Ouders opgelet: wat weten jullie over comazuipen?

Comazuipen is een snelgroeiend probleem. Steeds vaker belanden jongeren in het ziekenhuis omdat ze in een korte tijd excessief veel hebben gedronken, met een acute alcoholvergiftiging tot gevolg. Het alcoholpercentage in hun bloed is dan zo hoog dat ze bewusteloos raken. Dit is ontzettend gevaarlijk en daarom geven scholen voorlichting aan onze kinderen. Maar wat weet jij als ouder over comazuipen? Doe de feitencheck.

Comazuipen is levensgevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat jongeren goed ingelicht worden over de risico’s van alcoholgebruik. En wat overtuigt hen beter dan keiharde feiten? We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Feit 1: Het aantal comazuipers is in 2014 gestegen ten opzichte van 2013

In 2014 werden 783 jongeren met spoed in het ziekenhuis opgenomen omdat ze buitensporig veel alcohol hadden gedronken. Dit is 10% meer dan het jaar ervoor. Bij het overgrote deel van de opnames in 2014 ging het om alcoholvergiftiging. Andere redenen voor opname waren onder meer verkeersongevallen en geweld onder invloed.

Feit 2: Meisjes kregen in 2014 vaker een alcoholvergiftiging dan jongens

Vorig jaar belandden er meer meisjes (52%) dan jongens (48%) door comazuipen in het ziekenhuis. Volgens kinderarts Nico Van der Lely is dit zo omdat meisjes minder alcohol kunnen verdragen. Dit komt door een aantal fysieke kenmerken: meisjes missen een bepaald enzym in de maag, het lichaam bevat minder vocht en relatief meer vet. Hierdoor is bij het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol het risico om in coma te raken bij meisjes hoger dan bij jongens. Maar de cijfers zijn relatief: de afgelopen jaren werden er meer jongens opgenomen in het ziekenhuis. Zij zijn dus ook zeker niet tegen de alcohol bestand.

Feit 3: De gemiddelde leeftijd onder comazuipers is 15,4 jaar

Dit cijfer schommelt al jaren rond de 15 jaar. Als we 2014 vergelijken met 2013, zien we dat in 2013 meer kinderen van 13 en 14 jaar zijn opgenomen. Het percentage 16-jarigen is afgenomen en 17-jarigen bleek gelijk. Het gaat dus om jongeren die ruim onder de leeftijdsgrens van 18 jaar zitten.

Feit 4: Jongeren reageren heel anders op alcohol dan volwassenen

Volwassenen merken het vaak als ze teveel drinken, maar dit is bij jongeren niet het geval. Zij reageren veel trager op alcohol. Volwassenen worden bijvoorbeeld misselijk en moeten overgeven, maar jongeren voelen overmatig alcoholgebruik niet aankomen. De hoeveelheid alcohol is dan ineens teveel: zonder aankondiging vallen ze om van de drank. Het risico op vergiftiging is hierdoor ook groter, omdat het lichaam hierdoor geen tijd heeft om alarm te slaan.

Feit 5: Alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen

Jongeren verdragen alcohol slechter dan volwassenen, omdat zij nog in de groei zijn. Hersenen zijn pas ontwikkeld op je 24e. Tot die tijd kan alcohol de ontwikkeling eenvoudig verstoren en zelfs leiden tot blijvende hersenbeschadiging. Jongeren die teveel drinken, worden bijvoorbeeld vergeetachtig en kunnen hun emoties minder goed onder controle houden.

Feit 6: Het lijstje met gevolgen van comazuipen is ontzettend lang

Wie jong begint met drinken heeft een grotere kans om verslaafd te raken. Ook remt hierdoor de botontwikkeling en de ontwikkeling van seksualiteit af en leidt het tot verminderde school- en leerprestaties. Jongeren die alcohol drinken, hebben later ook meer kans op overgewicht en een hoge bloeddruk.

Het is dus niet voor niets dat de overheid de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik heeft verhoogd naar 18 jaar. Maar voor een jonge, beïnvloedbare tiener is het lastig om ‘nee’ te zeggen als de rest van de groep toch wel drinkt. Hoe ga jij hier als ouder mee om?