Rustig aan met spinazie en zout: de do’s en don’ts bij medicijngebruik

's Ochtends je medicijnen wegslikken met een glas vruchtensap? Dat is niet altijd een goed idee. Bepaalde voeding en drank kunnen namelijk van invloed zijn op medicijnen. Zo kan de werking van een medicijn worden versterkt of juist verzwakt. We leggen het je graag uit aan de hand van de meest voorkomende combinaties.

Grapefruit

Cholesterolverlagers gaan niet goed samen met grapefruit. Bij de cholesterolverlagers simvastatine en atorvastatine verandert de werking wanneer dit in combinatie met dit fruit wordt ingenomen. Dat zit zo: grapefruit vertraagt de afbraak van deze cholesterolverlagers, waardoor de concentratie cholesterolverlager in je lichaam te hoog wordt en het risico op bijwerkingen groot. Dit resulteert onder andere in hevige spierpijn en mogelijk spierafbraak. Ook als je grapefruit niet tegelijk met dit medicijn inneemt, kan dit trouwens van invloed zijn op de opname. Slik je cholesterolverlagers, dan kun je beter helemaal geen grapefruit eten en ook het sap hiervan niet drinken.

Sint-Janskruid

Een ander natuurlijk product dat van invloed is op medicijnen, is Sint-Janskruid. Dit kruid remt de afbraak en werking van veel medicijnen, waardoor je door deze combinatie te weinig werkzame stof overhoudt. Het gebruik van Sint-Janskruid is in combinatie met andere medicatie daarom niet altijd verstandig. Het is daarom goed om je altijd te laten informeren wanneer je natuurlijke producten combineert met medicatie en het gebruik te melden bij je zorgverlener. Je kunt bij je arts of bij de apotheek navragen of het gecombineerd kan worden.

Drink water

Bisfosfonaten, een middel dat gebruikt wordt tegen botontkalking, en bepaalde antibiotica (zoals b.v. tetracycline) moeten altijd worden ingenomen met water en ook op een nuchtere maag. Neem deze medicijnen niet in met zuivelproducten. Het calcium uit deze producten kan zich namelijk binden aan de medicijnen. Hierdoor worden deze minder goed opgenomen. Dit geldt overigens alleen voor de eerste twee uur, daarna kun je zonder problemen zuivelproducten nuttigen. Let wel op: andere antibiotica (zoals doxycycline en minocycline) moet je juist wel tijdens of vlak na de maaltijd innemen, om de kans op maagklachten te verminderen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.

Wees zuinig met zout

Wie plaspillen gebruikt, scheidt meer vocht uit. Het nadeel daarvan is dat er behalve vocht, ook veel mineralen worden uitgescheiden. Als je het middel thiazidediuretica (zoals bijvoorbeeld chloortalidon of hydrochloorthiazide) slikt, scheid je meer kalium uit. Een tekort hieraan kan leiden tot spierzwakte, een verstoorde hartfunctie, depressiviteit en verwardheid. Slik je dit medicijn, wees dan zuinig met zout. In zout zit namelijk natrium, wat ook de uitscheiding van kalium verhoogt. Probeer daarom zo min mogelijk kant-en-klare maaltijden, diepvriespizza’s, verpakte soepen en sauzen te eten. Zo heb je het toevoegen van zout aan je maaltijd zelf in de hand. Eet daarnaast ook voldoende aardappelen, tomaten en gedroogd fruit om je kaliumniveau op peil te houden. Als je dit soort geneesmiddelen slikt zal de arts regelmatig je bloed laten prikken voor controle.

Rustig aan met spinazie

Vitamine K is een vitamine die belangrijk is voor bloedstolling. Een aantal antistollingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld acenocoumarol of fenprocoumon), die de stolling van bloed verminderen of vertragen, danken hun werking aan het feit dat ze vitamine K tegenwerken. Voor een goede werking van antistollingsmedicijnen moet de hoeveelheid medicijnen in balans zijn met de hoeveelheid vitamine K in het lichaam. Vitamine K zit in groenten als spinazie en broccoli en als je hier heel veel van eet (lees: regelmatig én grote porties) dan kan dit de werking van het medicijn verminderen. Heb je de laatste tijd veel van deze groene groentes gegeten? Meld dit dan altijd bij de trombosedienst wanneer ze je bloed checken.

Haal je medicijnen op en heb je vragen over de combinatie met voeding? Stel je vragen aan je apotheker. Dan kan hij je uitleg geven over de do’s en don’ts voor jouw medicijnen.

Heb jij ervaring met de combinatie van voeding en medicijngebruik? Deel jouw ervaringen onder dit blog.

Dit advies is opgesteld in samenwerking met apotheker M.S. Ongering.

2 Opmerkingen
RenateV
Niet van toepassing
Tijdens mijn prednison gebruik verdroeg ik koolhydraten uit brood heel slecht. Tevens werkten de medicijnen paracetamol/codeïne en het medicijn tramadol sterk verminderd.
Webcare

Hey RenateV, 

 

Waren het alleen de koolhydraten uit brood wat je slecht verdroeg? Hoe heb je dit destijds opgelost? 

 

Groetjes, Caroline