDEN 24
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Fanatiekeling

Ik ken iemand in dezelfde situatie, maar ik heb nooit precies begrepen hoe het in elkaar zit. 

 

Ik ken alleen de praktijk: Nederlandse dokters en Belgische worden door elkaar gebruikt. Zij heeft een extra verzekering afgesloten voor de situatie van ziekenhuisopname in Belgie. Dan betaal je namelijk vrij veel " remgeld". Echter de verzekering is ook duur. Met formulier E106 ( oude naam), nieuwe naam S1, kun je je aanmelden bij het Belgische ziekenfonds. Op de website van ZINL/CAK staat ook de situatie beschreven als de uwe namelijk  " wonen in het buitenland, werken in Nederland". Ook op de website van de EU staat informatie. 

Ik hoop dat u van ZK betere informatie krijgt. U stelt terechte vragen. Ondanks de genoemde websites, heb ik het nog steeds niet begrepen.

ik heb een grote bijlage toegevoegd met informatie over de verplichting tot verzekering, het formulier, en de kosten van de Belgische zorg die voor eigen rekening blijft. Met een zogenaamde " hospitalisatieverzekering" ( leeftijdsafhankelijke premie), zijn deze kosten gedeeltelijk te voorkomen.

 

PS hoewel op de website van ZK staat dat de Aanvullende verzekering van ZK ( vanaf de laagste), de factuur van een buitenlands ziekenhuis volledig betaalt ( oranje kader), is dit niet het geval in uw situatie. Dit geldt alleen als u NIET in uw woonland ( =Belgie) bent. ( zie markering in de tweede bijlage: uit de polisvoorwaarden aanvullende verzekering  ZK) Voor u is het wellicht interessant dat ik hier een apart topic van heb gemaakt. Dit topic is te vinden in het onderdeel " denkmee"( hierheen verplaatst door ZK). "Zorgverzekering-wonen-buitenland-en-AV"

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Medewerker

Beste Roland,

 

De meeste informatie kun je denk ik vinden op deze site.

Op deze site vind je veel informatie. Niet alleen over de Zorgverzekering maar ook over de belastingen.

Ik heb jouw situatie ingevuld en dan geeft hij wat betreft de Zorgverzekering het volgende aan:

 

Zorgverzekering

Waar moet ik mij verzekeren voor ziektekosten?

U moet zich in Nederland voor ziektekosten verzekeren. U moet aan uw Belgische ziekenfonds melden dat u in Nederland gaat werken. Een Nederlandse ziektekostenverzekering kost in 2017 gemiddeld €109 per maand. U bent dan verzekerd voor bezoek aan de huisarts, ziekenhuis en medicijnen. U krijgt ook de ziektekosten vergoed als u in België ziektekosten maakt.

 

Onder dit kopje zie je handelingen die je moet verrichten om een zorgverzekering af te sluiten. Ook vind je meer informatie over vergoedingen e.d.

 

Wat betreft de vergoedingen van huisarts en tandarts wil ik dat graag overlaten aan de experts op dat gebied. Mijn gedachte is dat juist een Nederlandse tandartsnota gewoon vergoed gaat worden aangezien de Nederlandse behandelcodes worden gedeclareerd.

Wat betreft de huisarts heb ik geen idee of je die in Nederland aan kunt houden. Ik zie daarin geen probleem. De vraag is alleen of het wenselijk is dat je een huisarts hebt die je niet gelijk kunt bereiken.

 

Ik hoop in ieder geval dat mijn collega's je meer kunnen vertellen hierover.

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Ron Burgers

Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Fanatiekeling

Tandartsenkosten worden niet vergoed door de Nederlandse basisverzekering. ( behalve bij kinderen en een volledig kunstgebit) . 

