Pakketkeuze: de meest voorkomende misverstanden ontrafeld

Wat zit er precies in je basispakket, en wat niet? Is eigen risico hetzelfde als eigen bijdrage? En een beugeltje: in de tandarts- of aanvullende verzekering? Tijdens de feestdagen kun je wel wat leukers bedenken dan je zorgverzekering uitpluizen. Maar ja, het is wel belangrijk. Laat ons je daarom helpen. Zo hebben we hieronder enkele hardnekkige misverstanden bij pakketkeuze opgesomd. Scheelt jou weer uitzoekwerk (en mogelijk geld)!

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht verzekerd voor basiszorg. Jij dus ook. De minister bepaalt wat de basisverzekering vergoedt, en dit is voor iedereen gelijk:

  • Bezoek aan de huisarts
  • Behandeling in het ziekenhuis
  • Geneesmiddelen
  • Ziekenvervoer
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • En meer…

Wil je nog meer risico’s indammen, dan kun je je hiervoor meestal aanvullend verzekeren. Dat bepaal je zelf.

Zo simpel is het… en toch ook weer niet. Want een zorgverzekering roept bij veel mensen vragen op. Soms ook misverstanden, merken we. Met name over wat je zelf moet betalen, wat je aan vergoedingen krijgt en dan uit welk pakket. Oftewel: tijd voor heldere antwoorden!

Misverstand 1: "De basisverzekering vergoedt alles na een ongeluk"

Niet altijd.

Want er zijn denkbare risico’s die de basisverzekering niet dekt. Neem bijvoorbeeld tandartskosten nadat je van de fiets met je voortanden op de stoep bent geland. Met alleen een basispakket betaal jij de volledige tandartsnota.

Harm Edens vroeg aan jongeren met een scooter: denk je dat je verzekerd bent als je onderweg wat gebeurt? Bekijk hun reactie in deze video.

Ander voorbeeld. Je zoeft anders dan bedoeld van de skipiste: rollend. Een gescheurde spier en gebroken arm zijn het gevolg. Je moet met spoed naar het lokale ziekenhuis in het buitenland. Kost de behandeling daar meer dan het Nederlandse tarief en ben je niet aanvullend verzekerd, dan komt de meerprijs voor eigen rekening.

(Zorg nodig in het buitenland? Bel dan eerst Alarmcentrale Eurocross.)

Wil je je indekken voor deze risico’s, maar vind je een aanvullende verzekering te duur? Kijk dan eens of de Basis Plus Module wat voor je is. Dit is een betaalbare aanvulling op je basispakket die onverwachte, hoge zorgkosten wegneemt.

Let op! Neem je een aanvullende verzekering? Dan zijn voor jou de vergoedingen uit de Basis Plus Module al gedekt, en heb je de Basis Plus Module dus niet nodig.

Misverstand 2: "Eigen risico, eigen bijdrage: één pot nat, toch?"

Nee, dit zijn twee verschillende dingen.

Hoewel de basisverzekering veel belangrijke zorg dekt, betaalt iedereen ook een deel van zijn gebruikte basiszorg uit eigen zak. Meestal gebeurt dat via het eigen risico. Dit is het deel van je jaartotaal aan zorgkosten dat je zelf betaalt. In 2016 bedraagt het verplichte eigen risico 385 euro.

Voor sommige basiszorg geldt het eigen risico niet. Deze zorg krijg je dus altijd volledig vergoed. Bekijk hier welke uitzonderingen dit zijn.

Een voorbeeld van basiszorg waar je nooit aan meebetaalt, is het bezoek aan je huisarts. Maar let op: je betaalt weer wél eigen risico voor laboratoriumonderzoek dat je huisarts laat doen of een medicijn dat hij of zij voorschrijft.

Naast het eigen risico kun je te maken krijgen met een eigen bijdrage. Dit is iets anders. Bij een eigen bijdrage betaal je mee als je gebruikmaakt van bepaalde soorten zorg. Voorbeelden hiervan zijn kraamzorg en zittend ziekenvervoer. Dit deel van de kosten betaal je elke keer opnieuw, zelfs als je al door je jaarlijkse eigen risico heen bent.

Zodra het eigen risico (het jaartotaal) en de eigen bijdrage (bij sommige zorgsoorten) zijn voldaan, dan komt de rest voor rekening van de zorgverzekeraar.

Wanneer je precies meebetaalt aan zorg – via het eigen risico of een eigen bijdrage – kun je per zorgsoort opzoeken in ons vergoedingenoverzicht.

Tip: Met sommige aanvullende pakketten vervalt de eigen bijdrage voor bepaalde soorten zorg. Je krijgt dan alles betaald wat binnen de vergoeding valt.

Misverstand 3: "Ik heb een tandartsverzekering nodig voor vergoeding van orthodontie"

Dat klopt niet.

Gaat je zoon of dochter binnenkort aan de beugel, en wil je je hiervoor verzekeren? Zorg dan dat je een aanvullende verzekering afsluit, en niet een (ruimere) tandartsverzekering. Vergoeding voor een beugelbehandeling (tot 18 jaar) komt namelijk uit de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen. Heb je hier op gelet?

Bij Zilveren Kruis kun je meteen gebruikmaken van de orthodontievergoeding. Er geldt dus geen wachttijd na het afsluiten van het aanvullende pakket.

Misverstand 4: "Ik heb een complete aanvullende verzekering, dus ik hoef nooit bij te betalen"

Niet vanzelfsprekend.

Met het meest uitgebreide aanvullende pakket heb je recht op veel vergoedingen. Toch kun je te maken krijgen met bijbetalen. Een reden kan zijn dat je een eigen bijdrage of eigen risico moet betalen voor de zorg die je gebruikt (lees hier meer over bij ‘misverstand 1’). Of er is een maximum wat je kunt declareren.

Wat ook voorkomt, is dat vergoedingen uit het basis- en aanvullende pakket elkaar kruizen. Dit zie je bijvoorbeeld bij fysiotherapie voor patiënten met een chronische aandoening. Een uitgebreide aanvullende verzekering vergoedt de eerste 20 fysiobehandelingen. Vanaf de 21e behandeling komt de vergoeding uit het basispakket, en daarover betaal je eigen risico (als je dat nog niet hebt opgebruikt door eerdere zorgkosten in hetzelfde jaar).

Welke zorg verwacht jij nodig te hebben in 2016? Verdiep je eens in de bijbehorende vergoedingen om te zien wat je kunt declareren.

Misverstand 5: "Ik moet hetzelfde pakket kiezen als mijn partner"

Nee hoor, niet bij ons.

Als je samen een zorgverzekering afsluit, ben je bij Zilveren Kruis vrij om ieder je eigen pakket te kiezen. Wil jij je aanvullend verzekeren en houdt je partner het liever bij een basisverzekering? Prima!

Je kinderen (tot 18 jaar) liften automatisch mee op het meest uitgebreide pakket van één van jullie. En als jij of je partner een collectiviteitskorting heeft, dan profiteren alle andere gezinsleden mee.

 

Jouw zorgverzekering kiezen

Nu deze misverstanden uit de weg zijn, ben je beter in staat om je huidige zorgverzekering te beoordelen. Nu is de vraag: loont overstappen of juist niet? Om hierbij te helpen, maakten we een overzicht van de 7 dingen waar je op let als je overstapt van zorgverzekering.