Zorgverzekeringen vergelijken: dit zijn de 5 beste tips van klanten

Wat staat er voor jou te gebeuren in het nieuwe jaar? Tijdens de feestdagen denk je waarschijnlijk niet als eerste aan de zorg die je volgend jaar misschien nodig hebt. Toch is dit hét moment om te kiezen welke zorgverzekering je wilt in 2017. Om het je makkelijker te maken vroegen we aan voorbijgangers op straat en aan onze volgers op Facebook: waar let jij op bij het vergelijken van zorgverzekeringen? Hieronder lees je hun beste tips. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Verwacht je veranderingen? Maak een keuze!

Een zorgverzekering sluit je af voor een heel jaar. Schat daarom in wat er voor jou in 2017 kan gaan gebeuren. Verwacht je een kindje, ga je op reis, start je met sporten of heb je een nieuwe bril nodig? Dan kan het zo zijn dat een aanvullende verzekering handig is. Als je niets kiest, dan blijft je verzekering hetzelfde.

Tip 2: Verzeker alleen wat je echt nodig hebt

Gaat er inderdaad iets voor je veranderen? Bedenk dan goed wat je kunt én wilt verzekeren. Controleer in ieder geval hoeveel vergoeding je voor je premie krijgt. En zit er bij jou een ziekenhuis om de hoek waar je ook met een budget-basisverzekering een volledige vergoeding krijgt voor behandelingen? Dan is het wellicht niet nodig om een ‘gewone’ basisverzekering te kiezen waarmee je bij alle ziekenhuizen terecht kunt. Op deze manier zou je eenvoudig kunnen besparen. Ook tipten mensen die het afgelopen jaar een bril kochten dat zij hiervoor gewoon zelf geld aan de kant zetten, omdat dat voordeliger was. Zet dus alles op een rij en kijk wat je onder de streep kwijt bent.

Tip 3: Overweeg of een hoger eigen risico verstandig is

Denk ook na over de hoogte van je eigen risico. Ga je voor het minimale van 385 euro of het maximale van 885 euro? Sommige mensen geven aan dat een hoger eigen risico voor hen voordelig is. Vuistregel: als je in 2017 voor minder dan 600 euro aan zorgkosten verwacht te maken, kan het lonen je eigen risico te verhogen. Je krijgt dan een premiekorting die kan oplopen tot meer dan 200 euro. Wel betaal je meer uit eigen zak als er onverwacht toch iets gebeurt waarvoor je veel zorg nodig hebt. Houd daarom wat spaargeld achter de hand als je kiest voor een hoger eigen risico.

Tip 4: Bedenk welke service je wilt

Als je onverhoopt iets overkomt, op welke service wil je dan kunnen terugvallen? Dit kan per zorgverzekeraar verschillen. Bedenk of je hulp wilt bij second opinion, wachtlijstbemiddeling en andere zorgvragen. Daarnaast raden verschillende mensen je aan om te kijken naar de contactmogelijkheden van een verzekeraar. Bij sommige goedkopere, online zorgverzekeraars kun je bijvoorbeeld als je een vraag hebt niet bellen. Je moet dan chatten of mailen. Als je dat niet prettig vindt, kun je beter voor een andere zorgverzekering kiezen.

Tip 5: Kom je er niet uit? Laat je helpen!

Met alle verschillende opties is er veel te kiezen. Je bent dus niet de enige als je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat mensen adviseren, is hulp vragen aan een vriend, familielid of collega die zich meer thuis voelt in het regelen van verzekeringszaken. Als in je omgeving niemand kan helpen, kun je ook altijd in contact komen met anderen op de Community. Voor hulp en uitleg staan er natuurlijk ook mensen voor je klaar bij Zilveren Kruis.

Heb jij nog een onmisbare tip voor anderen? Laat het dan hieronder weten in de reacties!