 

Misschien wel door de Belgische basisverzekering? In dat geval is in ieder geval geen Nederlandse aanvullende tandartsverzekering meer nodig. Ik heb op een Belgische website gevonden dat 80% van de kosten van enkele basisbehandelingen vergoed worden. https://www.iedersmondgezond.gent/naar-de-tandarts/betalen-bij-de-tandarts/mutualiteiten.html

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Webcare

Dag Roland, Feina en Ron,

 

Bedankt voor jullie vragen en opmerkingen. De vraag hoe het nu precies werkt wanneer je naar België verhuist en blijft werken in Nederland is best een lastige. Ik heb aan een expert gevraagd om hier een goed, juist inhoudelijk antwoord op te geven. Vandaag of morgen komt mijn collega met een reactie. 

 

Groeten, 

Bas

Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Expert

Beste Ronald,

Wat leuk dat je samen gaat wonen met je vriendin in België. Begrijpelijk dat je vragen hebt over de werking van je zorgverzekering na de verhuizing. Dit zijn natuurlijk geen alledaagse zaken.

Zolang je werkt in Nederland ben je inderdaad verzekeringsplichtig in Nederland.
Je kunt dan ook nog steeds gebruik maken van alle zorg in Nederland (ook je tandarts en huisarts).

Je hebt de vrijheid om ook in België zorg te verkrijgen. Deze zorg wordt tot Nederlands tarief vergoed. We krijgen deze kosten niet automatisch door uit België.

Vanaf het moment dat je in België woont heb je recht op een E 106-formulier. Met dit formulier kan je een verzekering in België aanvragen bij een mutualiteit. Het formulier voorkomt dat je dubbele premie betaalt. Je bent dan verzekerd voor de Belgische basisverzekering. Op vertoon van de Belgische zorgpas worden kosten die in België verzekerd zijn wel direct verstuurd naar de mutualiteit. Zorgkosten die hier buiten vallen kunnen nog bij ons aangeboden worden voor eventuele vergoeding.

Ik hoop dat bovenstaande informatie verheldering brengt op je vragen.

Alvast succes met de verhuizing!

Met vriendelijke groet,

afdeling buitenland
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Fanatiekeling

@Guideaux "Vanaf het moment dat je in België woont heb je recht op een E 106-formulier. "

 Toevoeging: ik zag ergens staan dat je het E106 formulier kon invullen zodra je je uitgeschreven hebt. Ik denk dat dit misschien een ander moment kan zijn. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Fanatiekeling

@Guideaux   " zorgkosten die hier buiten vallen kunnen nog bij ons aangeboden worden voor eventuele vergoeding"

Let op het woordje " eventueel". Zorgkosten die buiten de Belgische basisverzekering vallen ( bijvoorbeeld vanwege het remgeld), worden alleen door de Nederlandse zorgverzekering vergoed voorzover :

-het kosten betreft die normaliter binnen de Nederlandse zorgverzekering vallen. Dat betekent dat bijvoorbeeld aan een operatie, die in NL niet algemeen erkend wordt als medische behandeling, niets extra's wordt bijbetaald. Ook aan medicijnen, die in NL niet gebruikelijk zijn, wordt niets extra's bijbetaald. Aan een eenpersoonskamer of hogere kosten vanwege een niet-geconventioneerde geneesheer, wordt volgens mij ook niets bijbetaald, omdat dit geen kosten zijn die binnen de Nederlandse zorgverzekering vallen.

- de prijs lager is dan het marktconforme NL-tarief.

Voorbeeld: 

een algemeen erkende operatie, zoals een blindedarm-operatie zal vergoed worden tot het Nederlandse tarief. Als uw persoonlijke aandeel (= remgeld) tezamen met het door de mutualiteit betaalde bedrag dus lager is dan het NL marktconforme tarief voor een blindedarmoperatie, krijgt u dit bedrag terug ( voorzover het persoonlijke aandeel niet werd veroorzaakt door gebruik van eenpersoonskamer of andere luxe). 

