Vergoeding voor het ritje naar het ziekenhuis: zo regel je het

Als je naar het ziekenhuis moet, ben je meestal al geld kwijt voordat je daar bent. Je auto rijdt namelijk niet op kraanwater en ook de bus of taxi is niet gratis. Maar wist je dat je de kosten van vervoer in bepaalde gevallen vergoed kunt krijgen? Bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit, slechtziend bent of chemotherapie krijgt. In dit blog vertelt Tim Strijdhorst, van de Zilveren Kruis Vervoerslijn, hoe en wanneer je dit regelt.

Tim: "Ik sprak onlangs met mevrouw Brink. 73 jaar en slecht ter been. Binnenshuis redt zij zich nog prima, maar buiten de deur is zij afhankelijk van een scootmobiel. Dat maakt het lastig voor haar om zelfstandig naar het ziekenhuis te gaan, waar zij binnenkort naartoe moet voor een aantal bestralingen. Ze heeft al geregeld dat haar zoon haar soms met de auto kan brengen. Maar dat lukt niet bij elke geplande ziekenhuisafspraak. Zodoende kreeg ik mevrouw Brink aan de telefoon, bij de Vervoerslijn van Zilveren Kruis, om via ons een betaalde taxi te regelen."

Wanneer krijg je een vergoeding voor vervoer?

Je kunt een vergoeding voor vervoer krijgen als je in één van de volgende situaties zit:

  • Je wordt behandeld voor kanker, met chemo- of radiotherapie
  • Je reist voor nierdialyse
  • Je zit in een rolstoel
  • Je bent blind of slechtziend
  • Je bent aangewezen op vervoer vanwege een langdurige ziekte of aandoening. Hierbij speelt mee hoe lang de behandeling duurt, hoe vaak je per week reist en de afstand die je aflegt.

Let op! Deze vergoeding geldt alleen als je reist voor een behandeling uit de basisverzekering. Bijvoorbeeld een afspraak bij de cardioloog in het ziekenhuis of als je naar de huisarts gaat. Houd er ook rekening mee dat je een eigen bijdrage en nog openstaand eigen risico betaalt.

Zo gepiept

"Mevrouw Brink voldoet aan alle voorwaarden en daarom kan ik aanvullend taxivervoer voor haar regelen. Ik gaf haar een telefoonnummer waarmee zij zelf de taxiritten kan bestellen. Een kwartiertje werk en al het vervoer is geregeld! En voor de kilometers die ze maakt met de auto van haar zoon, krijgt ze ook een vergoeding. Hiervoor dient zij met haar zoon een declaratie in via Mijn Zilveren Kruis. Binnen een aantal dagen heeft ze het geld op haar rekening."

Wacht niet met bellen

"Helaas is niet iedereen zo goed op de hoogte van vervoersvergoedingen bij zorg als mevrouw Brink. Veel mensen die ik aan de telefoon krijg, denken dat er alleen een vergoeding is voor taxivervoer. Zij weten niet dat wij ook vaak uitbetalen als je openbaar vervoer gebruikt of met iemand meerijdt om naar je doktersafspraak te komen. Mijn advies is daarom: wacht niet te lang en neem al vroeg contact op met mijn collega’s van de Vervoerslijn. Dan kijken we samen of we al iets voor je kunnen betekenen."

Regel het meteen

Benieuwd welke vergoeding jij kunt krijgen voor je vervoerskosten? Kijk dan in het vergoedingenoverzicht bij 'zittend ziekenvervoer'.

Voor een vergoeding van je vervoerskosten vraag je toestemming van de Vervoerslijn. Het is belangrijk dat je dit vooraf doet. Ook als je niet zeker weet of je in aanmerking komt voor een vergoeding, kun je de Vervoerslijn bellen: 071 365 41 54 (werkdagen tussen 8.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur). Tim en zijn collega’s helpen je graag verder!

6 Opmerkingen
Bekend gezicht

Mijn vrouw heeft tot 3 oktober 2016 gebruik moeten maken van taxi vervoer door dialyse afhankelijkheid. In de nacht van 4 Oktober heeft mijn vrouw het bericht gekregen dat er een donornier beschikbaar was en zij 5 oktober getransplanteerd kon worden. In deze ochtend moest zij om 06.30 eerst een dialyse ondergaan in het ziekenhuis waar zij altijd dialyseerde en vervolgens vervoerd zou worden naar de AMC voor de transplantatie. Maar... dan heb je geen recht op vervoer per ambulance maar ook de taxi vervoer hier niet voor gebruikt kan worden. Je moet eerst de taxirit aanvragen bij de zorgverzekering. In ons geval Zilveren Kruis. Daar gaat een paar dagen overheen. Geen enkele mogelijkheid, geen enkele oplossing. Wij hebben dus een taxi moeten nemen tegen een behoorlijke prijs. Mijn vrouw was werkelijk dood ziek. Zo ziek dat de transplantatie geen week later had moeten komen, dan had het niet meer gehoeven. Daar zit je dan in een taxi.

 

Naar mijn idee moet en kan dit beter.

We hebben het gered maar deze ervaring was zeker niet fijn.

Medewerker

@Eric-W wat een commotie! Vervelend dat dit zo gelopen is. Ik stuur je even een priveberichtje om wat gegevens te vragen. Dan kunnen we contact met je opnemen.

Bekend gezicht

Hoi Corine,

 

Bedankt voor de reactie. Het bericht is verzonden.

 

Groet, Eric

Debutant

hallo  ik wil ook graag gebruik maken van de mogelijkheid  om  iets te vertellen over   de vergoedingen

ben nier patient  in 2010  getransplanteert   das niet gehhel goed verlopen na een opname van totaal bijna 3 maanden  naar huis met een nier functie van 20 %

van 201  tot  2017  elders verzekerd geweest  waar de vergoeding geen probleem was  mede ook gezien de medische situatie die er was..

na  7 jaar  van mijn nier te hebben mogen genieten  kwam er helaas  2 maanden geleden een rejectie  (afstoting)

ik moest direct opgenomen worden en een  biopt aan de nier onder gaan .

maar  omdat ik nu  vaker op controle moet en  het ziekenhuis heen en terug zon kleine 200km is  ,loopt dit voor mij   met een wao  best in de kosten.

had nu een aanvrag gedaan   ook de verleden km  .

maar nu zegt men  heb  niet genoeg km  

had gebeld desbetreffende mevr niet aanwezig  

zou terug gebeld worden nog niet gebeurd

Bekend gezicht

Beste Rene,

 

Ben je er van op de hoogte dat deze kilometers ook opgevoerd kunnen worden bij uw belastingaangifte. 1km=0,19 eurocent.

soms kan het zelfs interessanter zijn om de gemaakte kilometers te gebruiken bij een belastingaangifte.

Medewerker

Welkom op de cummunity @ReneKien. En wat een heftig verhaal! Hoe gaat het nu met je? Heb je de getransplanteerde nier wel kunnen behouden? Of is dat nu juist nog het spannende?

 

Mogen we jouw gegevens?

We willen je graag antwoord geven op de vragen die je stelt. Dat gaat misschien makkelijker in een telefoongesprek. Zou je mij in een privébericht jouw relatienummer, postcode+huisnummer en geboortedatum willen sturen? Dan kunnen we jouw gegevens erbij zoeken. En kun je ook gelijk een telefoonnummer geven waarop je bereikbaar bent? Dan neemt 1 van mijn collega's contact met jou op.

Je stuurt mij een privébericht door naast mijn foto op mijn naam te klikken. Daarna klik je op de roze button 'een bericht verzenden'.