Sneller aan de beurt bij een online psycholoog

Als je somber bent of angst ervaart en je krijgt een doorverwijzing voor therapie, dan moet je daar waarschijnlijk op wachten. De agenda’s van de meeste psychologen zitten namelijk bomvol. Toch zijn er mensen die in een vergelijkbare situatie zitten en meteen aan de beurt zijn. Ze hoeven er niet eens de deur voor uit. En hun psycholoog is zelfs ’s nachts bereikbaar. Deze mensen volgen hun therapie namelijk bij een online psycholoog. Jij wilt deze voordelen vast ook! Lees in dit blog hoe je dat voor elkaar krijgt via online therapie.

Vaker naar huisarts voor psychisch probleem
Het percentage volwassenen dat contact had met de huisarts wegens psychische en sociale problemen is tussen 2011 en 2017 toegenomen van 12 naar 18 procent, aldus onderzoeksinstituut Nivel. De Zorgcoach van Zilveren Kruis bevestigen dat er vaker een beroep op hen gedaan wordt. In 2018 belden zesduizend mensen onze Zorgcoach om hulp te krijgen bij het vinden bij een psycholoog of psychotherapeut. Inmiddels zijn er wachtlijsten voor  geestelijke gezondheidszorg ontstaan. 

Met online therapie sneller geholpen
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in nieuwe manieren om in contact te komen met zorgverleners. Bijvoorbeeld door over je klachten te appen, e-mailen of videobellen. Zo is het nu ook mogelijk om voor psychische problemen online therapie te volgen. Met een psycholoog. Dat kan waar en wanneer jij dat wilt.  En je bent bijna altijd eerder aan de beurt dan met een afspraak op de praktijk. 

Online therapie kan overal en altijd
Je behandeling begint soms al binnen twee werkdagen. Daarnaast heeft online therapie als voordeel dat je geen reistijd en reiskosten hebt, want je volgt de behandeling thuis. Of waar je maar wilt. Zo is de zorg altijd dichtbij. Dit voordeel geldt natuurlijk ook voor de psycholoog met wie je in gesprek bent. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ’s avonds om 11 uur in gesprek te zijn met een Nederlands sprekende psycholoog aan de andere kant de wereld. 

Hoe weet je of je in aanmerking komt voor online therapie?
Natuurlijk is jouw huisarts de eerste persoon om mee te overleggen over je klachten. Vindt  de huisarts behandeling door een psycholoog noodzakelijk, dan kan onze Zorgcoach je helpen om zorg op maat te vinden. In een persoonlijk gesprek met onze Zorgcoach heb je al snel duidelijk of een online behandeling bij jouw zorgvraag past. Als dat zo is, bespreekt de Zorgcoach de vervolgstappen met jou. En verwijst je door naar een zorgverlener waarmee Zilveren Kruis samenwerkt. Op dit moment zijn dat DiSofa, Interapy en Mentaal Beter Digitaal. Deze zorgverleners werken met BIG geregistreerde en gecertificeerde GZ-psychologen. 

Online therapie is niet voor iedereen
Veel psychische klachten kunnen worden behandeld via online therapie, maar niet alle. Sommige stoornissen vragen om speciale aandacht. Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst medicatie krijgt is het beter als de psychiater je ook ziet. Dan is het beter om een bezoek te brengen aan de praktijk van de psycholoog. Je huisarts vertelt wat jij het beste kunt doen in jouw situatie. En bij het telefonische intake gesprek komt dit ook aan de orde. Zodat jij je verzekerd weet van de juiste zorg! 

Eigen risico
Start je na de intake met een online behandeling? Dan valt  de verdere behandeling onder de vergoeding ‘Basis GGZ’. Let dus op: hierbij geldt het eigen risico. 

Wat vinden ervaringsdeskundigen van deze vorm van  behandelen?
Wil je weten hoe anderen online therapie hebben ervaren? Lees dan wat mensen zelf zeggen. Voor jou gemak staan hier alvast linkjes naar reacties van deze ervaringsdeskundigen bij Disofa, Interapy en Mentaal Beter Digitaal

We zijn erg benieuwd wat jij vindt!
Zou jij online therapie overwegen? Wat is jouw ervaring met een behandeling volgen via het internet? Deel het hieronder:

 

18 Opmerkingen
Vertrouwd gezicht

Dit is een behoorlijk lastige vraag, al is het maar om zo openlijk te schrijven dat je psychologische ondersteuning nodig hebt.

 

Ik heb deze ondersteuning nodig door een langdurige situatie in mijn prive sfeer.

