Vakantiegangers maken zich steeds vaker zorgen over rabiës

Elk jaar heeft alarmcentrale Eurocross zijn handen vol met het regelen van zorg voor Nederlandse vakantiegangers. Opvallend dit jaar is het aantal vragen omtrent verwonding door een dier. Eurocross-arts Arno Haarlemmer: "Waar we vorig jaar eens per maand een melding kregen van een mogelijke rabiësinfectie, ontvangen we hier nu dagelijks vragen over."

Eurocross ziet elke zomer zo’n beetje dezelfde meldingen voorbijkomen. Ongevallen, maagdarminfecties en oorontstekingen voeren de boventoon. Dit jaar zijn er echter opvallend veel vragen over mogelijke rabiësinfecties.

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een virusinfectie van het zenuwstelsel die ontstaat wanneer iemand wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een met rabiës besmet dier. Haarlemmer: "We ontvangen vooral veel meldingen van patiënten die zijn gebeten door een aap. Maar ook vleermuizen, honden en katten kunnen het rabiësvirus bij zich dragen."

Loslopende apen

De Eurocross-arts herinnert zich een bezorgd telefoontje van een Nederlandse toerist die in Thailand een park met loslopende apen had bezocht. "De jongen had eten bij zich. Eén van de apen beet hem en liet een akelige wond achter in zijn arm. Nadat hij van de schrik was bekomen, belde hij gelukkig meteen met ons." Bij verwonding door een dier in het buitenland kan er namelijk sprake zijn van een rabiësinfectie.

Vaccinatie

Indien je wordt gebeten door een dier met rabiës, is tijdig starten met vaccinatie letterlijk van levensbelang. Doe je dit niet, dan kun je aan de infectie overlijden. Daarom doe je er verstandig aan om meteen de hulpverlening van Eurocross in te schakelen.

Als je met Eurocross belt, onderzoeken zij eerst of je moet worden gevaccineerd. Bij twijfel overlegt de Eurocross-arts met een specialist bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die wereldwijd zicht heeft op de actuele situatie met rabiës bij dieren. Wordt vaccinatie aangeraden, dan zoekt Eurocross naar een ziekenhuis in de buurt dat het vaccin op de plank heeft liggen. En als het geneesmiddel daar niet voorhanden is, regelen zij vervoer naar een verder gelegen kliniek of zo nodig terug naar huis. Bij rabiësinfectie is het namelijk ontzettend belangrijk dat je binnen afzienbare tijd wordt behandeld.

"Met de jongen in Thailand is het gelukkig goed gekomen. Hij werd door ons meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis verwezen voor een vaccinatieprogramma. Door dit snelle ingrijpen bleven de gevolgen van een mogelijke rabiësinfectie achterwege."

Reisverzekering

Hoewel Eurocross je altijd helpt bij problemen in het buitenland, is de hulpverlening niet automatisch verzekerd. Zilveren Kruis adviseert daarom om goed verzekerd op reis te gaan. Alleen met een reisverzekering worden bepaalde aanvullende diensten vergoed, zoals een vervroegde vlucht naar huis. Dat kan van pas komen bij een verdachte dierenbeet in het buitenland.

Ben jij weleens gebeten door een dier in het buitenland? Deel je ervaring met andere lezers in een reactie hieronder.

Lees ook: Goed voorbereid op vakantie: 5 dingen die je niet moet vergeten