Wat te doen bij een wespensteek?

Augustus is nog maar net begonnen en daar zijn ze weer: wespen. Met hun gele strepen en venijnige angel jagen ze menig volwassene de stuipen op het lijf. Hoe zorg je ervoor dat je niet geprikt wordt en wat moet je doen als je toch bent gestoken?

Volgens de Universiteit Wageningen is de wespenoverlast dit jaar groter dan afgelopen jaren. Veel wespen hebben de winter overleefd en mede dankzij het aanhoudende warme weer komen de wespen nu in grote getale uit hun nest. Toen er nog larven in het nest zaten, voorzagen zij de werksterwespen van zoetstoffen. Deze scheiden de larven namelijk uit als dank voor het voedsel dat de werksterwespen hen brengen. Nu zijn alle larven volwassen en moeten de werksters op pad om voedsel te vinden voor zichzelf. Bijvoorbeeld bij jou op het terras. Dat zorgt voor overlast, vooral omdat veel mensen bang zijn voor wespen.

Logisch, want een wespensteek doet flink zeer. De huid wordt rood en dik en de steek geeft een brandend gevoel. Ook kan er een witte bult ontstaan, die later rood kan worden. Gelukkig zijn na een aantal uren de ergste klachten verdwenen. Als je bent gestoken, kun je de volgende dingen doen om de verschijnselen te verminderen:

Gif uitzuigen. Soms hoor je dat je het gif moet uitzuigen. Dit kan, maar alleen binnen twee minuten na de steek. Hierna heeft het geen zin meer, omdat het gif zich dan al heeft vermengd met je cellen.

Eventueel angel verwijderen. Hoewel de angel van een wesp geen weerhaakje heeft (zoals een bij wel heeft), kan het nog weleens gebeuren dat de angel afbreekt en achterblijft in de huid. Gebruik een pincet of vingernagel om de angel te verwijderen. Zorg er wel voor dat je handen gewassen zijn en de pincet steriel is, om vervelende infecties te voorkomen.

Koelen. Door de plek waar je bent gestoken te koelen met natte doeken of een ijskompres kun je de zwelling, jeuk en pijn beperken.

Smeren. Er zijn bepaalde middeltjes die de klachten van een wespensteek verminderen. Je kunt je in de drogist of apotheek laten adviseren welk middel geschikt is. Maar besteed hier niet teveel geld aan: in principe is behandeling bij een wespensteek niet nodig (tenzij je allergisch bent). De zwelling en pijn gaat vanzelf over en een wespensteek ontsteekt zelden. Daarnaast zijn er een hoop huis-, tuin- en keukenmiddelen waarmee je de pijn kunt verzachten. Op internet vind je de gekste tips, van een plukje shag tot uien eten. Je kunt het proberen: zolang je maar niet aan de steek krabt. Dit maakt de klachten namelijk alleen maar erger.

Allergische reacties. Let wel op: sommige mensen zijn allergisch voor wespengif. Het lichaam heeft dan na een eerdere wespensteek allergische antistoffen aangemaakt. De stof histamine die vrijkomt in het bloed kan voor ernstige symptomen zorgen, zoals benauwdheid en shock. Bel bij een allergische reactie altijd direct 112 en breng het slachtoffer in een halfzittende houding. Ook bij een steek in de mond of keel dien je direct medische hulp in te schakelen.

Goed, het liefst wil je deze nare steek voorkomen. Ook daar hebben we een paar tips voor.

Blijf rustig. Je moeder zei het vroeger al: “Gewoon stil blijven zitten, hij doet niks”. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar door met je armen om je heen te slaan maak je de wesp bang en agressief. Hiermee vergroot je juist de kans op steken. Daarnaast scheidt de wesp dan een stofje uit waarmee hij zijn soortgenoten alarmeert. En die heb je liever niet allemaal op bezoek. Dus blijf rustig en wacht tot de wesp wegvliegt.

Wees zuinig met parfum. Je wilt natuurlijk elke dag naar bloemetjes ruiken, maar wees in deze periode zuinig met het spuiten van je parfum. Dit trekt namelijk wespen aan. Ook zeep en huidverzorgingsproducten met een sterke geur hebben dit effect.

Lok de wesp in de val. Maak een wespenval door de wespen te lokken met iets lekkers, zoals een scheutje limonade. Als je een wesp wilt vangen, zorg dan dat je er een glas overheen zet. Zo kan de wesp niet communiceren met zijn vriendjes en weet je zeker dat hij niet ontsnapt.

Houd de wesp op afstand. Met een scheutje ammonia in een bakje water hou je de wespen bij je uit de buurt. Zet dit dan wel op een afstandje van jou en je gezelschap vandaan.

Zijn we nog handige tips vergeten om steken te voorkomen of klachten te verminderen? Deel ze hieronder!

8 Opmerkingen
Dik Vries
Niet van toepassing
Citroen met kruidnagel er in doen.
Jacqueline Kuijpers
Niet van toepassing
Een bakje gemaken koffie (liefst vers) doet ook wonderen. De wespen schijnen niet van de geur van koffie te houden. Ik heb het gezien op terrasjes en het werkt. Ik doe de koffietruc thuis ook en mijn ervaring is dat het werkt.
verhagen
Niet van toepassing

Leg een doorgesneden ui op de plek waar gestoken is en de pijn gaat snel weg!

Henke
Niet van toepassing

ik kon mijn duim de eerste dagen niet in koud water hebben ,ivm de pijn die dat teweegbracht ,wat is daar de oorzaak van.

 

Knoester
Niet van toepassing
Angel eruit halen. Stuiver op de wespenbeet doen. Kwartiertje pleister erop. Zwelling en jeuk is weg!
Marisa
Niet van toepassing
Heb ook gehoord een schoteltje met kruidnagel neer zetten in wat water. Deze geur verdrijfd ze ook.
Webcare

Voor mij werkt verdunde ammonia altijd erg goed. Ammonia neutraliseert gif. Helpt ook bij bijvoorbeeld een kwallenbeet.

 

In anti-prikpennen zit ook altijd ammonia verwerkt.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Leuk om alle tips te lezen. Daar zijn anderen natuurlijk ook weer bij gebaat. @henke, wat daar de reden van is weet ik niet. Als je het graag wilt weten kun je het bij je huisarts navragen. Die kan jou vertellen waarom je lichaam zo reageert.