Stress? Hoge bloeddruk? Vaker lachen is het advies

Wanneer barstte jij voor het laatst in lachen uit? Of rolden de tranen over je wangen van plezier? Dat kan zomaar een poosje geleden zijn, want zoveel doen we het niet meer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat volwassenen slechts 10 tot 15 keer per dag lachen, terwijl kinderen dit zo’n 300 tot 400 keer per dag doen. En lachen is juist ontzettend gezond. Het vermindert stress, verlaagt de bloeddruk en werkt aanstekelijk op de mensen om je heen. Daarom helpt lachtrainer Marnix Lamers mensen meer te lachen. Zilveren Kruis stelde hem een aantal prangende vragen.

Het aantal lachtrainers in Nederland lijkt toe te nemen. Zijn wij dan zo’n nukkig volkje?

Lamers: "Dat valt wel mee. Maar ik denk wel dat Nederlanders meer kunnen lachen en meer kunnen ontdekken hoe lachen werkt. Hoe mooi en simpel het is. Lachen is een schat in onszelf."

Hoe weet je eigenlijk dat je te weinig lacht?

"Daar zijn geen regels voor. Het verschilt per persoon. Er zijn veel mensen heel gelukkig zonder dat ze opvallend vaak lachen. Toch geloof ik dat je echt iets mist als je weinig lacht – een mate van vrolijkheid, vreugde en ontspanning."

Wat levert meer lachen ons dan op?

"Lachen is een onderschat medicijn en instrument. Zo heeft het een positieve werking op je lichaam: het biedt ontspanning, breekt stresshormonen snel af, maakt het 'gelukshormoon' endorfine aan en bevordert de bloedsomloop. Daarnaast helpt het vastzittende emoties los te laten. Ook leer je anders naar de wereld te kijken, en dat helpt 'problemen' te relativeren. Ten slotte maakt lachen je socialer. Het verbindt mensen met elkaar."

Welke rol speel jij hierin als lachtrainer?

"Ik laat mensen lekker voluit lachen, en help ze bij het wegnemen van blokkades. Zo kunnen ze profiteren van alles wat de lach te bieden heeft. Om dit op gang te krijgen, gebruik ik korte oefeningen en spelvormen. Sommige zeer uitbundig, andere speels en gek, andere weer rustiger. Alles is totaal ongeforceerd."

Maar een lach moet toch juist spontaan komen, bijvoorbeeld na een goede grap?

"Nee, dat is een groot misverstand. Je kunt ook zonder aanleiding een lach stimuleren en aanzwengelen. Dit werkt vaak door in een ‘echte’ lach. Zeker in een groep. Bij een grap moet je maar afwachten of iemand het leuk vindt. Bovendien lach je bij een grap om iets of iemand, en dat werkt niet altijd verbindend. Lachen zonder reden is dus het uitgangspunt, zonder er te veel bij na te denken. Dit brengt echt altijd een lachgolf teweeg."

Vaker lachen is dus aan te leren?

"Ja, absoluut. Het vraagt eigenlijk alleen maar dat iemand ervoor openstaat. Soms hoor ik in mijn workshops wel eens: 'Oké, nou leer ons maar lachen'. Maar zo werkt het niet. Lachen kan iedereen sinds zijn geboorte. Het gaat erom dat je het toelaat."

Hoe kan iemand zelf anderen helpen vaker te lachen?

"Heel simpel: lach zelf veel. Straal het uit, want dat is zeer aanstekelijk. Ga regelmatig 'zomaar' lachen. Een andere tip is om mensen vragen te stellen die inspelen op blijheid en vrolijkheid, zoals: ‘Waar werd jij vanochtend nou echt blij van?’ En durf eens wat vaker gek te doen en maak grapjes."

Lachen Nederlanders te weinig? Marnix heeft er een topic over geopend en praat daar graag met je verder.