Ziek op vakantie in Nederland: waar kun je dan terecht?

Als iets een ontredderd gevoel kan geven, dan is het wel ziek worden op vakantie in een onbekende omgeving. Waar kan ik heen? Ben ik wel in goede handen? Op vakantie in eigen land ben je ver weg van je vertrouwde huisarts, ziekenhuis en apotheek. Wij helpen je alvast uit te zoeken welke zorginstanties je in de buurt van jouw Nederlandse vakantiebestemming vindt.

In 2017 gingen we met z'n allen 36 miljoen keer op vakantie. De helft daarvan was in eigen land, volgens onderzoek van NBTC NIPO Research. Favoriete bestemmingen waren toen onze kustplaatsen, de noordelijke provincies en De Veluwe.

Een voordeel van vakantie in eigen land is dat je kunt terugvallen op de vertrouwde Nederlandse gezondheidszorg als je wat overkomt. Geen gedoe met een arts die jouw taal niet spreekt of een zorgstelsel dat anders werkt, zoals over de grens soms het geval is. Toch is enige voorbereiding op een mogelijk doktersbezoek op je Nederlandse vakantieadres zeker niet overbodig.

Blijf je niet in Nederland?

Ga je deze zomer niet in Nederland op vakantie, maar reis je naar een buitenlandse bestemming? Ook dan kan je de vakantie voorbereiden! Lees dan de zes redenen om nú al te beginnen met voorbereiden.

Onbekende zorginstanties?

Op vakantie in Nederland heb je namelijk met lokale zorginstanties die je niet eerder bezocht. Stel, je valt en je hebt een arts nodig. Weet jij dan bij welke huisartsenpost je terechtkunt? Of waar je medicijnen kunt afhalen? En hebben deze zorginstanties wel een overeenkomst met Zilveren Kruis voor een volledige vergoeding van de kosten? Fijn om antwoorden te hebben vóórdat je vertrekt naar de camping of het bungalowpark.

Zorgzoeker

Om snel te ontdekken welke ziekenhuizen en zorgverleners in de buurt zitten van jouw Nederlandse vakantieadres, zoek je in de Zorgzoeker. Je vult in welke zorg of instelling je zoekt – bijvoorbeeld 'huisarts' of 'ziekenhuis' – en de postcode van je vakantieadres. De zorgzoeker laat je dan de zorgverleners in de buurt van je vakantieadres zien.

Kaart1.png

kaart2.png

Op een landkaart en in een lijst zie je alle nabijgelegen zorginstanties. Met het adres en de reisafstand vanaf jouw vakantieadres. Zie je een groen bolletje met een vinkje? Dan heeft de zorgverlener een contract met ons. Voor meer details – zoals specialismen, faciliteiten en patiëntreviews – klik je op de naam van de zorginstantie.

 

kaart 3.png

Goed om te weten als je straks voor één of meer weken weg bent.

Medisch advies via de app

Geen spoed, maar wel een medische vraag op je vakantiebestemming? Bijvoorbeeld over vlekjes op de huid of medicijngebruik? Dan kun je er ook voor kiezen om te chatten met een medisch expert via onze app. Die vertelt je wat je beste kunt doen.

Download App de Vakantiedokter voor Android of iOS.

Tips en ervaringen uitwisselen

Wel eens zorg nodig gehad in het buitenland? Of nieuwsgierig naar de ervaringen hiermee van anderen? Lees en praat mee in het Grote Vakantie Forumtopic.