Maar wat gebeurt er als de Belgische rekening voor dezelfde blindedarm-operatie hoger is dan in NL? Dan betaalt de Nederlandse zorgverzekering niets bij voor het persoonlijke aandeel dat het u heeft gekost. En  als u deze duurdere blindedarmoperatie niet via het E106 formulier zou indienen? Dan weet ik het niet meer. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Expert

@Feina Hartelijk dank voor je toelichting en vragen.

 

ik zag ergens staan dat je het E106 formulier kon invullen zodra je je uitgeschreven hebt. Ik denk dat dit misschien een ander moment kan zijn. 

Het uitschrijfmoment is niet het moment dat er recht is op het E 106-formulier. Het gaat om het moment dat iemand daadwerkelijk ingeschreven staat op een buitenlands adres. Zonder buitenlands adres kan Zilveren Kruis geen E 106-formulier afgeven. Het formulier wordt overigens gevuld door de buitenlandse zorgverzekeraar.

Maar wat gebeurt er als de Belgische rekening voor dezelfde blindedarm-operatie hoger is dan in NL? Dan betaalt de Nederlandse zorgverzekering niets bij voor het persoonlijke aandeel dat het u heeft gekost.

Het klopt dat Zilveren Kruis niets betaalt wanneer de kosten hier hoger zijn dan het Nederlands tarief.

 

En  als u deze duurdere blindedarmoperatie niet via het E106 formulier zou indienen? Dan weet ik het niet meer. 

Dat betekent dat iemand niet verzekerd is in het buitenland en de kosten alleen bij Zilveren Kruis kan declareren. Dan worden kosten tot maximaal het Nederlands tarief vergoed. Men kan van te voren altijd inlichting krijgen over de hoogte van vergoeding wanneer de zorg wordt aangevraagd.afdeling buitenland
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Starter

Goedemorgen allen,

 

heel erg bedankt voor de informatie! Het is voor mij een stuk duidelijker geworden.

 

Met vriendelijke groet,

 

Roland

 

 

Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Voorbijganger

Hallo allen,

 

Ik heb een soortgelijk verhaal als Roland....echter ik woon sind aug.2016 met mijn lieve man in Belgie (Lanaken). De procedure rondom de zorgverzekeringen vind ik zeer ingewikkeld (tot op heden nog).  Mijn man is gewoon in Belgie verzekerd bij de CM, ik heb het gedaan via het "beroemde" E-106 formulier en ben ook aangemeld bij de CM in Belgie, maar..... betaal wel  jaarlijks een bijdrage aan de CM in Belgie (rond de 70 euro) en maandelijks nog aan zilveren Kruis 108 euro (basis + 2 sterren aanvullend, aardige kosten :-)). Wat bij mij fout ging vorig jaar is dat ik mijn polis niet omlaag heb gezet, waardoor ik het afgelopen jaar gewoon dubbel verzekerd ben geweest (voor alles volgens mij). Komend december (2017) kan ik mijn polis verlagen, maar weet iemand dan of ik dan nog wel "goed verzekerd ben". Ik wil de aanvullende verzekering laten vervallen en terug naar de laagste basis. Ik vind alle kosten bijelkaar gewoon erg hoog? Hoop dat iemand kan helpen

 

Wat ik gewoon erg lastig vindt om te begrijpen is: als ik nu naar de huisarts in Belgie ga of het ziekenhuis in Belgie aan welke kant wordt dit dan vergoedt??

In Belgie betalen we remgeld en krijgen dan een deel terug, geloof dat je 8 euro zelf betaald (huisarts). Met mijn Nederlandse basis kan ik gewoon naar de huisarts in Nederland. De 8 euro wordt die dan weer vergoedt door Zilveren Kruis bijv. Idem voor remgeld van het ziekenhuis, afgelopen jaar geweest in Genk. Ook weer een deel vergoedt door CM ende rest zelf betaald.

 

Misschien heeft iemand nog tips voor mij!

 

Alvast heel erg bedankt,

Mvg Ramona

Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Fanatiekeling

Dus u bent zorgverzekeringsplichtig in Nederland ( omdat u daar werkt?). 

