Ramadan en medicijngebruik: de do's en don'ts

Morgen start de Ramadan. Dit is de vastenmaand voor moslims. Een maand lang wordt er overdag niet gegeten en gedronken. Het doel hiervan is religieuze bezinning en zuivering van lichaam en geest. Iedereen die meedoet, moet zich aan bepaalde vastenregels houden. Zo mag er niets gegeten en gedronken worden tussen zonsopgang en zonsondergang, mag er niet gerookt worden en is seksueel contact niet toegestaan. Maar ook medicijnen slikken is in strijd met de vastenregels. En dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid.

Het vasten tijdens de Ramadan wordt gedaan door volwassen moslims, zowel mannen als vrouwen. Zij zijn niet allemaal verplicht om te vasten. In sommige situaties worden mensen vrijgesteld, omdat het vasten dan lichamelijk te zwaar is. Denk aan zwangere vrouwen, zwakkere ouderen of chronisch zieken.

Ben je ziek en wil je toch vasten? Dan is het mogelijk dat je medicijngebruik voor problemen zorgt. Natuurlijk wil je je, als je meedoet aan de Ramadan, aan de regels houden en niet door het gebruik van medicijnen het vasten doorbreken. Maar sommige medicijnen moeten wel op vaste tijdstippen worden ingenomen, bijvoorbeeld elke zes uur of 's ochtends bij het opstaan.

Werking 

Het gevolg hiervan is dat sommige mensen tijdens de vastenmaand liever helemaal stoppen met hun medicijnen, doseringen overslaan of verschillende medicijnen in een keer innemen. Doe je dit, dan kunnen er problemen ontstaan. Je slikt de medicijnen natuurlijk niet voor niets. Door ineens meerdere doses in een keer in te nemen, vergroot je de kans op een overdosering. En wanneer je verschillende medicijnen tegelijkertijd inneemt, die je normaal gesproken verspreid over de dag slikt, kunnen deze elkaars werking beïnvloeden.

Ook komt het voor dat je tijdens de vastenperiode anders reageert op je medicijnen. Omdat je tijdens de Ramadan een ander eet- en slaapritme hebt, kan de werking van een medicijn veranderen of kunnen er meer bijwerkingen ontstaan.

Oplossing 

Een van de oplossingen om toch medicijnen te kunnen gebruiken gedurende de Ramadan is het kiezen van een andere toedieningsvorm. Tijdens de vastenperiode mag je niet eten en drinken en ook geen medicijnen slikken, maar zetpillen zijn bijvoorbeeld wel toegestaan, evenals injecties, pleisters of crèmes. Ook kun je het doseringsschema aanpassen, door tijdens de vastenmaand te kiezen voor langwerkende medicatie met een vertraagde afgiftevorm. Hierdoor hoef je niet meerdere keren op een dag een tablet in te nemen maar bijvoorbeeld alleen 's avonds. Dit is mogelijk bij sommige pijnstillers of middelen tegen epilepsie. Overleg altijd eerst met je arts of apotheker als je van toedieningsvorm wilt veranderen of jouw doseringsschema wilt aanpassen.

Heb jij ervaring met medicijngebruik tijdens de Ramadan?

2 Opmerkingen
HansOnthew
Niet van toepassing

Wat very goed dat jullie hier aandacht aan besteden! in deze tijd vinden bv in het hoger onderwijs de laatste verdedigingen van scripties, final tentams etc plaats; de Ramadan valt vroeg nu....

ZK is er voor iedereen dus  (nee, ik heb geen aandelen).

 

Gewoon een heel positief, efficient bericht....petje af!

 

Hans

Oulad ben Youssef
Niet van toepassing

Ik ben aangenaam verrast dat jullie hier aandacht aanschenken. Ik ken veel mensen met diabetes die toch vasten omdat zij zich schuldig voelen of het gevoel hebben niet mee te tellen. Ik heb hier wel begrip voor maar ik vind ook dat zij gevaarlijk bezig zijn. Ik dring niet tot deze mensen door. Wellicht zouden de artsen hier wat meer aandacht aan kunnen besteden en hun patienten op de gevaren kunnen wijn.