Over borstkanker: "Nu ben ik wél tietloos, maar niet dood"

Sanne van Soelen is medewerker bij Zilveren Kruis en bestuurslid bij de Borstkankervereniging Nederland. Acht jaar geleden werd ze gediagnostiseerd met borstkanker. Haar collega kreeg het ook. Onlangs kreeg Sanne te horen dat haar collega is overleden. Dit is haar – of eigenlijk: hun – verhaal.

"Zojuist heb ik onverwacht het bericht gekregen dat een geliefde collega en lotgenote is overleden aan borstkanker. Zij kreeg twee jaar na mijn eerste keer borstkanker haar diagnose en zo werden we behalve collega’s ook lotgenoten. Ze werd al binnen drie jaar geconfronteerd met uitzaaiingen. Nu laat ze, 39 jaar oud, een lieve man en twee jonge kindjes achter. Ik kreeg in de tussentijd nog twee keer een nieuwe tumor en ben nu wel tietloos, maar niet dood."

Diagnose

"Toen ik mijn diagnose kreeg was ik 37. Mijn collega was 33, net bevallen van haar tweede kind. Dan ben je bezig met leven, werken, eten, drinken en vrolijk zijn. Dan verwacht je niet dat van de ene op de andere dag de vanzelfsprekendheid van een gezond lijf en een lang leven weg kan zijn. Een diagnose krijgen, verandert dan ook echt je leven."

Uitzondering

"Jong kanker krijgen is pech. Kanker ontstaat door een fout in je DNA, een fout die vaker voorkomt wanneer je op leeftijd bent. Ben je jong, dan is het een uitzondering. Vaak speelt erfelijkheid een rol of komt – om onduidelijke redenen – meer kanker in families voor.

Bij mijn collega en mij is onderzoek gedaan naar erfelijke belasting. Dit omdat we allebei zo jong kanker kregen en er een aantal factoren meespeelden. Maar wij bleken niet erfelijk belast te zijn.

Ook al wordt in de media steeds weer verteld dat het eten van rood vlees of het drinken van rode wijn kankerverwekkend zou zijn: kanker krijgen is vooral pech. Behalve roken, is er geen relatie tussen gedrag en het krijgen van kanker op jonge leeftijd. Van niet eten ga je zéker dood en het kan natuurlijk nooit kwaad om gezond te leven, te bewegen en matig te zijn met alcohol, maar kanker krijgen is nooit je eigen schuld. Mijn collega had – net als ik – pech.

Je kunt kanker dus niet voorkomen als jij nét diegene bent met pech. Je kunt wel alert zijn en je eigen lichaam goed kennen, zodat je weet wanneer er iets anders is dan anders. Ik ontdekte mijn tumor omdat deze een deuk trok in mijn borst. Maar op zoek gaan naar kanker door zelfonderzoek of scans draagt niet bij aan een grotere overlevingskans. Het wordt dus ook niet geadviseerd."

Vandaag

"Ik laat me inmiddels niet meer controleren, omdat het eerder ontdekken van uitzaaiingen mijn leven niet verlengt. Ik trek wel aan de bel als ik andere klachten heb dan anders, klachten die niet binnen vier weken overgaan. Dat is mijn manier. Het geeft me de ruimte om mijn leven in te richten rond vakanties, in plaats van rond controles.

Borstkanker staat in mijn leven lang niet altijd op de voorgrond, maar is wel altijd aanwezig. Bij een gewone infectie of bij nieuwe pijntjes is er altijd even de angst dat kanker me weer in zal halen. Vandaag werd mijn collega ingehaald."

Morgen

"Morgen begint weer een 'gewone' werkdag. Dan ga ik weer bezig met het realiseren van innovaties in de oncologische zorg. Dat is gek genoeg mijn werk, waarin ik als geen ander intrinsiek gedreven ben. Betere informatie, betere keuzemogelijkheden, tijdige ondersteuning in leven met kanker, ook als dat leven korter is dan je zou willen. Dat is wat ik doe. Wat ik mag doen.

Morgen doe ik dat voor ons allebei, en veel meer nog voor alle lotgenoten die er zijn of nog gaan komen. Daar ben ik trots op. Dag, mooie collega. Ik hoop dat ik hiervoor, in tegenstelling tot jou, nog lang de tijd zal hebben. Ik pluk de dag…"

4 Opmerkingen
karin rikhof
Niet van toepassing
Goed geschreven! Wat betreft roken en longkanker: ik kreeg wel longkanker maar heb niet (actief) gerookt, veel gesport en redelijk gezond geleefd. Ook een gevalletje PECH.
Rikkie
Niet van toepassing

Wil alleen maar reageren aan het mooie en indringende verhaal.

en positieve energie doorgeven ben geen medium ofzo maar door zo positief te zijn geloof en hoop ik dat je het zeker gaat redden .

hoe lang en hoe kort is niet voortestellen hoe je ermee omgaat heb ik diep respect ben zelf 62 en weet ook hoe het is en voelt en dat jij als jonge vrouw al zo,n voorbeeld zult zijn voor vele jongen vrouwen heb ik diep respect.

Starter

Ook mijn moeder is heel vroeg gestorven na 2 x borstkanker en de 3e keer uitzaaiing naar de longen. 

Ik heb altijd al het gevoel gehad dat eerdere ontdekking door controle ook toevallig is en laatst heb ik op tv gezien dat het maken van borstfoto's d.m.v. röntgen (als er zich al een knobbeltje in de borst zou bevinden) helemaal niet goed is. Er is ook een nieuwe manier van controle (infrarood?) die beter zou zijn.

Nu wordt de oude manier van foto's (röntgen) maken wel vergoed en de nieuwe manier niet.

 

Kan mij iemand vertellen waarom niet en of dit in de nabije toekomst zal veranderen.

 

Alvast bedankt voor ieder antwoord.

Pewi.

Medewerker

Hey Pewi,

Ik begrjip uit je vraag dat je doelt op Thermografie. Op dit moment kan niet worden gebruikt als screeningsmethode in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode daarvoor geschikt is. Voordat een vergoeding beschikbaar gesteld kan worden, moet er eerst onderzoek uitgevoerd worden in Nederland naar de effectiviteit van de behandeling op korte én op lange termijn. Voorlopig is er nog geen onderzoek die dit kan staven en derhalve helaas ook geen vergoeding vanuit de zorgverzekeringen.

groet,

Jochem