Zo voorkom je onnodige zorgkosten na een ongeluk op wintersport

In en rond de voorjaarsvakantie gaan veel Nederlanders op wintersport. Om de lange latten weer onder te klikken en heerlijk van de piste af te glijden. Iedereen weet echter dat zo'n fysieke activiteit gepaard kan gaan met valpartijen en andere ongelukjes. Stel dat je medische hulp nodig hebt, waar moet je dan op letten? En wat wordt hiervan eigenlijk vergoed? Uit onze ervaring blijkt dat hierover wel eens misverstanden ontstaan, die soms veel geld kosten. Daarom geven Floriana (arts bij alarmcentrale Eurocross) en Annemarie (vergoedingenexpert bij Zilveren Kruis) een reactie op drie veelvoorkomende aannames van vakantiegangers.

ZKH Ambulance_ Eurocross bellen_.jpg"Na een ski-ongeval mag ik weigeren iets te betalen of ondertekenen in de ambulance of bij aankomst in het ziekenhuis, totdat ik met Eurocross heb gebeld voor advies."

Floriana, arts bij Eurocross: "Dat is waar. Sommige zorginstellingen kunnen dwingend overkomen als het gaat om betalingen, terwijl Eurocross vaak kan ontzorgen en de kosten kan regelen. Het kan ook zijn dat sommige klinieken een afspraak hebben met een ambulancebedrijf om de ongevallen naar hen toe te brengen, terwijl de voorgestelde behandeling niet direct nodig is of zelfs overbodig. We adviseren, in geval van twijfel, om altijd eerst met Eurocross te bellen."

Operatie - MRI scan.jpg"Als een privékliniek op mijn wintersportbestemming een operatie of MRI-scan voorstelt, zal dit wel meteen nodig zijn."

Annemarie, specialist buitenland bij Zilveren Kruis: "Niet waar. Uit de praktijk blijkt helaas dat artsen in het buitenland eerder willen opereren dan in Nederland. Dat geldt overigens niet alleen voor privéklinieken. Niet altijd komt dit voort uit financieel winstoogmerk, soms is het medische beleid in het buitenland anders. (Het medisch team van) Eurocross kan hierin overleggen met de artsen ter plekke en jou hierin begeleiden."

Floriana, arts bij Eurocross: "Een MRI is meestal alleen geïndiceerd als er ook een operatie nodig is. De kosten worden dan alleen gedekt als er een operatie-indicatie bestaat volgens de Nederlandse standaarden. Vooral bij kniebandletsels vinden de Nederlandse artsen en orthopeden dat het zéér onverstandig is direct te opereren. De uitkomsten op lange termijn zijn beter als de operatie pas plaatsvindt als de knie 'tot rust is gekomen'. Soms is een operatie in zijn geheel niet meer nodig. Dat scheelt ook weer risico's die inherent verbonden zijn aan een chirurgische ingreep."

Blog_thumb_365x290.jpg"Als ik op de skipiste mijn been breek, dan kan ik sowieso mee met de volgende gipsvlucht naar Nederland."

Floriana, arts bij Eurocross: "Niet waar. Afhankelijk van het soort breuk, je leeftijd en thuissituatie zal de behandeling verschillen. Het soort behandeling is ook van invloed op het natraject. We proberen je altijd zo snel mogelijk terug naar Nederland te brengen, maar het moet medisch verantwoord zijn. Dat staat voorop! In enkele gevallen kan de medische noodzaak ontbreken om aangepast vervoer te regelen. Bijvoorbeeld bij een gekneusde hand. Dan kom je op medische gronden niet in aanmerking om bijvoorbeeld met de gipsvlucht terug te keren."

Medische hulp nodig in het buitenland?

Neem dan dus altijd eerst contact op met Eurocross: +31 71 364 18 50. Zij staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar om je te helpen.

Rest ons nog om je een fijne, zorgeloze vakantie te wensen!

2 Opmerkingen
Fanatiekeling

Ik vind dat in dit artikel (over zorgkosten op de wintersport) ten onrechte de soort verzekering (met of zonder aanvulling) ( met of zonder reisverzekering ) niet in het plaatje betrokken wordt.

Community Manager

Als ik het goed begrijp zou jij graag ook informatie willen zien over de soort verzekeringen en de invloed die ze hebben op de vergoedingen in het buitenland, Feina.

 

Ik leg je graag uit waarom dit er niet in staat. Dat heeft te maken met het idee achter deze teksten en hoe dit tot stand is gekomen. We hebben namelijk in samenspraak met Eurocross en een vergoedingenexpert van Zilveren Kruis gezocht naar de drie meest voorkomende misvattingen van mensen m.b.t. zorg op een buitenlandse wintersportbestemming

Het gaat dus om de situatie ter plekke en wat je in zorgsituaties (soms in een split-second) moet beslissen. Je leest denk ik ook terug dat het advies is om zo snel mogelijk met Eurocross te bellen. In dat gesprek komt de specifieke vergoedingssituatie vanzelf ter sprake.

 

Wat mij betreft je reactie (en de gedachte hierachter) daarom ook een mooie toevoeging. Als extra input en tips die de community leden nog hebben voor elkaar en de lezers.