Naar de dokter in het buitenland? Je staat er niet alleen voor

Met de zomermaanden voor de boeg maakt alarmcentrale Eurocross zich weer klaar voor een stortvloed aan telefoontjes van Nederlanders die onverwacht zorg nodig hebben in het buitenland. Wat kun je van deze telefonische hulpverleners verwachten? Je leest het hieronder.

Heb je in het buitenland met spoed zorg nodig (of twijfel je daaraan), dan bel je zo snel mogelijk met Eurocross. Deze telefonische alarmcentrale in Nederland vertelt je namelijk wat je het beste kunt doen en helpt je waar nodig.

Spoed!

In een spoedeisende situatie is het goed voor te stellen dat je al onderweg bent naar een onbekend ziekenhuis. Ook dan is het ontzettend belangrijk dat jij of een reisgenoot met Eurocross belt (zodra dat kan). In de eerste plaats om te checken of je in goede handen bent. En of de zorg die je krijgt, betaald kan worden met je verzekering.

Drukste dag

In de zomermaanden van 2016 ontving alarmcentrale Eurocross ruim 51 duizend telefoontjes van Nederlandse vakantiegangers in het buitenland, waarvan 33 duizend voor medische en reishulp en 18 duizend voor pech- en ongevalshulp. 1 augustus was toen de drukste dag met maar liefst 1.357 telefoongesprekken. Die werden beantwoord door 187 hulpverleners. De meeste meldingen kwamen – niet geheel verrassend – uit populaire vakantielanden als Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Bekijk een videoverslag

Focus op herstel

Terwijl je in het ziekenhuis ligt of op andere wijze onder behandeling bent in het buitenland, houd je contact met de hulpverlener van Eurocross. Die zorgt dat het medische team van Eurocross overlegt met je buitenlandse arts, en geeft je hiervan updates in je eigen taal. Daarnaast kijkt de hulpverlener of de ziekenhuisrekening meteen kan worden betaald via je verzekering. Kortom, alles om ervoor te zorgen dat jij je kunt focussen op herstel, in voorbereiding op je terugreis naar Nederland.

"Niemand in het ziekenhuis sprak een woord Engels"

Tijdens haar vakantie in Valencia kreeg Els een heftige keelontsteking en kon hierdoor zelfs niet meer drinken. Dit uitleggen aan haar artsen bleek een uitdaging, want die spraken alleen Spaans.

Lees hoe Els dit oploste

Vliegticket

Afgelopen zomer konden 686 mensen, met de hulp van Eurocross, eerder of later naar huis. Soms is het namelijk beter om je behandeling te vervolgen in Nederland. Eurocross stemt dit dan af, boekt een nieuw vliegticket voor je en zorgt voor de juiste begeleiding tijdens je terugreis.

Wat ook kan voorkomen, is dat je later dan gepland naar huis gaat. Bijvoorbeeld omdat je in je huidige conditie nog niet mag vliegen. Eurocross bespreekt dit met de buitenlandse arts en zorgt voor een nieuwe terugreis zodra je er klaar voor bent.

De kosten voor eerder of later naar huis gaan worden niet altijd door je zorgverzekering vergoed. Dit is afhankelijk van wat er met je aan de hand is. Regel dit dus nooit op eigen houtje, maar overleg eerst met Eurocross wat voor jou de beste oplossing is.

Tips en ervaringen uitwisselen

Wel eens zorg nodig gehad in het buitenland? Of nieuwsgierig naar de ervaringen hiermee van anderen? Lees en praat mee in het Grote Vakantie Forumtopic.

Top 3 hulpvragen

Vorig jaar herkende Eurocross een duidelijke trend in de telefoongesprekken over medische en reishulp. De meestvoorkomende hulpverzoeken in 2016 waren:

1. Verwonding door een dier

Eurocross-arts Nicole Bootsma: "We zijn opvallend vaak gebeld over rabiës door Nederlanders die gebeten zijn door een hond, aap of ander dier. Indien je wordt gebeten door een dier met rabiës is het belangrijk dat we snel over de juiste vaccinaties beschikken en die zijn niet in ieder land voorradig. Je doet er verstandig aan om meteen de hulpverlening van Eurocross in te schakelen. Rabiës, oftewel hondsdolheid, is namelijk dodelijk."

2. Fietsongeval

Steeds meer Nederlanders nemen de fiets mee naar het buitenland. Het landschap daar is vaak ruiger en bergachtig, de wegen van mindere kwaliteit en vaak zijn er geen fietspaden. Daarbij komt dat mensen op vakantie avontuurlijker zijn dan thuis. Eurocross zag een toename van fietsongevallen met ernstig letsel aan hoofd, sleutelbeen of pols tot gevolg.

3. Oorontsteking

Een oorontsteking hebben is ontzettend vervelend. Stap je hiermee het vliegtuig in dan kan de pijn en schade aan je oor alleen maar erger worden. Dit komt door de luchtdruk in de cabine. Merkt het vliegtuigpersoneel dat je last van je oren hebt, dan kan dit voor hen reden zijn om je niet aan boord te laten zonder medische goedkeuring. Eurocross helpt je om een zogenaamde 'fit to fly' verklaring te regelen of – als dat beter is – een latere vlucht voor je te boeken.

Eurocross is bereikbaar op +31 71 364 1850

Je kunt en mag altijd bellen, 24 uur per dag. Advies kost je niets en met een reisverzekering kun je de telefoonkosten vaak volledig declareren.