Weg met de pijn: Barbara herstelde van haar RSI

Een paar weken geleden schreven we een artikel over RSI en de bijbehorende klachten. Hierin werd door bedrijfsfysiotherapeut Renze Sanberg uitgelegd dat RSI klachten, ook wel CANS genoemd, vaak worden veroorzaakt door het uitvoeren van handelingen onder een bepaalde spanning. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft RSI dus lang niet altijd te maken met het herhaaldelijk uitvoeren van één handeling. Maar dat maakt het niet minder vervelend. Hoe is het om RSI te hebben, vroegen wij ons bij Zilveren Kruis af. Daarom spraken we met Barbara Logger. Zij had jarenlang klachten en vertelt ons hoe deze werden veroorzaakt.

Wat voor klachten had je precies?
Barbara: "Eigenlijk had ik al jaren klachten. Hoofdpijn, nekpijn en last van mijn ogen. Dit waren de voornaamste. Ook was ik erg moe, maar dit was meer een resultaat van constant last hebben van dit alles. Toen ik langs de opticien was geweest, kreeg ik een computerbril die mijn oogklachten wel verminderde. De hoofdpijn en nekpijn echter niet."

Wanneer besloot je contact op te nemen met de fysiotherapeut of huisarts?
"Op een werkdag begonnen mijn klachten vaak al snel. Op een gegeven moment merkte ik dat ik ook thuis last had van klachten. Pas na een paar uurtjes thuis zakte de hoofdpijn en nekpijn weg. Op een bepaald punt ging ik daar steeds meer rekening mee houden. Het werd echt 'a way of life'. Toen was ik het zat en heb ik besloten contact op te nemen met de bedrijfsfysiotherapeut."

Had je direct baat bij de behandeling of tips die je kreeg?
"In het begin kreeg ik oefeningen mee. Er werd al vrij snel duidelijk dat het niet specifiek aan mijn houding lag die ik aannam achter mijn bureau of het uitvoeren van een herhaaldelijke beweging. Het lag met name aan de spanning in mijn lichaam. Daarom kreeg ik oefeningen mee om te leren ontspannen. Ademhalingsoefeningen en oefeningen om even rustig de dag door te nemen. Zo verminderde de spanning."

Ben je nu volledig van je klachten af?
"Door het bewust worden van de oorzaak, zijn mijn nekklachten volledig weggegaan. Soms heb ik nog wel last van hoofdpijn en natuurlijk moet ik tijdens mijn werk mezelf er nog weleens aan herinneren om te ontspannen. Maar ik ga ervan uit dat dit op een gegeven moment vanzelf gaat. Ik ben echt verbaasd hoeveel ‘leren ontspannen’ voor mij heeft gedaan."

Herken jij jezelf in het verhaal van Barbara? Of heb je vragen over RSI? Praat dan mee.