Stijgende zorgkosten: "Ik kan het niet meer betalen!"

Het mag dan goed gaan met de Nederlandse economie. Dat wil niet zeggen dat iedereen dat ook ervaart. Honderdduizenden mensen voelen alsnog pijn in hun portemonnee. Door stijgende maandlasten of het wegvallen van inkomsten.

Dat laatste overkwam Chris, een alleenstaande moeder die 1.100 euro aan toeslagen en alimentatie kwijtraakte toen haar kinderen 18 werden. Hierdoor kwam ze in de geldproblemen, vertelt ze aan de NOS.

Als je weinig te besteden hebt, dan zijn zorgkosten als een grote donkere wolk boven je hoofd. Je betaalt sowieso elke maand premie. En als je zorg nodig hebt, komt daar vaak het eigen risico nog bovenop. Dan is het niet gek als je je machteloos voelt en je afvraagt: hoe moet ik dit allemaal betalen?

Wat ons opvalt, is dat veel mensen met een klein budget niet weten dat je zorgkosten vaak dragelijker kunt maken. Bijvoorbeeld door een toeslag aan te vragen, slimme tips te volgen en betaalservices te gebruiken. In dit blog zetten we op een rij wat je kunt doen om nooit meer te betalen dan strikt noodzakelijk is. Hopelijk helpt dit om je lasten wat te verlichten!

1. Je hebt misschien recht op zorgtoeslag

In 2019 betaal je bij alle zorgverzekeraars meer premie dan in 2018. Dat is natuurlijk slecht nieuws. Maar vergeet niet dat ook de zorgtoeslag stijgt. Een stijging van maximaal 94 euro per jaar voor eenpersoonshuishoudens en 281 euro per jaar voor meerpersoonshuishoudens.

De zorgtoeslag is het bedrag dat je krijgt om de zorgpremie te kunnen betalen. Je moet dit zelf aanvragen. Hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen, hangt af van je inkomen. Doe een proefberekening en vraag jouw zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. Je kunt zelfs een aanvraag indienen voor het afgelopen jaar.

2. De huisarts is altijd 'gratis'

Laat geld nooit een reden zijn om niet naar de huisarts te gaan. Een normale afspraak op het spreekuur kost je niets extra. Dus als je ergens last van hebt, blijf er alsjeblieft niet mee rondlopen en bezoek je huisarts. Een huisartsconsult valt namelijk niet onder het eigen risico. Let op: als de huisarts een aanvullend onderzoek wil laten doen, zoals bloedonderzoek, dan kost het onderzoek wel geld (als je nog eigen risico hebt).

3. Betaal het eigen risico vooraf in delen

Het eigen risico is het bedrag dat je uit eigen zak betaalt als je een behandeling ondergaat of medicijnen ophaalt. In 2019 blijft het wettelijk verplichte eigen risico 385 euro. Dit is niet gestegen sinds 2016. Wij betalen de rest van je doktersrekeningen, zelfs al kost je operatie tienduizenden euro’s. (Let op: dit geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. En in sommige gevallen betaal je ook een wettelijke eigen bijdrage, zoals bij kraamzorg of de aanschaf van een hoortoestel.)

Je wordt natuurlijk niet graag verrast door een rekening van 385 euro. Veel mensen kunnen dit bedrag niet in één keer kwijt. Daarom kun je bij Zilveren Kruis het eigen risico vooraf in delen betalen. Vraag dit uiterlijk 31 januari 2019 aan. Dan schrijven wij tussen februari en november elke maand 38,50 euro af (bovenop je zorgpremie). Zo betaal je elke maand iets meer, maar krijg je ook nooit meer een onverwachte torenhoge rekening van het eigen risico. Als je weinig of geen zorg gebruikt, krijg je het overgebleven bedrag gewoon terug.

4. Bekijk vooraf hoeveel een behandeling kost

Voor veel standaard ingrepen en onderzoeken, zoals een röntgenfoto, een echo en bloedonderzoek, gelden vaste prijzen die niet veel verschillen per zorgverlener. Je kunt deze prijzen vaak gewoon opzoeken. Handig om alvast te weten, want de eerste 385 euro van de zorg uit de basisverzekering betaal je zelf – het eigen risico.

Wij hebben het gemakkelijk voor je gemaakt. In de Zorgverkenner vind je de prijs van jouw behandeling of onderzoek bij verschillende ziekenhuizen en andere zorgverleners.

De Zorgverkenner toont (nog) niet van alle behandelingen de prijs, zoals die van ingrijpende operaties. Daarbij is de prijs vooraf moeilijk vast te stellen. Bel in dat geval gratis met de Zorgcoach. Die kan helpen een inschatting te doen van de kosten.

5. Een oplossing voor als betalen echt even niet gaat

Zelfs als je bovenstaande tips volgt, kan het toch gebeuren dat je een keer de rekening niet kunt betalen. Of dat je door persoonlijke omstandigheden een betalingsachterstand oploopt. Daar zit jij natuurlijk ook niet op te wachten. We gooien dan graag een reddingsboei naar je uit, in de vorm van een betalingsregeling. Hiermee kun je een bedrag dat je nu niet kunt betalen, uitsmeren over 12 maanden. Dit kost je niets extra.

We begrijpen dat het niet leuk is om hulp te moeten vragen bij betaalproblemen. Toch dringen we erop aan om meteen in actie te komen als je even krap zit. Vraag zelf een betalingsregeling aan op onze website. Of bel ons met je vragen. Dan denken we met je mee en zoeken we naar een passende oplossing. Zo voorkom je dat je achterstand verder oploopt en de situatie erger wordt.

Samengevat

De zorg in Nederland is van hoge kwaliteit, maar dat kost natuurlijk wel geld. Geld dat we met z’n allen opbrengen via de premie en het eigen risico. Voor de een is dat gemakkelijker dan de ander. Zijn de maandelijkse zorgkosten voor jou een (te) grote uitgave, check dan of je alle tips in dit blog al hebt gevolgd. Nog eens kort opgesomd:

  • Check of je met jouw inkomen recht hebt op zorgtoeslag bij de Belastingdienst. Deze houdt je zorgpremie betaalbaar.
  • Ga gewoon langs bij de huisarts als je ergens last van hebt. Een normaal consult kost je niets extra (vervolgonderzoek mogelijk wel).
  • Voorkom hoge rekeningen die je overvallen. Betaal je eigen risico vooraf in delen, als je dat prettiger vindt.
  • Kijk vooraf wat je behandeling of onderzoek gaat kosten. Gebruik hiervoor de Zorgverkenner of bel de Zorgcoach voor advies.
  • Wacht niet te lang met het aanvragen van een betalingsregeling als je even krap bij kas zit. Zo voorkom je dat het erger wordt.
1 Opmerking
Starter

WOORDEN GEEN DADEN ALLES **** IN DE RUIMTE VAN DIT KABINET