Ziek op vakantie in Nederland: waar kun je dan terecht?

Als iets je een ontredderd gevoel kan geven, dan is het wel ziek worden of een ongeluk krijgen op vakantie, in een onbekende omgeving. Waar kan ik heen? Ben ik wel in goede handen? En dan hebben we het niet alleen over situaties in het buitenland. Ook op vakantie in eigen land ben je ver weg van je vertrouwde huisarts, ziekenhuis en apotheek. Wij helpen je daarom alvast uit te zoeken welke zorginstanties in de buurt zitten van jouw Nederlandse vakantiebestemming.

 

In 2016 gingen we met z'n allen 35 miljoen keer op vakantie. De helft daarvan was in eigen land, volgens onderzoek van NBTC NIPO Research. Favoriete bestemmingen waren toen onze kustplaatsen, de noordelijke provincies en De Veluwe.

 

Naar het buitenland?

Ga je deze zomer niet in Nederland op vakantie maar reis je naar een buitenlandse bestemming? Lees dan deze zes redenen om nú al te beginnen met je voorbereiding.

 

Bijkomend voordeel van vakantie in eigen land is dat je kunt terugvallen op de vertrouwde Nederlandse gezondheidszorg als je wat overkomt. Geen gedoe met een arts die jouw taal niet spreekt of een zorgstelsel dat anders werkt, zoals over de grens soms het geval is.

Toch is enige voorbereiding op een mogelijk doktersbezoek op je Nederlandse vakantieadres ook zeker niet overbodig.

 

Onbekende omgeving

Op vakantie in Nederland heb je namelijk – net als in het buitenland – te maken met lokale zorginstanties die je niet eerder bezocht. Stel, je stapt op een stuk glas bij het zwembad of je eet iets dat verkeerd valt. Weet jij dan bij welke huisartsenpost je terecht kunt, waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is of waar je medicijnen kunt afhalen? En zijn deze zorginstanties gecontracteerd bij Zilveren Kruis voor een volledige vergoeding van je zorgkosten? Misschien toch wel prettig om dit te weten vóór vertrek naar de camping of het bungalowpark.

Gelukkig heb je dit in een paar klikken uitgezocht.

 

Zorgzoeker

Om snel te ontdekken welke ziekenhuizen en zorgverleners in de buurt zitten van jouw Nederlandse vakantiestek, doe je een zoekopdracht in de Zorgzoeker. Je vult in welke zorg of instelling je zoekt – bijvoorbeeld 'huisarts' of 'ziekenhuis' – en de postcode van je vakantieadres. En na een druk op de knop rollen de resultaten al over je scherm.

 

zorgzoeker2.png

 

Op een landkaartje en in een lijst zie je alle nabijgelegen zorginstanties, met hun adres, de reisafstand vanaf jouw accommodatie en een groen bolletje met een vinkje als zij een contract met ons hebben. Voor meer details – zoals specialismen, faciliteiten en patiëntreviews – klik je op de naam van de zorginstantie.

 

zorgzoeker3.png

 

Goed om in het achterhoofd te houden voor als je straks voor één of meer weken weg bent, toch?

 

Medisch advies via de app

Hoef je op je vakantiebestemming niet met spoed naar een dokter, maar zit je toch met een medische vraag? Bijvoorbeeld over vlekjes op de huid of medicijngebruik? Dan kun je er ook voor kiezen om te chatten met een medisch expert via onze app. Die vertelt je wat je beste kunt doen.

 

Download App de Vakantiedokter voor Android of iOS.

 

Tips en ervaringen uitwisselen

Wel eens zorg nodig gehad in het buitenland? Of nieuwsgierig naar de ervaringen hiermee van anderen? Lees en praat mee in het Grote Vakantie Forumtopic.