Schatzoekend in beweging

We hebben het over schatzoeken met GPS en dat heet 'geocaching'. Hoe dat werkt? Andere mensen verstoppen caches (kleine doosjes met daarin een logboek en een 'schat') en delen online de coördinaten van die caches. Als schatzoeker gebruik je die coördinaten om de caches te vinden.

Rijk zul je van geochachen zeker niet worden. Toch zijn er duizenden mensen in Nederland die het doen. Een erg leuke manier om met het hele gezin of met vrienden naar buiten te gaan met een doel en raadsels á la 'Wie is de Mol'. Samen met ervaren geocacher Thijs van de Reep ging onze redactie op schattenjacht in Hillegom.

Thijs heeft een speurtocht uitgezocht genaamd 'De Hangkous'. Een vernoeming naar de bijnaam van de inwoners van Hillegom. De tocht leidt ons langs de hoogtepunten van Hillegom. In de beschrijving lezen we dat we door het oplossen van raadsels steeds nieuwe coördinaten krijgen naar de volgende locatie. Die coördinaten leiden ons uiteindelijk naar de 'cache' oftewel: de schat.

Een tocht door een oud dorp vol met verborgen raadsels en onbekende coördinaten. Het is net het tv-programma Fort Boyard. Die mysterieuze grijs bebaarde man die altijd aan het begin van het programma een ingewikkeld raadsel gaf voor extra sleutels…

Onze zoektocht begint in ieder geval niet met een ingewikkeld raadsel. De eerste coördinaten krijgen we namelijk cadeau.

Op naar 'N 52°17.520 E 04°34.705'. Dat klinkt dan wel weer als een of andere geheime code. Thijs helpt me uit de droom: "Dit zijn de gps-coördinaten. Elke plek ter wereld heeft zijn eigen unieke coördinaten. Door die in te tikken in bijvoorbeeld Google Maps of een gps-apparaat, wijst je naar de juiste locatie." Niks geheims aan dus.

Zoals je van een doorgewinterde geocacher mag verwachten, is Thijs in bezit van een gps-apparaat. Op dit apparaatje tikken we de coördinaten in. Vervolgens verschijnt een kompas in beeld, een inschatting van de verwachtte aankomsttijd en hoe ver we verwijderd zijn van de volgende locatie. Het heeft meer weg van een route instellen op de TomTom.

We belanden al gauw op een plein met een aantal plantenbakken en iets wat lijkt op een waterpomp. Op de waterpomp schijnen symbolen van hemellichamen en torens te staan die we moeten tellen. Geen verborgen aanwijzingen, gewoon simpel tellen.

Reizende kevers

We vragen Thijs naar zijn meest bijzondere ervaring. "Dat was samen met mijn vrouw. Het was een van de eerste caches die we zelf zochten. Na een lange zoektocht door het bos vonden we een munitiekist. En die zat wel vol met vier 'Travelbugs'." Reiskevers? Gelukkig heeft het niks met krioelende insecten of het opeten daarvan te maken.

"Een Travelbug is een voorwerp voorzien van een identificatieplaatje met een unieke code. Het is de bedoeling dat dat voorwerp zoveel mogelijk wordt verplaatst en dus zoveel mogelijk kilometers maakt. En wij vonden er gelijk vier."

Deze voorwerpen gaan de hele wereld over. Reizen duizenden kilometers ver en duiken steeds op een andere locatie op. "Ik heb zelf ook een paar Travelbugs gemaakt," vertelt Thijs. "Eén daarvan verdween direct naar Zuid-Afrika en is ook in Australië geweest. Volgens mij bevindt die zich nu ergens in Amerika."

Speurtochten en geheime caches

Onze wandeling heeft veel weg van een ouderwetse speurtocht. Thijs beaamt dat: "Wij vinden het vooral leuk om met het gezin op zoek te gaan en lekker buiten te zijn. De kinderen hebben erg veel plezier in de puzzels. Wij zijn vooral weer benieuwd naar de locaties. Maar af en toe kom je een hele creatieve puzzel tegen. Vroeger moest je nog wel eens met een prikstok in de grond prikken op zoek naar een doos. Of dingen opgraven. Maar tegenwoordig kom je die niet vaak meer tegen, omdat het niet meer mag."

Onopgemerkt zijn we al wandelend bij de locatie van de volgende puzzel beland. Zoekend naar en rekenend met jaartallen op een brug achterhalen we de volgende locatie. Zijn alle caches nu eigenlijk een soort speurtocht? Thijs: "Je hebt verschillende soorten. Die we nu doen valt onder de categorie 'multi-cache'. Dan ga je langs verschillende coördinaten, soms gepaard met puzzels. De traditionele cache is een enkele locatie en heeft geen puzzels."

Bijzonder vogelhuisje

Inmiddels zijn we een flinke zoektocht naar karakteristieke Hillegomse gevels, draken, leeuwenkoppen, luidgaten en kruizen verder. We schijnen aangekomen te zijn bij de eindlocatie. Daar waar de schat dus moet zijn. We staan voor een steegje. Niets bijzonders te zien. Zit er ergens een loszittende steen? Of moeten we in de groenbak zoeken?

Thijs geeft een hint: "Kijk eens goed om je heen, wat valt je op? Zie je iets wat hier niet helemaal thuishoort?" Er is een vogelhuisje. Een vogelhuisje in een steegje met allemaal tuinen is niet heel vreemd. Alhoewel: zo’n vogelhuisje hang je meestal op in de tuin. Hebben we de schat gevonden? Bekijk dan dit filmpje.

En áls je toch lekker aan het wandelen bent, hou dan de stappen bij in de beweegapp van Actify Beweegapp. Je spaart dan ook nog eens voor punten.