Voorkom maag- en darmklachten op vakantie

Iets verkeerds gegeten of vies kraanwater gedronken? Hierdoor kun je je aardig beroerd voelen. Zo had je die weken naar de zon niet voorgesteld, ziek in een hotelbed. Gelukkig kun je dit scenario makkelijk voorkomen. Hoe? Door goed te letten op wat en waar je eet en drinkt. Lees onze tips voor een geslaagde vakantie.

Iedereen heeft het wel een keer meegemaakt: een acute aanval van diarree terwijl je in een ver of zonnig land bent. Dit wordt ook wel reizigersdiarree genoemd. Het wordt veroorzaakt door voedsel dat is besmet met de darmbacterie Escherichia coli, in de volksmond afgekort tot ‘E.coli’. Van nature is dit een bacterie die voorkomt in de darmen van dieren en mensen, waar hij beschermt tegen andere - schadelijke - bacteriën. Indien hij in je dikke darm zit is E.coli onschuldig. Maar wanneer de bacterie in bijvoorbeeld je eten zit, kun je er ziek van worden. In dat geval zorgt de E.coli voor een voedselinfectie. 

Dit kun je oplopen door het eten van onvoldoende verhit vlees, het drinken van rauwe melk of het eten van besmette, rauwe groenten. Maar ook onhygiënische bereiding kan voedselvergiftiging veroorzaken. Het gevolg? Heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit zelfs gepaard met overgeven.

Drinkwater in Europa

En niet alleen besmette voeding kan je ziek maken. Ook vuil drinkwater is hier een boosdoener. In het buitenland moet je namelijk altijd oppassen welk water je drinkt. Dit zijn we niet gewend. Het drinkwater in Nederland is schoon en lekker van smaak. We vullen onze glazen, koken en poetsen onze tanden met het water uit de kraan en ook in de rest van Europa is het water uit de kraan veilig (hoewel het niet overal even lekker smaakt). Maar in niet-Westerse landen of in de tropen is het water uit de kraan niet drinkbaar.

Maak je er toch gebruik van, bijvoorbeeld door er een klein slokje van te nemen of je tanden ermee te poetsen, kan dit risico’s met zich meebrengen. Het water kan besmet zijn met bacteriën die allerlei ziektes kunnen veroorzaken, zoals hepatitis A, cholera, kinderverlamming of tyfuskoorts. Behalve deze bacteriën kan het water ook verontreinigd zijn met zware metalen, pesticiden of andere chemische troep. Dit kan ervoor zorgen dat je er behoorlijk ziek van wordt.

Eten en drinken: waar moet je op letten?

Om bovenstaande redenen is het daarom belangrijk dat je altijd goed oplet op wat je binnenkrijgt als je op vakantie bent. Jodi Ettenberg schreef het Food Traveler’s Handbook, een boek waarin zij onderzocht waar je op moet letten als je veilig wilt eten in niet-Westerse landen. Dit zijn haar nuttigste tips:

1. Volg de lokale bevolking

Wanneer en waar eten zij? Mensen die bekend zijn met de omgeving zullen eten waar het verste voedsel beschikbaar is. Volg hen en je eet de lekkerste gerechten op een veilige, schone plek. Dit geldt overigens alleen voor eettentjes en restaurants, niet voor het drinkwater. Als de locals kraanwater drinken, dan betekent dit niet dat jij dit ook moet doen.

2. Check het eetkraampje

Wil je je helemaal onderdompelen in de cultuur en op straat bij een kraampje eten, bestudeer deze dan eerst even. Ga voor kraampjes waar minimaal twee mensen werken, waarbij één zich met het eten bezighoudt en de ander met geld. Geld glipt dagelijks meerdere keren van de ene hand in de andere en draagt dus veel bacteriën met zich mee. Check meteen ook even hoe hygiënisch de verkoper en zijn kraam eruit zien en hoe zij bijvoorbeeld hun borden reinigen.

3. Schoon bestek

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook bestek of eetstokjes kunnen bacteriën overdragen. Daarom kun je voor de zekerheid ook je eigen bestek meenemen of het bestek reinigen met desinfectiemiddel.

4. Sta ook stil bij wat je drinkt

Ben je in een land waar je geen water uit de kraan kunt drinken? Wees dan ook voorzichtig met ijsjes, ijsklontjes en dranken of smoothies op basis van water. Vaak is hiervoor ongefilterd water gebruikt, wat kan leiden tot maag- en darmklachten.

Toch ziek

Toch iets verkeerds gegeten op vakantie en last van diarree of overgeven? Let dan op de volgende zaken:

1. Ziek goed uit

Probeer goed uit te zieken en liever geen anti-diarreemiddelen te gebruiken. Dit houdt de bacterie juist binnen en weerhoudt je lichaam ervan antistoffen aan te maken tegen de bacterie in je lijf. Maar die bacterie wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk uit je lichaam hebben.

2. Neem ORS

Blijf genoeg water drinken. Als je diarree hebt, verlies je namelijk veel vocht. Ook is het verstandig ORS te nemen, dit is een zout- en suikeroplossing in water, die ervoor zorgt dat je niet uitdroogt.

3. Denk aan je reisgezelschap

Was je handen goed na een bezoekje aan het toilet en voor het koken. Reinig ook de wc, inclusief de wc-bril, de spoelknop en de deurklink. Zo voorkom je dat je jouw reisgezelschap besmet met dezelfde bacterie.

4. Raadpleeg een arts

Houdt je diarree meer dan vijf dagen aan of gaat het gepaard met hoge koorts, braken of bloed in ontlasting? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts.

Welke andere tips heb jij om te voorkomen dat je ziek wordt van 'vies' eten en kraanwater in het buitenland?

Lees ook: Ik ga op vakantie en mee...

2 Opmerkingen
Debutant

Ontzettend goede tips voor het voorkomen van maag en darmklachten! Echter zijn jullie vergeten te vermelden dat mensen gedurende de nacht vaak last kunnen krijgen van brandend maagzuur, omdat ze bepaalde producten niet gewend zijn te eten. Het eten van bepaalde kruiden is bijvoorbeeld een veelvoorkomende oorzaak van brandend maagzuur. Hier staan ook nog wat tips mocht je op vakantie last krijgen van brandend maagzuur: maagzuur tips

Medewerker

Hallo @markkoper, ontzettend bedankt voor deze waardevolle aanvulling. Denk dat er veel mensen zijn die hier last van hebben!