 

U wil uw polis miv 1/1/2018 downgraden? En u wil daar advies over? Voor ik antwoord geef, wil ik graag precies weten hoe het in elkaar zit. Europese regels zijn hier ook van belang. 

Misschien heeft u genoeg aan de informatie in de 2 bijlages. Ik sta niet in voor de juistheid! 

 

Uw rechten op de gezondheidszorg zijn u onduidelijk. Ik denk dat u recht heeft op de wettelijke gezondheidszorg in Belgie maar ook op die in Nederland. Als u gebruik maakt van de Nederlandse zorg gelden de Nederlandse regels en viceversa. In het wettelijke systeem van Belgie zit ook de tandarts en de fysio ( volgens de bijgevoegde info). Dat betekent dat u geen tandartsverzekering nodig heeft en ook geen aanvullende verzekering ivm fysiotherapie. U kunt in Belgie zonder verwijzing gebruik maken van medisch specialistische zorg. In Nederland heeft u wel een verwijzing nodig. Hoe het precies zit met de de terugbetaling van remgelden weet ik niet. De remgelden kunnen oplopen omdat er per ziekenhuisopname dag ca. €25? betaald moet worden en ook overige kosten. 

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Voorbijganger

Danke Feina, voor je reactie.

Ja, inderdaad, ik ben werkzaam in Nederland en we zijn vorig jaar verhuist naar Belgie. Ik wist dus niet dat de tandarts in de basis zit bij de CM, danke voor deze info. Ja, ik wil graag voor volgend jaar omlaag met de polis, want ik ben nu dubbel verzekerd en de kosten zijn me gewoon te hoog (Nederland en Belgie samen).

Dus denk dat ik gewoon bij Zilveren Kruis op het laagste moet gaan zitten?

Trouwens heel jammer dat dit maar 1x per jaar kan, heb nu een heel jaar (voor mijn gevoel) dubbel betaald.

Mvr Ramona

Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Expert

@karma-74 Wat men veelal doet in een soortgelijke situatie is; De polis in Nederland minimaliseren tot het meest "uitgeklede" pakket met het hoogst mogelijke eigen risico (dit om premie te drukken in Nederland).. Wanneer men in het buitenland woont en verzekeringsplichtig is wordt er over het algemeen geen gebruik gemaakt van de zorg in Nederland maar in het woonland. Stel daarom het pakket zo samen in je woonland dat deze voldoet aan je wensen. Heeft voor jou de voorkeur zorg in Nederland te genieten? Vergelijk dan goed welke verzekering de zorg in Nederland het beste dekt? Weegt het aspect remgeld op tegen bijvoorbeeld eigen risico?
Het is een kwestie van goed onderzoek doen naar de beste dekking tegen de voordeligste premie. Je kan wanneer je specifieke zorgvragen hebt het beste met de klantenservice van je verzekeraar in België benaderen en vragen naar de dekking en dit eventueel ook bij ons doen. Op deze manier kan je goed vergelijk trekken.

Verder kan je de informatie van @Feina ook heel goed gebruiken om een weloverwogen keuze te maken. Dank voor de tip!

afdeling buitenland
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Fanatiekeling

@Guideaux "Heeft voor jou de voorkeur zorg in Nederland te genieten? Vergelijk dan goed welke verzekering de zorg in Nederland het beste dekt? Weegt het aspect remgeld op tegen bijvoorbeeld eigen risico?"

Kun je dit toelichten? Kun je een voorbeeld geven? Dit begrijp ik niet.

