Vrouwenhart onbegrijpelijk?

Mannen zijn het er vaak over eens: een vrouwenhart kun je niet begrijpen. En voor een deel klopt dat: van vrouwenharten weten we veel minder dan van mannenharten. En dat is gevaarlijk: na een hartinfarct overlijden vrouwen bijna twee keer zo vaak als mannen. Hoe dat komt? Hartklachten bij vrouwen zijn minder specifiek en daarom worden daarom vaker niet herkend, door vrouwen zelf én door hun arts.

Vage klachten

Vraag je iemand op straat hoe je een hartinfarct herkent, dan zegt hij vaak 'pijn op de borst'. Bij mannen is dat ook vaak een symptoom van een hartinfarct, maar bij vrouwen zijn hartklachten veel minder herkenbaar. Zij hebben vaak (al langere tijd) last van kortademigheid, oververmoeidheid, ernstige slaapproblemen, duizeligheid of hartkloppingen. Vrouwen gaan met dit soort klachten niet altijd naar de huisarts. Ze denken vaak 'het zal de overgang wel zijn' of wijten het aan stress. En als ze dan toch naar de arts gaan, dan is het door de vaagheid van de klachten soms nog moeilijk te herkennen. Sommige artsen doen het zelfs af als gezeur. 

Bergen versus heuveltjes

Bij een hartinfarct wordt de bloedtoevoer naar het hart geblokkeerd doordat een slagader verstopt raakt. Op de wand van de slagader heeft zich in de loop van de tijd een aanslag gevormd (slagaderverkalking). De manier waarop dat gebeurt, verschilt voor mannen en voor vrouwen. Bij mannen hoopt de verkalking zich op een paar plekken, bij vrouwen is dit gelijkmatiger verdeeld. Vergelijk het met een landschap: mannen hebben een vlak landschap met een paar hoge bergen, vrouwen hebben een heuvellandschap. 

Dat verklaart ook het verschil in klachten. Door de grote ophopingen hebben mannen specifieke klachten. Door de vele kleine ophopingen hebben vrouwen ook klachten, maar minder specifiek. 

Risico voorspellen

Sommige vrouwen lopen extra risico op hartklachten. Net als bij mannen kan erfelijkheid de kans op hartklachten vergroten. Daarom is het belangrijk om het altijd aan je arts te vertellen als hart- en vaatziekten in je directe familie (ouders, broers en zussen) voorkomen op relatief jonge leeftijd (jonger dan 65).

Daarnaast is er nog een belangrijke voorspeller van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Deze kom je vaak tegen als je helemaal niet met hartklachten bezig bent: tijdens je zwangerschap. Als je toen een hoge bloeddruk hebt gehad, dan is de kans op latere hartproblemen twee- tot vijfmaal zo hoog. In dit soort gevallen is het extra belangrijk om je ook met “vage klachten” te laten onderzoeken.

Ga naar de huisarts

Ook vage klachten zijn reden om naar de huisarts te gaan, zeker als ze langere tijd bestaan. Dat betekent natuurlijk niet dat iedere vrouw die last heeft van benauwdheid meteen hartklachten heeft. Soms wordt er voor dit soort klachten geen oorzaak gevonden. 

Wel is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en te bespreken met je huisarts. Deze kan onderzoeken wat er met je aan de hand is.

Meer lezen over hartproblemen? Kijk dan op de pagina over hartproblemen op onze website.

3 Opmerkingen
geertje
Niet van toepassing
Ik heb een tante die deze verschijnselen allemaal heeft.wel een hartfilmpje gemaakt.was oke..maar niet doorgestuurd naar de cardioloog ik vind het zo slordig van de neuroloog..ze moet half oktober weer naar de neuroloog...ze loopt hier al twee maanden mee..het voelt niet goed. Wat moet ik doen
Monique vd Kist
Niet van toepassing

In antwoord op de vraag van Geertje zou ik willen adviseren om toch zsm een cardioloog te raadplegen. Geen idee waar tante woont maar o.a. Nijmegen Radboud heeft specifieke kennis in huis mbt hart- en vaatziekten bij vrouwen en neemt klachten zeer serieus. 

 

Natuurlijk wil ik niemand onnodig ongerust maken, maar wat Geetje beschrijft doet mij teveel denken aan hetgeen mijn moeder overkwam. Terwijl de internist niets kon vinden en haar na verloop van tijd dan maar liet terugkomen, kreeg mijn moeder een hartstilstand. Geluk bij ongeluk, het overkwam haar in de wachtkamer van de internist. Ze heeft het wonder boven wonder goed overleefd maar was ze alleen thuis geweest ...... Achteraf bleek ze thuis al 2 infarcten te hebben gehad die niet als zodanig zijn herkend. 

 

Ik weet inmiddels dat wij niet de enigen zijn geweest, hartklachten bij vrouwen worden vaak niet herkend en manifesteren zich ook anders. 

Medewerker

@geertje Wanneer je het niet vertrouwt laat haar dit sowieso aangeven bij de neuroloog, wacht ook niet met het maken van een afspraak bij de huisarts. Mogelijk dat hij/ zij met jouw tante mee kan denken en eventueel jouw tante kan doorverwijzen naar een cardioloog. 

 

@moniquevdkist

Attent dat je meteen reageert op Geertje. Bij vrouwen is het signaleren van de symptonen door een vrouw zelf al lastig, omdat ze zo "vaag" zijn. Verschrikkelijk om te moeten lezen dat er twee infarcten over het hoofd gezien zijn en als geluk bij een ongeluk de derde plaats vindt in de wachtkamer bij de internist! Er zou in jouw ogen meer kennis over de symptonen moeten zijn bij de huisarts begrijp ik? 

 

Bedankt voor jullie reactie! @geertje Hou je ons op de hoogte?

 

Groetjes,