Ik zie een rekening van de huisarts, maar ik ben daar helemaal niet geweest. De afgelopen weken ging het als een lopend vuurtje rond op Facebook. In Mijn Zilveren Kruis kun je zien welke kosten er voor jou gedeclareerd zijn. En steeds meer mensen nemen een kijkje. Maar omdat zorgkosten best ingewikkeld zijn, levert dat ook vragen op. Tijd om uit te leggen hoe het zit met de rekening van de huisarts.

Welke zorgkosten heb jij afgelopen jaar gedeclareerd? En wellicht nog interessanter: welke rekeningen hebben zorgverleners namens jou gedeclareerd? Je kunt dit gemakkelijk controleren in het vernieuwde Mijn Zilveren Kruis. Nou, dat lieten onze klanten zich niet twee keer zeggen. Na bekendmaking hiervan in de laatste e-mailnieuwsbrief werd het persoonlijke online zorgkostenoverzicht door velen kritisch onder de loep genomen.

Een rekening als je er niet geweest bent
Wij betalen huisartsen elk kwartaal een bedrag per verzekerde. Ook als je dat kwartaal niet naar de huisarts gaat. Je hebt dus eigenlijk een soort abonnement op de huisarts. Met dit bedrag kan de huisarts zijn praktijk runnen en ervoor zorgen dat hij voor je klaarstaat als je een keer zorg nodig hebt.

Hoe hoog het bedrag per abonnement is, dat kan verschillen. Zo speelt bijvoorbeeld de leeftijd van zijn patiënten een rol. Daarnaast kan de huisarts (aanvullende) diensten aanbieden waarvoor hij een bedrag in rekening kan brengen. Zoals een avondspreekuur, praktijkondersteuning bij mentale klachten of klantvriendelijke e-health services. Hierdoor zie jij mogelijk een hoger of lager maandbedrag aan huisartsenkosten in het zorgkostenoverzicht dan een ander.

Ga je vervolgens een keer naar het spreekuur van je eigen huisarts – waar je dus een abonnement hebt – dan brengt de huisarts vanwege je inschrijving ook een lager consulttarief in rekening. Dit tarief ligt hoger als je een huisartsenpraktijk bezoekt waar je niet ingeschreven bent, bijvoorbeeld als je op vakantie bent in Nederland en zorg nodig hebt.

Je huisarts is er voor jou
Iedereen heeft één huisarts (of in elk geval één huisartsenpraktijk). Daarom past de abonnementsvorm hier goed. Bij bijvoorbeeld ziekenhuizen is dat anders. Je bent namelijk niet gebonden om altijd naar hetzelfde ziekenhuis te gaan voor alle denkbare behandelingen. Zo kun je voor een knieoperatie en staarcontrole naar verschillende ziekenhuizen, als je dat wilt.

Niet eerder opgevallen
Voor het huisartsenabonnement betaal je geen eigen risico. Daarom krijg je hiervoor van ons geen rekening. Je ziet de rekening van de huisarts wel in Mijn Zilveren Kruis. Omdat steeds meer verzekerden Mijn Zilveren Kruis weten te vinden, zien ook steeds meer mensen de rekening van de huisarts en krijgen we er vaker vragen over. We beantwoorden die graag. Hopelijk is dat ons al grotendeels gelukt via dit blog.

Mocht er nog iets onduidelijk zijn, neem dan contact met ons op of stel je vraag in een reactie hieronder.

Anonymous