Tekenbeet? Weet wat te doen!

Picknicken, een boswandeling maken of naar het stadspark. Veel mensen kiezen voor de buitenlucht in de warme zomermaanden. Fijn ook voor de teek, een klein spinachtig beestje, want die ontvangt je daar met open armen. Bijt hij zich bloeddorstig vast op je huid, dan is er een kleine kans dat je de ziekte van Lyme oploopt. Snel in actie komen is dus ontzettend belangrijk. Lees hier wat je doet na een tekenbeet en hoe je er een voorkomt.

De teek zal in juli naar verwachting een half miljoen mensen bijten. Een recordaantal, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Jij kunt ook het doelwit worden van dit geniepige bloedzuigertje. Vooral als je je begeeft in het groen. Het bos, de duinen, maar ook het stadsplantsoen en de eigen tuin zijn voorbeelden van plekken waar teken op je kunnen kruipen.

Niet altijd onschuldig

Een tekenbeet voel je nauwelijks en lijkt onschuldig, maar vergis je niet. Sommige teken dragen namelijk de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als besmetting met deze bacterie onopgemerkt en onbehandeld blijft, kan het je centrale zenuwstelsel, gewrichten en hart aantasten. Je doet er dus verstandig aan alert te zijn en snel in actie te komen na een tekenbeet. Hoe langer een teek in je huid zit, hoe groter de kans is dat hij ziekteverwekkers overbrengt.

Daarom drie adviezen. Zo weet je precies wat je moet doen na een tekenbeet:

1. Gebruik een pincet

Als je een teek op je huid ontdekt, verwijder hem dan meteen. Dat lukt het beste met een pincet of een goede tekentang. Pak de teek bij de kop – dus niet het lichaam – en trek hem in één rechte beweging langzaam los. Je hoeft de teek niet te draaien. Maak daarna de plek schoon om een infectie te voorkomen. Gebruik nooit een brandende sigaret of een verdovend middel, zoals alcohol, om van het vastgebeten beestje af te komen. Dit verhoogt juist de kans dat ‘ie je besmet.

2. Maak een notitie

Elke keer dat je een teek verwijdert, schrijf je op waar hij zat, wanneer je hem verwijderde, en waar en wanneer je de tekenbeet opliep. Je kunt ook een foto maken van het wondje met je digitale camera of telefoon. Dit kan later van pas komen bij de dokter, als je symptomen herkent van besmetting met de Borrelia-bacterie.

3. Hou de tekenbeet in de gaten

Kijk in de eerste weken regelmatig hoe de schoongemaakte tekenbeet zich ontwikkelt. Meestal verdwijnt het wondje gewoon. Maar soms verschijnt er een rode, ringvormige vlek op de huid een bekend signaal van de ziekte van Lyme. Toch kun je de ziekte ook oplopen zónder dat je huid verkleurt. Let dus ook op andere symptomen, zoals grieperigheid. Ga in deze gevallen altijd langs de huisarts. Die kan je onderzoeken en, in het geval van Lyme, de ziekte behandelen met een antibioticakuur. Dit valt gewoon onder de basisverzekering.

Liever voorkomen

Je weet nu waar je op moet letten na een tekenbeet. Maar veel liever voorkom je dat het bijtgrage beestje toeslaat, toch? Let dan hier op:

  • Wees je bewust waar teken op de loer kunnen liggen: in het hoge gras, de dichtbegroeide natuur, maar bijvoorbeeld ook in je eigen tuin.
  • Bedek delen van je huid die een gemakkelijk doelwit vormen (dichte schoenen, hoge sokken).
  • Draag lichte kleding waarop teken eenvoudiger zijn te ontdekken voordat ze op je huid kruipen.
  • Smeer je in met een insectwerend middel met de juiste concentratie DEET.
  • Kijk jezelf (en anderen) aan het einde van de dag goed na. Teken verstoppen zich vaak op warme plekjes zoals de oksels, knieholtes, liesstreek, achter de oren en rond de haargrens.

Zien wij een belangrijke tip over het hoofd? Laat het weten in een reactie hieronder!

13 Opmerkingen
Lidewij B
Niet van toepassing
Beste redactie, Fijn om te zien dat ook jullie aandacht geven en mensen waarschuwen voor tekenbeten. Maar zo'n 50% van de besmette gevallen krijgt een rode kring (EM). Dit weten veel mensen niet en vind ik ook te onduidelijk in jullie tekst. Veel mensen denken: 'geen rode kring? Geen besmetting'. Dit is dus helaas onjuist en is erg belangrijk. Ik hoop erg dat jullie dit zullen verduidelijken in jullie tekst. Groeten, Lidewij
Medewerker

Zoals op twitter ook aangegeven gaan we er naar kijken Lidwij, thanks! Heb je nog meer nuttige tips die je ons kunt vertellen?

Community Manager

Bedankt Lidewij! We hebben dit inderdaad (onbedoeld) wat onderbelicht gelaten. Met jouw input heb ik de tekst iets aangepast. Zo beter?

