Zo houd je je gezonde goede voornemens vol

Dit jaar moet er iets veranderen, zegt tachtig procent van de Nederlanders. Weg met die ongezonde leefgewoontes! Vol goede moed stappen we het nieuwe jaar in met onze voornemens. Toch bleek in 2015 dat maar één op de zes zijn voornemens volhoudt. Daarom zetten we de populairste goede voornemens op een rij en hoe Zilveren Kruis hierbij een steuntje in de rug kan bieden.

Afvallen

Bovenaan de lijst van goede voornemens van 2016 staat dit jaar 'afvallen'. 24 procent van de Nederlanders zou er wel wat kilo’s vanaf willen. Als je dit van plan bent, dan is het allereerst belangrijk een realistisch doel te stellen dat je daadwerkelijk kunt halen. Ook langzamer eten, meer water drinken, kleinere porties opscheppen of een eetdagboek bijhouden, kunnen helpen. Heeft dit allemaal niet het gewenste effect, dan zijn er ook motiverende programma’s waar je je voor kunt aanmelden. Zo krijg je net dat extra zetje en begeleiding.

Voedings- en beweegprogramma's, zoals Afvallen en Afblijven en Happy Weight, worden vanuit sommige aanvullende pakketten gewoon vergoed. Lees meer...

Meer bewegen

Op een gedeelde eerste plek met 'afvallen' staat dit jaar het goede voornemen 'meer sporten en bewegen'. Staat dit ook op jouw lijstje, vraag jezelf dan eerst eens af waarom je precies meer wilt bewegen. Is dit bijvoorbeeld om af te vallen of om gespierder te worden? Schrijf dit op en herinner jezelf eraan als je een keertje geen motivatie hebt. Ook bij dit voornemen is het handig een concreet doel te formuleren, zodat je kans van slagen groter is. Maak je workouts daarnaast leuk, door tegelijk naar je favoriete muziek te luisteren, samen te gaan sporten met een maatje en door je resultaten bij te houden. En onthoud: bewegen kan eigenlijk overal. Pak daarom eens wat vaker de trap of de fiets voor wat extra beweging.

Van plan (meer) te gaan sporten? Kijk dan ook eens welke korting en vergoedingen je kunt krijgen met jouw Zilveren Kruis-zorgverzekering. Lees meer...

Minder druk maken

We piekeren er dagelijks wat op los met zijn allen. Niet verrassend dat 'minder druk maken' op nummer drie staat van goede voornemens in 2016. Er zijn veel dingen die je kunt doen om wat minder te stressen. Maak bijvoorbeeld je drukke agenda eens wat vaker leeg voor ontspanning of een uurtje sporten. Wordt je dagelijkse leven flink verstoord door je klachten, weet dan dat je ook hulp kunt inschakelen.

(Online) begeleiding bij onder meer stress en slaapproblemen wordt mogelijk vergoed vanuit het pakket dat jij gekozen hebt. Lees meer...

Gezonder eten

Door de hype die heerst rondom een gezonde levensstijl, is ook gezond eten al geruime tijd onderwerp van gesprek. Niet gek dus dat ook 'gezonder eten' vaak als goed voornemen wordt genoemd. De meeste mensen weten wel wat gezonde, gevarieerde voeding inhoudt. Toch is het soms moeilijk om bijvoorbeeld lekkere snacks voorbij te lopen in de supermarkt. Als je er zelf niet in slaagt een gezond dieet te volgen, kan een diëtist je helpen met voorlichting en advies over gezond eten.

Voedingsvoorlichting wordt vergoed vanuit de Extra-pakketten. Heb je dieetadvies nodig om medische redenen, dan komt het uit de basisverzekering. Lees meer...

Stoppen met roken

Dit jaar komt 'stoppen met roken' voor het eerst niet voor in de top zes van goede voornemens. Toch is het een hardnekkig voornemen, dat mensen jaren blijft achtervolgen. Dit kan ermee te maken hebben dat veel rokers proberen op eigen kracht te stoppen, want slechts drie tot vijf procent van de rokers slaagt hierin. Bij stoppogingen onder begeleiding van een professionele coach en met de juiste hulpmiddelen stijgt de slagingskans.

Hulp bij stoppen met roken kan in de vorm van begeleiding via je huisarts (basisverzekering) of een programma dat je zelf kiest en wordt vergoed uit je aanvullende verzekering. Lees meer...

Volhouden

Stap één is natuurlijk een goed voornemen kiezen, maar stap twee is deze ook daadwerkelijk te laten uitkomen. Met deze extra tips lukt het je hopelijk dit jaar jouw doel te bereiken!

  • Je kunt je beter focussen op één goed voornemen dan verschillende voornemens. Kies wat je het allerbelangrijkste vindt en ga daar helemaal voor.
  • Zorg dat je na een paar maanden je goede voornemen niet bent vergeten. Herinner jezelf aan je goede voornemen door aantekeningen in je agenda, een planning of bijvoorbeeld post-its op je koelkast.
  • Weet dat je gewoontes kunt aanleren. Dus houd vol! Zodra je bent gewend aan je nieuwe leefgewoonte ben je een stapje dichter bij het bereiken van jouw doel.

Hoe zorg jij dat je je goede voornemen voor 2016 volhoudt?

2 Opmerkingen
Miranda1980
Niet van toepassing
Iedereen valt el eens terug in oude gewoonten. Dat geeft niet! Maar denk dan niet dat je goede voornemen niet geslaagd is. Pak gewoon meteen na de terugval de draad weer op!
Webcare

Dat is een hele goeie Miranda. Ik denk dat veel van ons inderdaad opgeven en 1-1-2017 een nieuwe poging doen. Dus nog een voornemen erbij op het lijstje: bij terugval niet opgeven!