Steeds meer bijziende kinderen door gebruik tablets

De smartphone, tablet en computer zijn niet meer uit ons leven weg te denken. En ook niet uit die van onze kinderen. Maar volgens onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam leidt deze nieuwe technologie ertoe dat steeds meer kinderen een bril nodig hebben, omdat ze bijziend zijn.

Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd en is een afwijking aan het oog. Wie bijziend is, kan dingen van dichtbij goed zien, maar niet van veraf. Heb je eenmaal last van bijziendheid, dan gaat dit niet meer weg. De aandoening ontstaat meestal in de periode tussen het 10e en 25e levensjaar. Simpele dingen zoals ondertiteling op de televisie of borden langs de weg worden dan moeilijk om te lezen.

Bijziendheid bij kinderen neemt toe

Uit onderzoek blijkt nu dat bijziendheid ook steeds vaker voorkomt bij hele jonge kinderen. Vijfduizend Rotterdamse kinderen van zes jaar werden onderzocht en de resultaten zijn niet best. Al 2,5 procent van hen is bijziend. En volgens onderzoeker Roelof Polling gaat dit aantal alleen maar toenemen. Hij waarschuwt: als we zo doorgaan, heeft straks de helft van alle kinderen rond hun twintigste een ernstige oogafwijking.

Telefoons, tablets en computers

Dat bijziendheid onder kinderen steeds meer voorkomt, heeft te maken met het feit dat ze minder buiten spelen en steeds vaker naar een schermpje staren. Wanneer je naar het scherm van een telefoon, tablet of computer kijkt, dan stelt je oog scherp op één punt dat behoorlijk dichtbij is. Daaromheen ziet het vooral wazige contouren. Houd je dit blikveld langer dan een half uur vast, dan probeert je oog scherp te stellen op die wazige vormen. Het oog wil namelijk meer zien en past daarom zijn vorm aan. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je oog gewend raakt aan deze ‘leesstand’.

Voor kinderen geldt de kans dat hun ogen permanent in de leesstand gaan, het meest. Hun ogen zijn namelijk in ontwikkeling en de vorm ervan verandert nog sterk. Voor hen is het daarom belangrijk om voldoende af te wisselen. Doen ze dit niet, dan groeien ze als het ware op met een achterstand.

Meer buitenspelen

Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van tablets en telefoons. Polling adviseert bijvoorbeeld om kinderen niet langer dan een half uur aaneengesloten achter een beeldscherm te laten zitten, waarbij het scherm ook nog eens minstens 30 centimeter ver weg staat. Dit advies zouden kinderen moeten handhaven tot ze 21 zijn, daarna ontwikkelen de ogen niet meer zo sterk.

infographic-tabletogen.png

Behalve een goede leesafstand, is ook buitenspelen belangrijk om gezonde ogen te houden. Daglicht verkleint namelijk de kans op bijziendheid. Niet voor niets adviseren de onderzoekers in Rotterdam dat kinderen minimaal twee uur per dag buiten moeten zijn. Dus tablet weg en jas aan, hup naar buiten!

Hoe laat jij je kinderen omgaan met tablets en telefoons? Deel je ervaring hieronder.