Poetsdiploma, lekkere tandpasta en andere tips voor tandenpoetsen bij kinderen

De kiesjes strak op elkaar, de mond stijf dicht en een tandenborstel die je er met geen mogelijkheid in krijgt. Tandenpoetsen bij kinderen is voor menig ouder dagelijks een hoop gedoe. Hoe belangrijk is het poetsen van melktanden en hoe krijg je het voor elkaar? Een aantal ouders delen hun beste tips.

Yvonne is 28 en heeft een zoontje van twee. Elke dag is het weer een klein drama om zijn tanden te poetsen. Daar heeft ze gelukkig iets op gevonden, vertelt ze. "Ik ga samen met mijn zoontje van twee op de grond zitten in de badkamer en trek gekke bekken. Zo probeer ik hem te laten lachen, zodat zijn mond open gaat en ik bij zijn tandjes kan."

Verzorging
Slim van Yvonne, want het gebit is erg belangrijk. Je kunt ermee bijten, kauwen, spreken en slikken. Kinderen krijgen hun eerste melktandje doorgaans als ze tussen de zes en negen maanden zijn en rond de dertig maanden verschijnt de laatste melkkies. Dit melkgebit wordt vervolgens gewisseld voor volwassen tanden en kiezen.

Omdat een kind zijn melktandjes weer verliest, denken veel mensen dat de verzorging ervan niet zo belangrijk is. Maar dat is onjuist. Slechte verzorging van een melkgebit kan leiden tot gaatjes en tandvleesontsteking, en dat kan veel pijn doen. Daarnaast kan vroegtijdig verlies van het melkgebit door slechte verzorging ervoor zorgen dat de blijvende tanden en kiezen scheef gaan staan. En dan is een beugel nodig om dit recht te zetten. Goed poetsen is dus erg belangrijk.

"Tandenpoetsen, hoe gaat dat?" vroeg Harm Edens op bezoek bij gezinnen met jonge kinderen. Bekijk hier de korte video.

 

Handigheden

Heb je een kleintje thuis? Zodra zijn of haar eerste melktandje is doorgekomen, kun je al beginnen met de verzorging ervan. Probeer dagelijks twee keer per dag, twee minuten te poetsen. Kies voor een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren, zo kom je overal gemakkelijk bij. Voor kinderen onder de vijf jaar is er speciale peutertandpasta met minder fluoride, die ze eventueel kunnen doorslikken. Het is echter beter je kinderen aan te leren tandpasta uit te spugen.

Pauline (35): "Ik laat mijn kinderen zelf een leuke tandenborstel en lekkere tandpasta uitkiezen. Daardoor vinden ze tandenpoetsen een stuk minder erg." De 38-jarige Peter vult haar aan: "Wij poetsen met een elektrische tandenborstel. Dat vindt mijn dochter een stuk leuker dan met een gewone tandenborstel." Als je kinderen wat ouder zijn, kun je ze zelf laten poetsen, maar poets zeker één keer per dag zelf goed na.

Beloning

Wat ook helpt is om kinderen te belonen. Dat doet Jeroen (37) bijvoorbeeld. "Na elke poetsbeurt geven we onze kinderen een stickertje voor op hun poetskaart. Bij een volle kaart geven wij hen een poetsdiploma of mogen ze een nieuwe tandenborstel uitkiezen."

Kinderen moeten namelijk leren dat tandenpoetsen belangrijk is en erbij hoort. Pauline voegt hier nog aan toe: "Tandenpoetsen moet een routine worden. Mijn zoontjes weten dat het elke ochtend na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan tijd is om tanden te poetsen. Op jonge leeftijd moet je ze proberen af te leiden, bijvoorbeeld met een liedje of een filmpje op de iPad. En het helpt ook om het voor te doen, zo zien ze dat tandenpoetsen niet gek is."

3 Opmerkingen
Nieuwkomer

Leuk artikel over tandenpoetsen. Kan mezelf hierin wel in terug zien. 

Ik heb op tandarts.com gelezen dat het ook handig is om uw kind op vroege leeftijd al mee te nemen naar een tandarts. Dit om aan de tandarts zelf al een beetje te wennen, zodat er op latere leeftijd geen angst ontstaat.

 

Ik denk zelf dat dit een zeer goede tip is. Neem uw kleintje gewoon met u mee als u naar de tandarts gaat. De tandarts kan dan ook alvast in zijn of haar gebitje kijken. Hier wennen de kinderen alvast aan, en is de volgende keer minder erg. Of misschien zelfs wel leuk.

Medewerker

Hey Pim,

Welkom op de community! Volgens mij sla je de spijker op zijn kop, zo vroeg mogelijk beginnen betekent ook dat een bezoek de normaalste zaak van de wereld is en wordt het minder beangstigend of eng voor kinderen!

Hebben jullie nog meer tips?

groet,

Jochem

Nieuwkomer

Dank u Jochem!

 

Is het niet de normaalste zaak van de wereld dan? Om je gebit gezond te houden hoor je zeker twee keer per jaar naar een tandarts te gaan. En je wilt juist dat de kinderen minder angstig zijn voor de tandarts Smiley Knipoog Ik denk dat het een hele goede tip is om je kinderen gewoon mee te nemen, al is het alleen even dat de tandarts in het gebitje kijk en meer niet.

 

Grt

 

Pim