Pijn bij bewegen? Deze online tools brengen de zorg bij je thuis

Een vakantie boeken of verzekering afsluiten? Daarvoor hoef je de deur allang niet meer uit. De meeste mensen regelen het thuis op de computer of tablet. Ook in de zorg zie je deze verschuiving: van de spreekkamer naar de woonkamer. Zo gebruiken mensen met artrose steeds vaker handige online hulpmiddelen voor hun zorg. Gewoon thuis, vanuit de luie stoel.

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen artrose, een aandoening die ontstaat als het kraakbeen in de gewrichten slijt. Meestal komt dit door ouderdom. Maar ook overbelasting of een eerder trauma kunnen de oorzaak zijn. Gevolg is vrijwel altijd gewrichtspijn bij bewegen. Daarnaast kan er sprake zijn van verdikking van de handen of een stram gevoel na stilzitten of slapen. Dit ongemak kan plotseling ontstaan of chronisch zijn.

Om de zorg voor mensen met artrose te verbeteren, komen er steeds meer online hulpmiddelen beschikbaar die de zorg naar de woonkamer haalt. Deze kunnen de patiënt helpen goede zorg te vinden, het contact met de arts laagdrempelig te maken en thuis oefeningen te doen. Hieronder een greep uit deze innovatieve zorgdiensten:

Voorbereiden op spreekuur en kiezen behandeling

Wil je je klachten bespreken met een arts, dan kun je allerlei vragen verwachten. Wanneer begonnen de klachten? Waardoor zou het komen? En jij hebt vast ook vragen aan de dokter, zoals: wat staat mij te wachten? Een goede voorbereiding op dit gesprek is daarom belangrijk. Kun je hierbij wat ondersteuning gebruiken, kijk dan eens of onze informatiepagina over artrose uitkomst biedt. Hier vind je onder meer checklists die je kunt gebruiken om je voor te bereiden.

Zoek je vervolgens de behandeling die het beste bij je past? Dan kun je terecht op Keuzehulp. Op deze site doorloop je verschillende vragen, bijvoorbeeld over de mate van ongemak die je ervaart in het dagelijkse leven. Zo kun je tot een goed afgewogen besluit komen over wat de beste vervolgstap is.

Oefeningen doen en begeleiding rondom operatie

Steeds meer fysiotherapeuten werken met apps die een deel van de behandeling naar de woonkamer brengt. Hiermee kunnen mensen met artrose zelfstandig effectieve bewegingsoefeningen doen.

Als klachten onvoldoende weggaan door een behandeling zonder operatie, zoals fysiotherapie, kun je bij knie- of heupartrose in aanmerking komen voor een prothese. Hiervoor is een operatie nodig. Een spannende behandeling waarbij je best wat begeleiding kunt gebruiken. Hierin kan de app Behandelpad een rol spelen. Deze neemt je aan de hand in voorbereiding op een operatie.

Praten met de arts vanuit je woonkamer

Met pijn in de gewrichten ga je misschien liever niet elke keer naar het spreekuur. Of je bent op gesprek geweest en snapt toch niet helemaal wat de arts zei. In die situaties zou je misschien liever thuis willen beeldbellen met een arts. Dit is een telefoongesprek waarin je elkaar kunt horen én zien.

Dat is nou precies wat Ilinqu momenteel maakt: een online platform waar patiënten en zorgverleners elkaar kunnen vinden en gebruik kunnen maken van handige tools zoals beeldbellen.

Kwaliteit van zorg

Zilveren Kruis steunt bovengenoemde innovaties, omdat we zien dat het goede artrose-zorg dichtbij brengt en klachten sneller verhelpt. Dat neemt niet weg dat de huisarts en specialist altijd betrokken moeten blijven.

Wij zijn benieuwd wie al ervaring heeft met (online) hulpmiddelen voor bij artrose. Welke gebruik jij vanuit huis, voor je behandeling of voor contact met de arts? Wat mis je nog?

2 Opmerkingen
Debutant

Ik vind het een goed verhaal.

Alleen heb ik een opmerking over vanuit je luie stoel iets regelen.

ik zit in een stoel en ben zeker niet lui!

Door wat ik mankeer kan ik wel beperkt zijn.

Maar zeker niet lui.

Gelukkig heb ik nog genoeg leuke dingen om te doen vanuit de stoel.😉

Met vriendelijke groet Marian.

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

@Marian12 Goede kritische reactie van jou Marian. Daar ben ik het helemaal mee eens. Sterker nog, ik las recentelijk nog het verhaal van een verzekerde op Facebook die niet meer kon lopen of staan maar nog wel aan sport deed. Onder begeleiding natuurlijk.

 

Het 'luie' gaat daarom ook helemaal niet op. De woordkeuze is meer een uitdrukking om aan te geven dat steeds meer thema's binnen de zorg digitaal beschikbaar zijn. Kun jij je profijt nemen uit de digitalisering van de zorg en andere zaken in het dagelijkse leven? Heb je hier wat aan of maak je weinig gebruik van digitale hulpmiddelen? Ons blog in elk geval wel Smiley Knipoog

 

Bedankt voor je kritische noot Marian. 

 

Anton