Groet, Feina.
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Expert

Hoi @Feina,

Ter voorbeeld zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld de dekking voor fysiotherapie in Nederland. Wil je graag naar de fysiotherapeut in Nederland dan kan je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten in Nederland. Deze vergoed een x aantal zittingen volledig bij een gecontracteerde fysiotherapeut. Misschien dekt de Belgische verzekering maar een 3de van het bedrag van zo'n zitting in Nederland. Je kan dan voor jezelf een som maken en kijken wat financieel gezien de beste optie is. Dit kan je dus onderzoeken voor iedere zorg waar je verwacht gebruik van te gaan maken in België of Nederland.
Vergelijk de dekking per verzekering, vergelijk de premie per verzekering en maak dan vervolgens voor je zelf de keuze bij welke verzekeraar je er het best voor verzekerd bent tegen de laagste premie. Dat is het voordeel en voorrecht dat verzekerden die van een E 106-formulier gebruik mogen maken hebben.
Het kan een aardige klus zijn om te onderzoeken. Aan ieder dus hoe hier mee om te gaan. 

Met vriendelijke groet,

Guideaux

afdeling buitenland
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Voorbijganger

:smileyfrustrated:Hallo allen,

 

Bedankt voor alle tips! Denk inderdaad om het laagste pakket in Nederland te pakken bij Zilveren Kruis (krijgen via het werk nog collectiviteitskorting) en misschien bij de CM een hospitalisatie erbij te pakken. Voorkeur gaat uit om gebruik te maken in Belgie van zorg. Maar het is een uitzoekwerk:smileyfrustrated:

Vanaf wanneer kan de polis veranderd worden?

Bedankt nogmaals

Mvg Ramona

 

Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Voorbijganger

Oeps, dat emotieicon bovenin is fout:smileyhappy:

Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Community Manager

Bedankt voor je berichtje karma-74.

Ik zie dat je van verschillende mensen al een hoop tips hebt gekregen over het vinden van de juiste verzekering. Mocht je daar toch nog hulp bij nodig hebben, trek gerust aan de bel! 

 

Je hebt zo te lezen nog 1 vraag, namelijk wanneer de verandering van je polis dan ingaat. De ingangsdatum van een wijziging (bijvoorbeeld je aanvullende verzekering eraf) gaat dan in per 1 januari.

 

Volgende maand worden alle veranderingen en premies weer bekend gemaakt. Veel mensen wachten dat moment af en geven daarna de wijzigingen door. 

 

Er zijn 2 deadlines om in de gaten te houden: 

- Wijzigen aanvullende verzekering tot en met 31 januari 2018

- Wijzigen basis verzekering tot en met 31 december 2017

In beide gevallen gaat de wijziging dan in per 1 januari 2018

Meer informatie lees je ook op deze pagina: wijzigen zorgverzekering

 

Heel wat geregel zo met 2 verzekeringen. Hopelijk is alles volgend jaar naar wens.

Vind je het leuk om berichten te lezen maar wil je graag meer? Als je lid wordt kun je optimaal gebruik maken van de community.
Highlighted

Re: Emigreren naar Belgie, Werken in Nederland

Fanatiekeling

Een aanvulling: 

Je kunt er ook voor kiezen om de huidige verzekering ( liefst ruim) vóór 1 januari op te zeggen ( denk eraan: duidelijk basis EN aanvullend benoemen). Daarna kun je tot 1 februari 2018 de tijd nemen om rustig een andere ( of dezelfde) verzekering te kiezen. 

Ik raad deze methode aan, omdat de periode tussen 16 november en 31 december eigenlijk te krap is om een goede beslissing te nemen. Je moet namelijk ook naar de gecontracteerde zorgaanbieders kijken. Zorg dat je de informatie die je checkt vastlegt. Want de zorgverzekeraar mag dat in principe nog wijzigen en dat kan in je nadeel zijn. Als je op tijd opzegt, kan je oude zorgverzekeraar ook geen premie meer innen. 

PS waarschuwing: laat je niet verleiden tot Budget-polis, want daar loop je teveel financieel risico mee ( doordat de kans dat je in een niet gecontracteerd ziekenhuis terecht komt, altijd aanwezig is en tot hele hoge kosten kan leiden). Er zijn zelfs mensen die vinden dat de Budgetpolis verboden zou moeten worden. Zoek op vergelijkingssites liever naar een restitutiepolis die de goedkoopste premie heeft met maximaal eigen risico. 

Groet, Feina.