Vakantiestress? Met deze tips wordt elke reis een succes

Schiet jij ook altijd in de stress als je op vakantie gaat? Spoken gedachten zoals 'wat als ik iets vergeet?' en 'heb ik wel genoeg tijd om alle inkopen te doen?' al dagen voor vertrek door je hoofd? Dan heb je – net als vele anderen – last van vakantiestress. Een vreemde combinatie, want bij vakantie hoort eigenlijk ontspanning en rust. Even geen werk en geen verplichtingen. Daarom heeft Zilveren Kruis de handigste tips op een rijtje gezet. Zo weet je hoe je goed voorbereid weg kunt gaan, zonder spanning en stress. Fijne vakantie!

Bestemming kiezen
Denk goed na over je bestemming en wat het beste bij je past. Houd hierbij ook rekening met de lengte van je vakantie. Ga je maar een weekje weg? Kies er dan voor om dichtbij huis te blijven. Binnen een week heen en terug naar Zuid-Spanje is dan niet zo handig.

Voorbereiding is alles
Ga je een verre reis maken? Neem dan een extra paar vrije dagen op om alle voorbereidingen te treffen. Maar ook voor een korte vakantie is het handig om even vrij te nemen – desnoods een lange middag. Maak een inpaklijst, ga op je gemak naar de winkels om zonnebrand en wat lekkers voor onderweg in te slaan, en check of al je reispapieren compleet zijn. Vraag je buren op tijd om zich te ontfermen over je post, plantjes en eventueel je huisdieren. En ga de avond voor de reis op tijd naar bed, zodat je uitgerust vertrekt.

Neem de tijd om te acclimatiseren
Na een lange reis is het fijn even de tijd te nemen om uit te rusten en te wennen aan je nieuwe omgeving. Ga dus niet meteen een berg beklimmen, maar doe in het begin een beetje rustig aan. Dit voorkomt ruzies, die ontstaan namelijk vaak in de overgangsfase van een druk leven naar een ontspannen vakantie. Gun ook je partner of kinderen de tijd zich aan te passen en ga daarna pas op pad. 

Bespreek je verwachtingen
Sta er ook bij stil wat jij zoekt in een vakantie. Leg dit vervolgens naast de ideeën van jouw reisgenoten. Zijn zij van plan elke dag op het strand te liggen en snuif jij liever wat cultuur op? Geef dat dan vooraf aan. Zo ontstaan er tijdens de vakantie geen irritaties. 

Je vakantie hoeft niet perfect te zijn
Schep geen torenhoge verwachtingen, want dan kan het alleen maar tegenvallen. Laat het toe dat er altijd iets mis kan gaan op een reis. Dikke file op de heenweg? Maak er het beste van en speel een spelletje zoals 'Wie ben ik?' of voer een goed gesprek. Valt het vakantiehuisje tegen? Zie dat dan als een reden om de omgeving goed te verkennen. Op deze manier geniet je het meest van je vakantie, wat er ook gebeurt.

Checklist op je smartphone of tablet
Ben je bang om toch het overzicht kwijt te raken? Download dan gratis App de Vakantiedokter voor je Android- of Apple-toestel. Deze app helpt niet alleen bij medische vragen tijdens je reis, maar geeft ook vóór vertrek advies bij je voorbereiding en over je vakantiebestemming. Hiermee heb je dus altijd een checklist én medische vraagbaak binnen handbereik. Wel zo’n prettig idee, toch?

En wat zijn jouw tips om vakantiestress te voorkomen? Deel ze met ons in een reactie hieronder.

1 Opmerking
Bezoeker

Hallo.

 

Ik woon in Nederland 10 jaar. Mijn geboorteland is Rusland. Ik ga af en toe naar Rusland op vakantie.  Als ik moet gaan naar Schiphol om vliegen. Voor vertrek naar Schiphol ik neem rustgevendetablet. Valeriaan. Om rustig te blijven! En ook paracetomol. Omdat meestal ik krijg wat hoofdpijn. Dat minder hoofdpijn komt ik neem paracetomol. 

 

En misschien maand van te voren ik ga naar site van vliegtuigmaatschappij om alles te weten!! 

 

 Een ik heb weer wat tip gekregen in mijn hoofd. Op site van KLM staat erg handige informatie! Deze informatie heet 

Bereid uw reis voor. Ik vind deze erg informatie erg handig want staan erg handige en belangrijke dingen!!!