Stoppen met roken lukt meestal met professionele hulp

Een sigaretje na het eten, tijdens het uitgaan of bij een kopje koffie. Voor sommige rokers staat 'ie niet ter discussie. Maar er is ook een groep rokers die wel denkt aan stoppen. Helaas slagen zij er vaak niet zelf in om die laatste peuk uit te drukken. Hulp bij stoppen met roken blijkt dan effectief. Denk jij er ook over om te stoppen met roken? Lees dan hier waarom het verstandig is dit niet op eigen houtje te doen.

Mensen die regelmatig een sigaret opsteken doen dat veelal op vaste momenten van de dag. Een gewoonte die wordt gekoppeld aan herhaalde situaties en emoties. Ook de hersenen raken hier aan gewend, waardoor je telkens zin krijgt in een sigaret. Zomaar stoppen met roken is voor de hersenen geen optie.

Trots

Henriëtte (51) weet er alles van. Zij rookte 34 jaar, maar besloot begin dit jaar te stoppen. De eerste twee weken na haar laatste sigaret waren ontzettend moeilijk. Ze voelde telkens de behoefte om er eentje op te steken. "Het hielp dan om een paar keer diep adem te halen en vervolgens snel afleiding te zoeken. Ook hield ik me steeds de redenen voor waarom ik wilde stoppen." Na de tweede week werd Henriëtte's verlangen om te roken minder en leek de eerste belangrijke horde te zijn genomen. “Ik ben trots op mezelf, en vooral ook verbaasd dat het mij gelukt is. De mentale steun van mijn stoppen-met-roken-groepje maakte hierbij echt het verschil."

Herstel na twintig minuten

Als je enkele rookvrije weken achter de rug hebt, zoals Henriëtte, maak je al grote stappen op het gebied van je gezondheid. Al twintig minuten na de laatste sigaret worden je bloeddruk en hartslag weer normaal en verbetert de bloedsomloop in je handen en voeten. En de verbetering gaat verder. Na 48 uur is je lichaam al vrij van nicotine en nemen je reuk- en smaakvermogen toe. Na drie tot negen maanden verminderen ademhalingsproblemen en neemt je longinhoud toe. En na vijf tot tien jaar halveert de kans op een hartaanval en longkanker.

Hulpprogramma’s

Als je wilt stoppen met roken, lukt dat vaak beter met professionele hulp. Maar wie overweegt te stoppen, weet vaak niet dat hulpprogramma’s bestaan. Of neemt niet de stap om het te proberen. Een gemiste kans. Gewoonlijk zie je dat veel deelnemers van een groepstraining succesvol stoppen met roken. En na de stopdatum kan begeleiding door een leefstijlcoach helpen om niet terug te vallen in oude gewoonten.

Eigen risico Bovendien is professionele begeleiding bij stoppen met roken kosteloos bij zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft. De basisverzekering vergoedt namelijk één hulpprogramma per jaar. En je betaalt hiervoor bij Zilveren Kruis, als een van de weinige zorgverzekeraars, ook geen eigen risico. Je betaalt alleen eigen risico voor eventuele nicotinevervangende medicatie die vergoed wordt.

Daarnaast kun je met de meeste aanvullende verzekeringen van Zilveren Kruis ook een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor onder meer de Allen Carr-methode of lasertherapie.

Ook van plan om tijdens 'Stoptober' je laatste sigaret uit te drukken? We zijn benieuwd naar jouw aanpak en ervaringen. Veel succes!

Lees ook: "De e-sigaret: belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij"

3 Opmerkingen
Vaste bezoeker

Na 43 jaar was 't de hoogste tijd om te gaan stoppen. Het moest al veel eerder natuurlijk. Iedere roker weet dat. En, iedere roker wil heel graag stoppen. Alleen is toegeven zo moeilijk. Mijn stoppen is over één week, twee jaar geleden. Man, was was 't lastig. Van pleisters rookte ik nóg meer (ik rookte sigaren over de longen-erg fout). Met behulp van hulpverlening binnen onze huisartsenpraktijd én met het "medicijn" Champix ging het gemakkelijker. De eerste dagen zijn hell. Dat weet je. Toch, ná een dag of 4 is de drang minder. En dat gaat steeds sneller. Houd je aan ALLE afspraken en volg het strakke schema. Na 3 maanden was ik clean. Wel ondertussen begeleiding gehad, geprekken gevoerd. Had ik écht nodig. Ik ben er vanaf. Hoera! Maar wel lichamelijk. Geestelijk kom ik er nooit meer vanaf. Als ik in de stad loop achter een heer welke een sigaar rook, heb ik de neiging om hem helemaal te volgen totdat die peuk op is. Heerlijk. Maar zelf weer gaan beginnen: nee. De voordelen zijn toch veel groter dan de nadelen. Je reukvermogen komt heel snel terug. Het piepen van je ademhaling in bed is weg. Wow. Dat is al een ervaring. In de lift de mensen ruiken die net vóór jou daar gestaan hebben omdat ze buiten even een peukje moesten doen. Zonder schaamtegevoel naar je tandarts gaan. Hoe cool is dat. En dan ook nog behandingen ondergaan om je gebit eens flink te renoveren. En.....betaald van het geld dat ik uitspaarde van het NIET-roken. Kunst was om mijzelf elke maand te belonen. Elke maand het uitgespaarde rookgeld (100 euro) automatisch op een aparte rekening te zetten en er leuke of nuttige dingen mee te gaan doen. Zoals deze tandsartsbehandelingen. Dus heb je plannen en wil je zelf ECHT (voorwaarde) én je wilt hulp. Ga dan eens met je huisarts praten en probeer die hulp te vinden. Wel iemand die weet wat stevig roken inhoudt zodat je op gelijk niveau kunt praten. Man, wat ben ik blij dat ik eraf ben. Zeer aan te bevelen.

Medewerker

Supertips die je deelt, HJE! Praktisch en motiverend.

 

Fijn om te horen wat het je gegeven heeft en dat het voor jou écht gewerkt heeft. Ik kan me voorstellen jouw verhaal andere lezers de moed en motivatie geeft er zelf ook stappen in te nemen.

 

"Stoptober" is een natuurlijk een opstap, maar íeder moment is een goed moment om te beginnen met stoppen!

 

Dankjewel, HJE!

 

Groetjes, Jeroen

Bezoeker

Hallo. Ik heb nooit gerookt en nooit alcohol heb gedronken! Maar dank voor tips!