Zó laten pubers massaal hun friet met mayo staan

De Engelse chef-kok Jamie Oliver maakte zich er een paar jaar geleden al hard voor: gezond eten in schoolkantines. Engelse schoolkinderen blijken namelijk te kampen met zwaar overgewicht. Maar dit geldt niet alleen voor onze Westerburen. Ook Nederlandse kinderen kunnen er wat van: meer dan één op de zes kinderen van 15 jaar is te dik. En daar moet verandering in komen. Daarom is 21 april uitgeroepen tot Dag van de Gezonde Schoolkantine. Hiermee wordt getracht zowel ouders als kinderen bewust te maken van de voordelen van gezond eten – thuis en op school. Maar wat is gezond eten en hoe stimuleer je dit dan?

Middelbare scholieren kiezen vaak voor ongezond eten. Ook al krijgen ze van hun ouders een trommeltje boterhammen mee, dan gaan ze in de pauze toch nog stiekem een kroketje halen bij de snackbar om de hoek. Als de schoolkantine dan ook nog ongezonde dingen serveert – patat, broodjes hamburger of chocoladerepen – dan is de keuze al helemaal snel gemaakt.

Daarom is het belangrijk dat jongeren gewezen worden op hun eetgedrag. In eerste instantie vanuit huis, want wat jij als ouder voorschotelt bepaalt al gauw de keuzes die je kind zal maken als jij er even niet bij bent. Is bij jullie vrijdag altijd patatdag? Dan is de kans groot dat je kinderen in hun eigen tijd ook voor een patatje gaan. Kies je voor vis met salade of iets anders gezonds? Dan zullen ze eerder geneigd zijn dit eetgedrag over te nemen.

Natuurlijk heeft ook de school een verantwoordelijkheid om hun leerlingen te wijzen op de voordelen van gezond eten. Door meer gezonde voedingsmiddelen aan te bieden in de pauze, is de kans minder groot dat kinderen de verkeerde keuze maken.

Wat serveert een gezonde schoolkantine dan? Volgens de website van het Voedingscentrum bestaat een gezonde kantine voor minimaal 75% uit producten uit de Schijf van Vijf, zoals fruit, broodjes en salades. Maximaal 25% bestaat dan uit snoep en snacks – niet meer, want uit onderzoek blijkt dat aanbod de vraag bepaalt. Hoe meer snoep en snacks er worden verkocht, hoe meer trek kinderen hierin krijgen. Het aanbieden van gezonde producten heeft daarom ook een positief effect op de verkoop ervan.

Ook Jamie Oliver is het hiermee eens. In zijn manifest schreef hij al dat hij ervan uitgaat dat kinderen die gezond eten, beter presteren op school. Alleen al daarom is het belangrijk om te kiezen voor een gezonde kantine. "De kinderen zijn onze toekomst en ze verdienen het," aldus Oliver.

Het is dus zeker mogelijk om kinderen te stimuleren gezonder te eten. Vanuit school, maar ook vanuit jou als ouder. Hoe zorg jij dat je kinderen bewuste en gezonde keuzes maken?