Onzekerheid bij kinderen? Niet met deze tips!

Een beetje babyvet, last van huiduitslag of een karakter dat iets afwijkt van klasgenootjes: het zijn maar een paar redenen voor onzekerheid bij kinderen. Niets om je druk over te maken, zou je denken. Maar verwaarloosde onzekere gevoelens op jonge leeftijd, kunnen op latere leeftijd voor problemen zorgen. Daarom een aantal tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten!

De basis van ons zelfvertrouwen wordt gecreëerd in de jongste jaren. Als een kind drie jaar is, ontstaat het besef dat het een onafhankelijk en zelfstandig individu is. Vanaf dat moment beïnvloeden (met name) de ouders de groei van het zelfvertrouwen van een kind. Bijvoorbeeld door bevestiging, waardering en liefde te geven, maar ook door het beeld dat de ouders van zichzelf hebben.

Onzekerheid bij kinderen

Wanneer een kind toch onzeker is, kun je dit goed merken aan zijn of haar gedrag. Onduidelijk en zachtjes praten, stil en teruggetrokken zijn, alsmaar de kat uit de boom kijken, weinig oogcontact maken of vaak om bevestiging vragen: allemaal tekenen van onzekerheid. Kinderen met weinig zelfvertrouwen zien successen vaak als een toevalstreffer of wijzen het toe aan de prestatie van een ander. Terwijl negatieve ervaringen vaak wél hun schuld zijn, denken ze.

Merk je dergelijke gedragingen op bij je kind, dan is het belangrijk om die onzekere gevoelens te verminderen. Onzekerheid kan in de puberteit of op latere leeftijd namelijk zorgen voor problemen zoals faalangst, sociale angst of meeloopgedrag.

Hoe je dit kan doen? Bijvoorbeeld op de volgende manieren.

1. Praat over onzekere gevoelens

Praat met je kind over zijn of haar gevoelens en neem deze serieus. Plan bijvoorbeeld elke week wat tijd in hiervoor. Geef aan dat onzekerheid heel normaal is en vertel bijvoorbeeld dat jij je ook weleens onzeker voelt. Door aan te geven dat iedereen deze gevoelens ervaart, voelt je kind zich meteen een stuk meer ‘begrepen’.

2. Geef complimentjes

Onzekere kinderen vragen veel om bevestiging. "Doe ik het wel goed?" of "Vinden mensen mij wel aardig?." Dit zijn vragen die vaak in het hoofd van onzekere kinderen rondspoken. Het is goed om onzekere kinderen complimenten te geven, maar doe dit wel op de juiste manier. Goede complimenten prijzen de inspanning en niet het resultaat. En daarnaast richten goede complimenten zich op bepaald gedrag, waarbij geen vergelijking met andere kinderen wordt gemaakt. Stimuleer het opdoen van nieuwe ervaringen en het leren van nieuwe dingen, maar bespreek ook met elkaar dat je niet in alles kunt uitblinken. Het is niet erg om te falen.

3. Wees zuinig met kritiek

Bij onzekere kinderen dien je voorzichtig te zijn met het leveren van kritiek. Mocht je toch negatieve feedback geven op het gedrag van je zoon of dochter, let dan goed op je woordkeuze en toon. Probeer op een vriendelijke manier de situatie uit te leggen en geef rustig aan wat er de volgende keer beter kan.

4. Stimuleer je kind om te gaan sporten

Uit onderzoek blijkt dat fysiek actieve kinderen positiever over zichzelf denken dan minder actieve kinderen. Sport is dus een goede manier om aan het zelfvertrouwen van je kind te werken. Deze fysieke activiteit blijkt vooral goed wanneer de bezigheid leidt tot succeservaringen en het bereiken van doelen. Belangrijke voorwaarden om deze positieve effecten van sport op het zelfvertrouwen teweeg te brengen, zijn positieve ervaringen, plezier en betrokkenheid tijdens het sporten.

Bekijk in deze video welk effect schooljudo had op Yrian:

5. Vier succesjes

Als je kind een goede prestatie heeft geleverd of iets moois heeft gemaakt, mag dat natuurlijk gevierd worden. Een goed cijfer voor een moeilijke toets? Geef het een plekje op de koelkast. Als je laat zien hoe trots je bent, zal je kind zich een stuk zekerder voelen. Je kunt een succes ook vieren door je kind zelf een mooie beloning te laten kiezen. Zoals zijn of haar lievelingseten maken, een logeerpartijtje bij een vriend of vriendin te organiseren of samen een leuke film kijken.

Wat doe jij om onzekerheid bij je kind(eren) weg te nemen? Deel het met ons in de reacties!

Zilveren Kruis is vier jaar trots partner van Schooljudo, omdat we vinden dat judo kinderen fysiek en mentaal sterker maakt. Wij bieden daarom nu een gratis judo-les aan, gegeven door niemand minder dan Olympisch judoka Dex Elmont. Zorg dat je erbij bent!

2 Opmerkingen
Debutant

In navolging van tip 2, geef complimentjes, zou ik de tip willen delen om niet alleen "goed gedaan" te zeggen, maar wees in plaats daarvan specifiek en prijs hun karakter, hun werk en vaardigheden. Dit heeft veel meer effect in het verder vergroten van hun zelfvertrouwen en zelfrespect.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Wow, wat een mooie kleuren heb je gebruikt in die tekening en je kleurt al heel goed binnen de lijntjes.” hier nog een paar t

 

Voormalig medewerker Zilveren Kruis

Beste @parent,

 

Welkom op de community en leuk dat je van je laat horen!

Interessante insteek voor de geef complimentjes tip. Doe je dit zelf ook regelmatig? 

Klopt het dat je nog een paar van je tips wilde geven, want die zie ik nu niet terug in de reactie?