Fysiek naar een ondersteuner gaan zie ik voor mij zelf als even ontsnappen aan de situatie en werken aan mij zelf. Maar zeker ook om manieren aangereikt te krijgen met bepaalde situaties om te gaan. Helaas is er tijdens de therapie gebleken dat ik ook ptss heb. Hierdoor heb ik sGGZ nodig.

Ik weet niet of ik online of per telefoon mij zelf zo had laten zien. Face to face laat je toch letterlijk meer zien.

Maar ik zou mij kunnen voorstellen dat er mensen zijn welke de stap naar een fysieke ondersteuner eng of lastig vinden. Denk bijvoorbeeld aan mensen welke slecht ter been zijn.

Stamgast

Het lijkt mij ideaal om online therapie te krijgen. Ben door de Neuroloog door verwezen naar een psychiater meer als een jaar geleden.

Ben 2x bij haar geweest en toen doorverwezen naar de psycholoog .

 

Daar een aantal sessies gehad , maar toen werd ze ziek. Tot heden niets meer gehoord.

 

Omdat het naar iets toegaan heel veel energie van me vraagt en na een sessie nog vermoeider zou dit voor mij een ware oplossing zijn !!

 

Afgelopen week voor controle geweest bij de Neuroloog 

Nu kan ik me aanmelden bij SGGZ maar daar heeft Peter ook ruim 3 maanden moeten wachten, en de wachttijd is daar op het moment ook nog steeds 3 maanden .

 

Dus voor mij zou dit een echte goede oplossing zijn 🌸🌺🌸🌺

 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Wat vervelend @MiekedeZeeuw! Misschien is online therapie ook wel iets voor jou. Dat durf ik natuurlijk niet te bepalen. Ik zal 1 van onze Zorgcoaches vragen of zij even mee willen lezen. Wellicht kan de Zorgcoach jou hierin adviseren.

Expert

Beste @MiekedeZeeuw ,

 

Vervelend om te lezen dat je al zolang bezig bent om behandeld te worden. Ook niet netjes dat je niets meer van je behandelaar hoort.

Ik wil je graag verder helpen en voorkomen dat je nu nog eens 3 maanden moet wachten op een afspraak. We kunnen samen kijken of de online therapie voor jou een passende manier van behandelen is.

 

Zou je mij een privebericht willen sturen met jouw gegevens erin? Je stuurt mij een privebericht  door naast mijn foto/avatar op mijn naam te klikken. Kies vervolgens de roze button "Een bericht verzenden".

Gast

Mijn mening is dat persoonlijk contact nog altijd het beste resultaat geeft. Juist in deze tijd van snelheid en technologie. Maar dan spreek vanuit mijn specialisatie als natuurcounselor- en coach, waar ik juist mensen uit die snelheid en technologie haal om weer rust en balans te vinden ;-) Als pycho-sociaal therapeut begrijp ik dat lange wachttijden geen optie is en dat daar een oplossing voor gevonden moet worden. Online therapie is 1 van die oplossingen, maar alleen bij uiterste noodzaak. Hiervoor zou er een selectie van prioriteiten moeten worden gesteld. Zelf geef ik ook online therapie, maar alleen aan mensen die te ver weg wonen of in het buitenland. En aan mensen die geen 1e graad psychologie nodig hebben. Deze verwijs ik door naar een psycholoog of psychiater in hun eigen woonplaats. Omdenken: het zou ook mogelijk kunnen zijn dat psychologen en/of psychiaters hun clienten, die 'minder' zware problemen hebben, doorsturen naar therapeuten zoals ik. Vaak ligt daar een soort van concurrentiestrijd of onwetendheid, waardoor dit niet gebeurd..helaas. Ik spreek nu als professional, maar ook ik heb ooit in het verleden een psycholoog nodig gehad. En mijn ervaring was niet zo'n succes. Ik voelde geen verbinding en vertrouwen met hem. Je gaat dan ook niet zo gauw op zoek naar iemand die dat wel geeft. Het moet 'klikken'  tussen jou en je therapeut, psycholoog of welke hulpverlener dan ook. Lukt dat als je online hulp ontvangt? Niet altijd, maar dat zou ook life het geval kunnen zijn. Ik heb ook gemerkt dat in deze snelle tijd, al wat aandacht voldoende is voor mensen, een luisterend oor en een nieuw perspectief aangeboord. Daarnaast, mensen communiceren niet alleen met tekst, geluid en beeld. We hebben meer zintuigen dan dat, als therapeut lees ik ook lichaamstaal en gebruik ik ook mijn intuitie. Dat gaat een stuk moeilijker online. Geloof me :-)  Ik denk ook dat mensen dit zelf moeten beslissen, sommigen zijn daarbij gebaat en sommige hebben liever persoonlijk contact. Maar zoals ik al zei, het ligt aan de ernst van de situatie waar zeker rekening mee moet worden gehouden.

