Tips om goed geïnformeerd de spreekkamer uit te lopen

Een doktersgesprek is niet altijd even makkelijk. In een korte tijd geeft je arts veel informatie, soms met moeilijke woorden die je niet begrijpt. Misschien krijg je zelfs wel slecht nieuws, waardoor je even helemaal van de kaart bent. En voor je het weet sta je weer buiten, zonder dat je al je vragen hebt gesteld. Hoe kun je je voorbereiden op een doktersafspraak, zodat je achteraf wél precies weet waar je aan toe bent? Volg onze tips en je stapt goed geïnformeerd de spreekkamer uit.

1. Bedenk vooraf wat je wilt vragen

Als je onvoorbereid naar een doktersafspraak gaat, is de kans groot dat je iets vergeet te vertellen of te vragen. Maak daarom vooraf een lijstje met wat je allemaal kwijt wilt aan je arts en controleer aan het einde van het gesprek of je alles hebt genoemd. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke dingen overslaat.

2. Zeg het meteen als je iets niet snapt

In een gesprek met je arts krijg je vaak veel nieuwe informatie. En daar zitten soms ook medische termen bij die je niet kent. Als je hierdoor even niet meer weet waar het over gaat, zeg het dan meteen tegen je arts. Je stelt heus geen domme vragen. Het doel van het gesprek is immers dat jij weet wat er met je aan de hand is. Als je hier wat extra vragen voor moet stellen, is dat helemaal niet erg.

3. Vraag je arts waar je informatie over je ziekte kunt nalezen

Als je bij een doktersbezoek hebt gehoord dat je ziek bent, wil je hier misschien nog meer over lezen. Vraag je arts dan welke betrouwbare websites je kunt bezoeken en waar je op moet letten als je informatie zoekt. Zo voorkom je dat je onnodig bang wordt voor een ernstige of uitzonderlijke variant van de ziekte, die jij helemaal niet hebt.

4. Neem iemand mee naar het gesprek

Het kan prettig zijn om een familielid, vriend of buurman mee te nemen naar de doktersafspraak. Twee mensen horen en onthouden namelijk meer dan één. Als je niemand hebt om mee te nemen, kun je ook samen met een co-patiënt gaan. Dit is een vrijwilliger die getraind is om mee te luisteren tijdens moeilijke gesprekken en om vragen te stellen die jij misschien vergeet. Als je dit niet fijn vindt, kun je de arts ook vragen of je het gesprek mag opnemen, dan kun je het later nog een keer terug luisteren.

En hoe zorg jij dat je niets vergeet tijdens een doktersafspraak? Deel jouw tips met andere community-leden op ons forum.

4 Opmerkingen
Lid verzekerdenraad

hoi,

 

eerder inderdaad al wel het boodschappenlijstje mee genomen, werkt goed.

laatste keer bij de orthopedisch chirurg maar even de opnamefunctie van mobiele telefoon gebruikt.

puur om nog even terug te kunnen luisteren, verder niet met bijbedoelingen, dus voor eigen gebruik.

niet uit wantrouwen tov de arts, maar gewoon omdat je geheugen je best wel eens in de steek laat voor wat er exact is gezegd

Medewerker

@diadino24,

 

erg goede tip! Zelf heb ik er ook wel eens aan gedacht maar uiteindelijk toch niet gedaan. Ik denk inderdaad om de behandelaar niet het gevoel te geven dat je hem wantrouwt, hoe stom dat ook klinkt.

 

Hoe reageerde de orthopedisch chirurg bij jou?

Lid verzekerdenraad

stukje wantrouwen snap ik helemaal michiel,

ik had de audiorecorder al aanstaan voor hij de spreekkamer in kwam, niet helemaal netjes, maar ik denk dat als ik het hem had uitgelegd dat het niet uit wantrouwen tov hem is, maar puur om mijn eigen geheugen aan te vullen, dat hij er geen bezwaar tegen zou hebben.
ik merk namelijk wel dat onbelangrike dingen uit het gesprek meer blijven hangen dan juist de belangrijke dingen.

zo weet ik niet exact te reproduceren met welke restklachten ik weer terug zou moeten komen na 6 weken, maar wel met welke foute quote hij het gesprek begon, hij zei "diabeten zijn onbetrouwbaar", goeie binnenkomer, ik snapte hem gelukkig gelijk, maar menigeen zou zich rot schrikken over zo'n uitspraak.

daarna nuanceerde hij die uitspraak natuurlijk wel even.

 

beste zou zijn om even te melden dat je graag het gesprek op wil nemen voor eigen gebruik, 

de essentie uit het gesprek halen en vervolgens de opname te wissen.

 

 

Medewerker

Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat zo'n uitspraak wel even blijft hangen ja.

 

Naast een foute quote van een specialist kan ik het natuurlijk ook zo zijn dat je erg slecht nieuws te horen krijgt waardoor je wereld even stilstaat en verder niks meer hoort. In'zo'n geval lijkt me een opname ook erg prettig.

 

Maar zoals je al aangeeft lijkt het me inderdaad goed om het vooraf even te melden. Ben benieuwd wat de reactie is van de specialist, mocht ik weer naar het ziekenhuis moeten.