Jee
Niet van toepassing
Belangrijk is om ook /juist te melden waar de teek vandaan komt. Velen menen dat een teek zich uit de boom in je nek laat vallen.... Je zult toch eerst en vooral moeten weten waar het gevaar zich bevindt!
Niet van toepassing

Een andere wijze van verwijderen: Tekenkaart. Geen kans de teek fijn te knijpen, gewoon eruit schuiven! 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Dat klopt Jee, mis je daarin nog iets aan de uitleg in de blog?

 

Goede tip Netty, heb jij een teek wel eens fijn geknepen met een pincet? En heb je al ervaring met de tekenkaart?

Aggie71
Niet van toepassing

Beste zilveren kruis,

bedankt dat jullie er proberen  om goede info te verstrekken rondom tekenbeten. Als lyme patient ben ik hier erg blij mee. Goede en juiste voorlichting is zooooo belangrijk. Doen jullie ook iets voor de patienten die maar geen of geen goede behandeling krijgen met alle gevolgen van dien....

de lymepatienten zouden erg geholpen zijn als ze eens juist behandelt worden.Imdirect jullie als verzekeraar ook !

kijk naar mezelf, ziek geworden door een tekenbeet waarvan de huisarts zei dat het een muggenallergie was, hij stuurde me telkens weg ondanks dat de plek steeds groter werd. Gevolgen waren verschrikkelijk, uitval hand, evenwichtsproblemen ernstig vermoeid en nog vele andere klachten.Vele specialisten gezien want ik had echt lyme aldus de specialisten, maar ja dat hakt erin aldus die vele specialisten. Revalidatie traject gehad waar ik alleen maar slechter werd.en zelfs gestopt werd door de arts omdat ik zo achteruit ging. Vervolgens eindelijk bij een infectioloog terecht gekomen dankzij de st tekenbeetziekten. En door behandeling opgeknapt. Al die artsen die niks voor me konden doen en me doorverwezen van de ene naar de andere, mag wat kostten. Die mijns inziens enorm voorkomen hadden kunnen worden.Dus ook in de zorgverzekeraarsbelang om een patient goed te helpen...Wat gaan jullie doen ?

Webcare

Hoi Aggie71

Wat leuk dat je op onze community je ervaring deelt. Goed om te horen dat jij inmiddels de juiste behandeling hebt gevonden bij de infectioloog.

Wat deed hij precies waardoor je opknapte? En welke rol zie je voor ons als zorgverzekeraar om hier voorlichting in te geven?

Aggie71
Niet van toepassing

Beste zilveren kruis,

 

Aangezien jullie een zorgverzekering zijn, zouden jullie om te beginnen kunnen helpen om de juiste zorg bij deze groep patienten terecht komt. En niet deze groep afschepen met nee t is geen lyme, t zijn restverschijnselen, lyme hakt erin, t heeft tijd nodig.Neem deze groep patienten serieus. Zorg dat huisartsen goed ingelicht zijn , voorlichting juiste voorlichting, raadpleeg daarvoor lymevereniging of stichting tekenbeetziekten.

ik heb enorm geluk gehad met mijn infectioloog en deze man verdient wat mij betreft een lintje. K kreeg infuusbehandeling ceftriaxon en daarna nog ab en cystebrekers en ik knapte enorm op ! Ik kreeg excuses van revalidatiearts, neuroloog, huisarts, maar mijn verhaal staat niet op zich...

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Fijn om te zien dat het voor jou in ieder geval is goed gekomen Aggie! Ik begrijp dat het noodzakelijk is dat de juiste diagnose word gesteld en dat mensen met de ziekte van Lyme de juiste zorg krijgen. 

 

We vinden het in ieder geval belangrijk om de boodschap op deze manier uit te dragen. Het lastige met voorlichting voor (huis)artsen is wel dat we vanuit onze rol absoluut niet op de stoel van de arts moeten gaan zitten. Wellicht dat de lymevereniging daar een rol in kan spelen? 

Debutant

Beste mensen,

Alles mooi en wel maar ik ben veel in Tsjechie en daar is het heel normaal dat mensen zich laten in-enten tegen tekenbeten, het zijn vooral de mensen die veelvuldig in de natuur vertoeven.

De kosten voor enting worden daar door het ziekenfonds totaal vergoed.

Men zou hier veel beter de mensen kunnen aanraden om zich te laten in-enten en zo veel narigheid kunnen voorkomen.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Goede tip van buiten de landgrenzen Paul2016! Leuk om dit idee voor te stellen op onze 'Denk Mee' pagina Dan kunnen mensen hierop stemmen en nemen wij het voorstel in overweging. Anton

Webcare

"Twee miljoen euro subsidie voor test die Lyme al vroeg op kan sporen"

 

RTL Nieuwsbericht van 28/7

Interesse om dit bericht te lezen? Jullie reacties zijn welkom. Je vindt onderaan ook de link naar een ander artikel op ons forum over dit item.

http://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/twee-miljoen-euro-subsidie-voor-test-die-lyme-al-vroeg-op-kan-spo...

 

https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Gezond-leven/Week-van-de-Teek/m-p/3436/highlight/false#M359