Vertrouwd gezicht

@Ernya vanuit mijn perspectief de zogenoemde spijker op de kop.

Vertrouwd gezicht

Eerder reageerde ik op dit onderwerp.

Mijn vrouw krijgt ambulante zorg vanuit oa GGZ en ambulante ondersteuning. Vandaag heeft mijn vrouw een aanbieding gekregen om doormiddel van een tablet met video verbinding op elk moment van de dag 24/7 contact te hebben met een ondersteuner.

Eigenlijk hebben het onderwerp uit dit blog en de aanbieding welke mijn vrouw vandaag aangeboden heeft gekregen raakvlakken. Ik zie de tablet met functie als een zeer grote aanvulling op de zorg en ondersteuning van mijn vrouw. Maar ook voor mij als partner en mantelzorger heeft het grote voordelen en ondersteuning, en dan vooral op psychologisch vlak. Ook ik mag indien nodig gebruik maken van de verbinding om zo ondersteuning te vragen.

Stamgast

Fijn Eric W, dat jullie ook voordeel hebben aan online therapie !.

Zelf heb ik de Therapie met opdrachten online, waar geen beeld bij is . Dit vond/ vindt dit fijner.

 

Hoop dat het jullie helpt om snel contact te hebben in bepaalde situaties.

 

Persoonlijk ervaar ik het heel positief

 

Groetjes .

Mieke

Debutant

Ik sluit mij graag aan bij wat Ernya eerder schreef al heb ik daar nog wel een aanvulling op. Ik ben zelf 15 jaar werkzaam geweest als psychotherapeut binnen zowel de BGGZ als SGGZ. Ik was ook wat huiverig om mijn werk in de behandelkamer om te zetten in een online sessie. Daar ik na 15 jaar meer vrijheid zocht zowel in mijn werk en locatie onafhankelijk wilde werken ben ik enige jaren geleden toch eens gaan experimenteren met online therapie. En ik kan eerlijk zeggen, dat is erg goed gevallen daar veel cliënten hier reeds van hebben kunnen profiteren. Het heeft dusdanig veel voordelen voor de cliënt daar iemand meteen terecht kan en de kwaliteit niet onder doet tov therapie in real life waar iemand gezien de huidige wachtlijsten helaas veel te lang op moet wachten. In de huidige maatschappij staan steeds meer mensen meer en meer onder druk, klachten nemen toe, wachtlijsten zullen helaas daarmee voorlopig niet minder worden. Online therapie biedt daarmee een mooi alternatief en geeft mensen een keus om toch alvast aan de slag te gaan met zijn/haar klachten. De drempel blijft voor velen toch nog groot. Ik hoop dat dit bericht mensen toch wat vertrouwen kan geven het eens te proberen. 

Community Manager

Welkom bij de community, @Claire T ! Mooi om te lezen hoe jij als zorgverlener je ervaringen hier deelt. Ook dat je in het begin wat huiverig was. En wat je ervaringen en gedachten nu zijn bij deze therapie.

Ik eindig mijn reactie door nog even stil te staan bij je laatste stukje. De drempel die voor veel mensen groot is. Dat herken ik wel, ook kijkende naar de andere reactie hier onder dit blog (en het blog zelf). Mooi dat we hier met elke nieuwe reactie steeds meer ervaringen verzamelen. 

@MiekedeZeeuw  @Eric-W  @Ernya Herkennen jullie de drempel? En wat zou voor jullie helpen om die wat meer weg te nemen (of heeft geholpen)? 

Stamgast

Beetje laat , maar toch even een antwoord 😉.

Heb nog steeds heel veel steun aan de therapie online! 

Het voordeel is ook dat je over een onderwerp/ opdracht na kan denken, je hoeft niet gelijk een antwoord te hebben.

Mede omdat cominiceren door de MS moeilijker gaat bij mij is dit echt een hele goede uitkomst.

Je kunt in alle rust op ieder tijdstip aan je therapie werken. 

Voorheen was mijn therapie in het zIekenhuis 1x per week. Maar de belasting voor mij ( aankleden vervoer enz) was te zwaar. En daarbij heb je dan 45 minuten , soms heb je daar voldoende aan maar vaak niet! En het opslaan van de opdrachten en het besproken onderwerp werd niet goed opgeslagen . 

