"Niemand in het ziekenhuis sprak een woord Engels"

Het zal je maar gebeuren: in het buitenland een ernstige keelontsteking krijgen die drinken onmogelijk maakt, bij een arts terechtkomen die een vreemde taal spreekt en niet weten hoeveel geld dit allemaal gaat kosten omdat je geen reisverzekering hebt. Els (21) uit Amsterdam kan erover meepraten. Zij ontdekte pas na dit drama op haar Spaanse vakantiebestemming dat zij zich beter had moeten voorbereiden. In dit blog deelt ze haar verhaal én tips.

"Om even te ontspannen na een stressvolle tentamenweek ging ik dit voorjaar samen met een vriendinnetje op vakantie. We besloten een paar colleges te skippen en lekker van de zon te gaan genieten. De bestemming maakte ons niet echt uit, dus boekten we zo’n budget-verrassingsvakantie. Kort voor vertrek kregen we pas te horen waar we heen gingen: Valencia!"

Keelontsteking

"Er was alleen één probleempje. Een dag voor vertrek kreeg ik enorm last van mijn keel. Het voelde aan als een keelontsteking. Toch stapte ik in het vliegtuig. Zal wel overgaan, dacht ik... Had ik het even mis. Eenmaal in Spanje, ver weg van mijn vertrouwde huisarts, werd mijn keelontsteking met de dag erger."

Spaargeld weg?

"Mijn reisgenootje had al een paar keer gezegd: 'Hey, moeten we niet even langs de dokter?' Maar in eerste instantie wilde ik absoluut niet naar de dokter in het buitenland. Ik was veel te bang dat mijn hele spaarrekening eraan zou gaan omdat ik een budget-zorgverzekering en geen reisverzekering had. Maar toen zelfs water drinken niet meer ging en mijn oren ook pijn begonnen te doen, gaf ik me over. Stel je voor dat je oren kapot gaan door de druk in de vliegtuigcabine tijdens de terugvlucht."

"Ik was zo blij dat mijn vriendin bij me was. Zij belde direct het nummer van Eurocross Assistance dat op mijn zorgpasje staat. De Nederlandse hulpverlener van Eurocross adviseerde ons om rustig te blijven, duidelijkheid te krijgen over wat er met mij aan de hand was en zo snel mogelijk weer naar Nederland zien te komen. We kregen instructies naar welk ziekenhuis we konden en werden op het hart gedrukt om weer te bellen als we nog vragen hadden. Een hele geruststelling!"

Vreemde taal

"Kort erna kwamen we aan bij het ziekenhuis. Omdat ik door mijn keelpijn niet kon praten, moest mijn vriendin het woord doen. Dat bleek lastiger dan verwacht, want niemand in het ziekenhuis sprak een woord Engels. En Spaans was voor ons een vreemde taal. Zo moesten we een Spaans formulier invullen met mijn persoonlijke gegevens. Maar waarom, geen idee! Nadat mijn temperatuur, bloeddruk en hartslag waren gemeten, werden we naar een grote zaal gebracht waar zeker zeventig mensen wachtten op spoedeisende hulp. Daar zaten we dan…"

Tolk

"Al wachtende begon ik steeds meer te piekeren over de taalbarrière en de mogelijke kosten van mijn behandeling. Mijn vriendin besloot daarom om opnieuw te bellen met Eurocross. Na een lang gesprek kwam ze supervrolijk op me af en zei: 'Els, je bent verzekerd! No worries, je hebt gewoon basiszorg in het buitenland.' Daarnaast had Eurocross een tolk ingeschakeld die we elk moment konden bellen om uit te leggen wat er aan de hand was. Bij iedere dokter die we spraken, heeft de tolk ons bijgestaan. Dit nam heel wat stress bij ons weg."

Goed voorbereid op reis

Ga je binnenkort ook lekker op vakantie? Zorg dan wel dat je je goed voorbereid. Check deze 6 tips voor een onbezorgde buitenlandvakantie.

Fit to fly

"De Spaanse artsen gaven aan dat ik iets van een infectie in mijn bloed had en adviseerden mij om langer in het ziekenhuis te blijven. Maar wij wilden natuurlijk zo snel mogelijk naar huis en onze vlucht niet missen. De Eurocross-tolk maakte dit, op ons verzoek, aan de artsen duidelijk. En hij regelde meteen een 'fit to fly', een doktersverklaring waarop stond dat ik in goede conditie was om te vliegen. Ben je namelijk ziek en heb je deze verklaring niet op zak, dan kan het vliegtuigpersoneel je tegenhouden bij de gate."

Virus

"Gelukkig konden we dus met onze normale vlucht terug naar huis. En inmiddels ben ik bijna weer helemaal de oude. Wat een ervaring zeg! In Nederland ging ik nog langs de huisarts en het ziekenhuis voor extra bloedonderzoek. Dit heeft nog niet veel opgeleverd, maar grote kans dat ik een Pfeiffer-virus heb. Ik verwacht hier snel meer over te horen."

Dikke tip

"Ik adviseer nu al mijn vrienden om hun zorgpas mee te nemen op vakantie. De artsen in Valencia vertelden ons namelijk dat het moeilijk was geweest om mij te helpen zonder mijn zorgpas. Ook bij Spaanse apotheek werd ernaar gevraagd. Een andere dikke tip: Eurocross in het achterhoofd te houden. Zo fijn dat we in Spanje ondersteuning konden krijgen vanuit Nederland."

Superdom

"Daarnaast heb ik geleerd dat het belang van een goede zorg- of reisverzekering snel wordt onderschat. Begin dit jaar stapte ik via zorgkiezer.nl over naar de zorgverzekering Student Goed Verzekerd van Zilveren Kruis. Hierbij koos ik geen aanvullende verzekering of reisverzekering voor zorgkosten in het buitenland. Achteraf gezien superdom natuurlijk! Bij thuiskomst heb ik meteen weer een doorlopende reisverzekering genomen."

Tips en ervaringen uitwisselen

Wel eens zorg nodig gehad in het buitenland? Deel je ervaringen hieronder!