Ongerust over iemand die alleen woont? Probeer deze oplossing eens

"Is alles nog wel oké?" Wat als dat steeds door je hoofd spookt omdat je je zorgen maakt om iemand die alleen woont. Je wilt eigenlijk vaker vragen hoe het gaat, een teken van leven krijgen. Maar je wilt ook niet betuttelen. Daar hebben we iets op gevonden: een nieuw hulpmiddel voor mantelzorgers waarmee je op elk moment van de dag kunt checken of het goed gaat met een alleenwonende oudere. En je krijgt een seintje als er mogelijk iets mis is. Jij kunt de eerste zijn die dit hulpmiddel gratis uitprobeert. Doe je mee? Extra bonus: een dinerbon van 40 euro. Lees snel verder!

Ruim 4 miljoen Nederlanders zorgen vrijwillig voor een ander, volgens recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Bijvoorbeeld voor hun oude moeder of zieke buurman. Zij zijn, wat we noemen, mantelzorger. 750 duizend van hen verleent voortdurende of zware zorg. Maar je bent ook al mantelzorger als je iemand naar de fysiotherapeut brengt, een klusje in huis uit handen neemt, helpt bij de belastingaangifte of een luisterend oor biedt in moeilijke tijden.

Mantelzorg + gezin + werk

Vrijwel alle mantelzorgers halen voldoening uit hun liefdevolle zorgtaken voor een naaste. Maar dat betekent niet automatisch dat het altijd leuk en makkelijk is. Mantelzorg kan namelijk veel van je vragen, zowel fysiek als mentaal. Zo vinden sommige mensen het moeilijk om mantelzorg te combineren met hun gezinsleven en baan. Je kunt nu eenmaal niet op twee plekken tegelijk zijn. En je energie is ook een keer op.

Meer ouderen, meer mantelzorg

Mantelzorg365x290.pngDit gaat de komende jaren een steeds grotere uitdaging worden voor steeds meer mantelzorgers, is onze verwachting. De belangrijkste reden hiervoor is dat Nederland snel vergrijst. Dat wil zeggen dat de groep 65-plussers straks veel groter is dan nu. Daarmee stijgt ook het aantal ouderen dat langer (alleen) thuis woont en hulp nodig heeft. Deze groeiende vraag naar ouderenzorg kan niet alleen leunen op professionele zorgverleners, maar zal ook wat vragen van jou.

Mantelzorgers ondersteunen

Laten we daarom niet afwachten en nu alvast in actie komen! Hoe kunnen we de zorg voor de mensen die belangrijk voor ons zijn, samen beter organiseren? Zodat je voldoende tijd hebt voor mantelzorgtaken én ruimte overhoudt voor jezelf – je gezin, carrière en ontspanning.
Vooral op technologisch vlak is nog veel te winnen, denken wij. Allerlei apps en online diensten om mantelzorgers te ondersteunen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Een goede ontwikkeling! Ook bij Zilveren Kruis zitten we niet stil op dit terrein.

Alles oké?

Zo zochten wij naar een oplossing voor mantelzorgers die wel eens ongerust zijn over een oudere die alleen woont. Als je in die situatie zit, denk je regelmatig: "Zou alles nog oké zijn? Zal ik even bellen of langsgaan?" Voor veel mensen is regelmatig contact zoeken dan een prima oplossing die wederzijds wordt gewaardeerd. Terwijl anderen dit juist ervaren als vervelende betutteling. "Bel je nou alweer om te vragen hoe het gaat? Ik red me prima!"

Feit is dat er altijd wat kan gebeuren. Bijvoorbeeld uitglijden in de badkamer en niet meer overeind kunnen komen. Dan is de vraag: ben je er op tijd bij als mantelzorger?

Hoe prettig zou het zijn om altijd te kunnen checken hoe het gaat? Zonder jezelf steeds te moeten opdringen. Of een seintje te krijgen als iets niet in de haak lijkt? Net op de momenten dat je niet over de vloer bent.

Alles oké!

Daar hebben we wat op bedacht. Samen met de makers van Toon, de slimme thermostaat van Eneco, is een nieuwe dienst ontwikkeld: Alles Oké. Hiermee kun je afwijkingen herkennen in het dagelijkse stroomverbruik van een oudere waarover je je ontfermt. (Uiteraard met medeweten en toestemming van die persoon.) Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarin je alleenwonende moeder op een ochtend nauwelijks stroom verbruikt, terwijl zij normaal de verlichting aan heeft, de waterkoker gebruikt en tv kijkt. Hiervan krijg je een seintje in de Alles Oké-app, overigens zonder te vermelden welke apparaten wel of niet gebruikt worden.

Maar het werkt natuurlijk juist ook andersom: je kunt ook zien dat het gewoon goed gaat, dat alles oké is. Een geruststellende gedachte, nietwaar? Niet alleen voor jou als mantelzorger, maar ook voor de alleenwonende.

Alles Oké is klaar voor gebruik, maar nog niet beschikbaar voor iedereen. Eerst willen we de techniek uitgebreid testen met een kleine groep mantelzorgers en hun naasten. Om te ontdekken wat goed gaat en wat nog verbeterd moet worden.

Testers gezocht!

Wil jij als eerste aan de slag met Alles Oké? En ben je bereid om je ervaringen te delen tijdens de testperiode van drie maanden? Check dan of jij en degene waarvoor je zorgt voldoen aan alle regels voor deelname. En meld je aan als koppel.

Je krijgt per koppel een dinerbon ter waarde van 40 euro als je de gehele testperiode meedoet. Dus laat snel van je horen, want er is slechts plek voor enkele testers.

Zodra de testperiode start, kunnen deelnemers hun ervaringen delen op ons forum. Dit is ook de plek voor al je (technische) vragen over het gebruik van Alles Oké.