Zorgt volle maan voor slapeloosheid?

Tijdens volle maan hebben we vreemde dromen en slapen we slechter. Dit is althans een deel van de mythe rondom deze stand van de maan. Verschillende wetenschappers laten zich uit over deze kwestie, met tegenstrijdige conclusies. Hoe zit het nu precies, heeft de volle maand invloed op onze nachtrust?

Eerst een klein stukje natuurkunde. Het is bekend dat de stand van de maan invloed heeft op de aarde. Dit is het best te zien aan de zee, waar de aantrekkingskracht van de maan zorgt voor eb en vloed. Maar heeft de stand van dit hemellichaam ook invloed op de mens? Zo luidt de mythe wel. In de oudheid was er zelfs sprake van de maanziekte of lunatisme, een (niet bewezen) geestesziekte waarbij mensen door stemmingswisselingen zouden worden getroffen bij volle maan. Nog steeds geloven mensen dat tijdens volle maan er meer bevallingen plaatsvinden, kinderen lastiger zijn, we vreemde dromen hebben en slechter slapen. Maar wat zeggen wetenschappers over de invloed van volle maan op onze slaapkwaliteit?

Tijdens volle maan slapen we korter

Volgens Zweeds en Zwitsers onderzoek slapen we tijdens volle maan twintig minuten korter dan normaal en hebben we meer moeite met in slaap komen. Uit hetzelfde Zwitserse onderzoek bleek ook dat de activiteit in de hersendelen die geassocieerd worden met een diepe slaap met ongeveer dertig procent afneemt. Hierdoor slapen we onrustiger. Ook de melatoninewaarden nemen af. Melatonine is een hormoon dat ons ritme van waken en slapen reguleert. Normaal gesproken neemt de hoeveelheid melatonine in ons lichaam af als we worden blootgesteld aan blauwachtig licht. Dus als de dag is aangebroken. Uit Brits onderzoek blijkt dat wanneer de productie van melatonine tijdens onze slaap gestoord wordt, dit mogelijk invloed heeft op onze dromen. Hierdoor heb je tijdens volle maan meer kans op rare en fantasierijke dromen. Herkenbaar?

Geen enkel bewijs

Wetenschappers van het Max Planck Institute of Psychiatry in München deden ook onderzoek naar de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt hieruit: er is geen enkele aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens. Door selectieve publicatie van onderzoeksresultaten zou het beeld vertekend zijn. Het Zweedse en Zwitserse onderzoek was te kleinschalig (met 46 en 33 proefpersonen) om harde conclusies uit te trekken. Daarnaast is in veel van deze studies gebruik gemaakt van bestaande slaapdata, en niet van data uit een experiment speciaal voor dit onderzoek. Ook dit zou van invloed zijn op de resultaten.

Er is duidelijk meer onderzoek nodig om te bepalen of de volle maan van invloed is op de kwaliteit van onze nachtrust. Maar op basis van de mythe en de beschreven onderzoeken lijkt er toch iets aan de hand te zijn tijdens volle maan. Wij zijn benieuwd, lag jij vannacht wakker van de volle maan?

1 Opmerking
Voorbijganger
Er zijn vast veel mensen die niet meer kunnen slapen als ze lezen dat je bij volle maan minder goed slaapt... Een goede nachtrust zit vaak 'tussen je oren'!