Wie verbreekt het wereldrecord snurken?

Snurken: een brommend, ruisend of zagend geluid dat kan oplopen tot 101 (!) decibel. Vaak weet je het niet van jezelf, maar één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen snurkt. Hierdoor word je vermoeider wakker (je partner waarschijnlijk ook) en heb je vaak last van een geïrriteerde keel. Daarom hebben we uitgezocht wat je ertegen kunt doen. Zeven tips.

Snurken ontstaat door een vernauwing in de luchtwegen, in het gebied achter de huig of in de keelholte. Ook een smalle neusholte kan leiden tot snurken. In alle drie de gevallen komt het erop neer dat de doorgang te klein is, waardoor je hier tijdens het inademen veel lucht doorheen perst. Er ontstaat druk en je gehemelte, tong, huig en de wanden van je keelholte zuigen naar elkaar toe. De trillingen die dan ontstaan, zorgen voor het welbekende snurkgeluid.

Ouderen snurken meer

Snurken en het snurkvolume neemt toe met de leeftijd. Dit komt doordat het slijmvlies van de keelholte in de loop der jaren dikker wordt. De luchtweg wordt daardoor kleiner. Ook worden de slijmvliezen op oudere leeftijd slapper en ontstaan er meer trillingen en meer geluid. En dat kan hoog oplopen. Zo staat het record van de hardste snurker op naam van de 66-jarige Jenny Chapman. Met 101 decibel is haar snurkgeluid te vergelijken met het geluid van een overvliegende F16-straaljager.

Zo voorkom je ’t

Snurken veroorzaakt dus letterlijk geluidsoverlast. Gun jezelf en je partner een goede nachtrust en probeer aan de hand van deze tips snurken te voorkomen: 

  • Slaap niet op je rug, want dan zakken je gehemelte, huig en tong naar beneden. Zo ontstaan er trillingen en ga je snurken. Slaap op je zij of buik en het zal een stuk stiller zijn in je slaapkamer.
  • Blijf op gewicht. Bij overgewicht worden de wanden van de keelholte dikker en ga je sneller snurken.
  • Avondje stappen? Niet zo prettig voor de nachtrust van je partner, want het drinken van alcohol verslapt de spieren van je gehemelte, waardoor jij ’s nachts ligt te ronken. Drink daarom geen alcohol vanaf twee uur voor het slapen gaan.
  • Gebruik bij voorkeur geen slaap- of kalmeringsmiddelen voor het slapen, ook dit verslapt de spieren van je gehemelte.
  • Stop met roken. Het leidt namelijk tot een vernauwing van de keelholte, met snurken als gevolg. 
  • Als je een luchtbevochtiger in je slaapkamer zet, voorkom je een droge keel en haal je makkelijker adem. Bij droge lucht in je kamer maakt een snurker namelijk nóg meer lawaai. 
  • Weet je niet zeker of je snurkt? Download dan een snurkapp. Leg je telefoon 's nachts naast je hoofd en de app meet wanneer jij tijdens het slapen geluid maakt en hoe hard dit precies is. Misschien dat je het wereldrecord zelfs nog verbreekt!
13 Opmerkingen
Bekend gezicht

Mijn partner snurkt zo hard dat ik hem in de andere kamer hoor!!

Heb alle pleisters al geprobeerd, niks hielp.

hij zelf is zo eigewijs om daarmee niet na de huisarts te gaan!

 

Wat nu?

Hij zelf heeft er geen last van,maar ik wel!

Community Manager

Hi Nanda,

 

Jeetje ik zie dat je dit berichtje al 4 weken geleden hebt gepost. Sorry dat je niet eerder reactie hebt gehad!

 

Heb je iets gehad aan de tips in het blog? Ik weet dat mijn moeder bij mijn snurkende vader toch wel succes heeft met het liggen op zijn zij. Ze blijft hem alleen wel zetjes geven tijdens het slapen zodat hij toch weer op z'n zij gaat liggen! Misschien een overbodige tip maar misschien heb je er iets aan?

 

Ben benieuwd Smiley Vrolijk

Bekend gezicht

@Michelle sorry ben niet eerder in staat geweest om te reagerenSmiley Vrolijk

Nee het is nog steeds erg.. wat vooral bij hem speelt is overgewicht..

Community Manager

Hi @Nanda Leuk dat je er weer bent Smiley Vrolijk Hoe gaat het met je?

 

Balen om te lezen dat het snurken van je partner niet minder is geworden met de tips uit het blog. Overgewicht schijnt inderdaad mee te spelen bij mensen die snurken.

 

Maar als je partner niet naar de huisarts wil is het toch lastig. Hij heeft zelf waarschijnlijk helemaal geen last van het snurken? Misschien helpt het als hij zelf het blog een keertje leest? 

 

Ik hoop in elk geval op verbetering Nanda zodat je ook van je nachtrust kan genieten!

Bekend gezicht

Hoii @Michelle 

 

 

Ik heb oordoppen in als het nodig is haha

Ik zat tegen Burnout aan... maar gaat nu weer beter!!

hij heeft er zelf weinig last van..

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

@Nanda Ongemerkt kan hij er ook last van hebben. Veel mensen rusten niet goed uit wanneer zij de hele nacht snurken. Verlegen man

Bekend gezicht

@Anton ja hij klaagt wel eens dat hij dagen heeft ,dat hij het gevoel heeft dat hij niet geslapen heeft! 

Ik zal hem nog een keer er op aanspreken Smiley Vrolijk 

Community Manager

@Nanda Oh jeetje, tegen een burn-out aan? Daar schrik ik van.. Fijn dat het weer beter gaat! Goed rust genomen? En wellicht ook dingen 'meegenomen' om in de toekomst kunnen te voorkomen? 

 

Vind het wel echt heel leuk dat je weer actief bent op de community! Smiley Vrolijk

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

@Nanda Win-win situatie lijkt me Vrouw Vrolijk

Bekend gezicht

@Michelle Jaa  ik heb in 2011 ook een burnout gehad.. dankzij diazepam,rust en de dingen op rijtje zetten was ik er nu eerder uit.. ik ben blij dat het me gelukt is Smiley Vrolijk

 

@Anton jaaaa zo zie ik het ook wel.. misschien dat ik hem alsnog kan overhalen.. Time will tell Smiley Vrolijk

Medewerker

Je wordt onderhand ervaringsdeskundige, pittig hoor @Nanda !  Wij zijn ook weer blij jouw reacties te lezen. Erg benieuwd of het je lukt hem over te halen Smiley Knipoog Laat je het ons weten? 

Niet van toepassing

Mijn man snurkt al jaren en ik kan je zeggen dat het verschrikkelijk irritant is. Ik heb twee weken geleden op www.antisnurkclip.nl zo'n anti snurk clip besteld en bij mijn man werkt dit heel goed. Hij snurkt nu veel minder en soms zelfs helemaal niet. Het werkt heel makkelijk en hij heeft ook geen last van het neus clipje. Ik vind het echt een aanrader.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Hey Sandra, mooi om te horen dat dit voor jou en je man de oplossing is gebleken! Aanrader dus?