Dit is echt zó ontzettend fijne oplossing voor mij !! 

 

Hoop dat het andere ook zal helpen . Mocht iemand vragen hebben .... ben er voor antwoorden 🌸

 

Community Manager

Hoi Mieke,

 

Een late reactie is ook een reactie! Geen probleem dus :-). Leuk dat je jouw ervaring over online therapie hier deelt.

 

Ik lees in jouw reactie alleen maar voordelen, leuk! Fijn om te lezen dat online therapie voor jou zo goed werkt. Ik begrijp uit jouw reactie dat je het vooral handig vindt dat je de therapie wat beter op je kan laten bezinken. Ook is het een mooie bijkomstigheid dat je zelf kan bepalen op welk tijdstip en waar je aan de therapie werkt.   

 

Super dat je je hulp aanbiedt aan de andere communityleden! Ook leuk voor mensen die in de toekomst nog aanhaken hier. Herkent de rest zich ook in de voordelen van Mieke? Laat het vooral ook weten wanneer je bepaalde nadelen ziet. 

Vertrouwd gezicht

Het topic weer even omhoog halen...

 

Wie had toen dit topic werd geschreven gedacht dat de online psychologische ondersteuning voor dit moment de enige ondersteuning zou zijn die mogelijk is.

Ik heb eerder aangegeven dat dit voor mij geen optie is. Nu blijkt dat " Nood breekt wet" aan de hand is. Ondertussen maak ik veelvuldig gebruik van Online ondersteuning en door middel van telefoon en of beeldbellen.  Het lukt. Voor dit moment kom ik met deze ondersteuning verder.  Het is wennen.

Ik heb wel een zeer groot respect voor de ondersteuners. Ook deze stonden van het een op het andere moment voor een uitdaging.

Gast

Deze week krijg ik voor het eerst digitale ondersteuning vanuit een revalidatiecentrum. Vreemd maar ben benieuwd wat ik ervan vind. Ik heb weleens dat ik een fysieke afspraak omzet naar een belafspraak. In dit geval is het anders , ik heb deze zorgverlener nog nooit gezien of gesproken.

Stamgast

Fijn om te lezen dat het je toch meevalt EricW ! 

Inderdaad nood breekt wetten .

 

Zelf heb ik geen beeld of telefoon therapie, maar online.

Af en toe bellen we met elkaar , maar het meeste is online.

 

Krijg dan opdrachten die ik kopieer en in delen plakt en groter maakt , zodat het voor mij begrijpelijk te lezen is.

Nogmaals fijn dat je er nu ook baat bij hebt in deze moeilijke tijd! Als alles weer “normaal” mag worden ga je dan door met de online therapie Eric ? 

Vertrouwd gezicht

@MiekedeZeeuw de bellen therapie valt mij niet mee, maar zoals geschreven; Nood breekt wet. Zodoende kom ik er voor nu mee uit de voeten.

Qua de online therapie welke ik voor dit moment gebruik: sommige module,s kan ik gebruiken.

 

Het is lastig allemaal. Mijn vrouw is sinds 2 maart opgenomen in een ggz instelling. Dit was hard nodig. De zorg werd gewoon domweg te zwaar. Ik had allerlei plannen om te doen zodra mijn vrouw opgenomen zou worden. De structuur van therapieën, sportcentrum, zwemmen en op bezoek gaan bij mijn vrouw. Dit alles is weggevallen door de huidige situatie. Ik moet flink op de reset knop timmeren....

 

Maar ik ben wel zo realistisch dat ik mij besef niet de enige te zijn in een last pakket.

Stamgast

 

@Eric-W , Het is op het moment ook niet echt makkelijk voor je !

 

En dan ook nog het verplicht binnen blijven , en alle vasten gewoontes vallen ineens weg .

 

En niet naar je vrouw kunnen is allemaal niet niks !.

 

Tuurlijk hebben veel mensen het ook zwaar op dit moment , maar iedereen voelt zijn / haar pijn / beperking . 

 

En het is niet even makkelijk om weer structuur te brengen in je dag , wel fijn dat je aan de online therapie wel wat hebt!!! Het is even wennen , maar dat komt wel.

 

Zelf schrijf ik vaak als het even niet zo makkelijk gaat , mij helpt dat enorm.

 

Heel veel sterkte en hopelijk komen er snel betere tijden

Vertrouwd gezicht

@MiekedeZeeuw wat een ontzettend lief bericht. Dankjewel.

 

We hebben het idd allemaal op onze eigen manier niet makkelijk.

Ik blog het vaak van mij af. Mij helpt dat ook. Uitlaatklep.